Turku, Suomen paras kaupunki

Sera

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
2510

Maine:

Tässä ketjussa keskustelemme Varsinais-Suomen helmestä, 1200-luvulla perustetusta entisestä pääkaupungistamme, kaupungista isolla Å:lla. "Turku on Suomen persereikä", sanovat pahat kielet, mutta sivistyneistö tietää, että se on peräisin pelkästä monisatavuotisesta aivopesusta ja panettelusta, joka on uponnut lampaisiin kuin veitsi vanhaan ihmiseen Runosmäessä:

Turulle on naurettu ja turkulaisia on pilkattu jo yli 200 vuotta. Vuonna 1812 Suomen asiain komitean puheenjohtaja, kreivi Gustaf Mauritz Armfelt lausui tilaustyönä röyhkeitä valheita Turusta ja turkulaisista ja ikään kuin oikeutti sen, että Turulta vietiin Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunkius.

Armfelt kirjoitti Turun olevan tyytymättömyyden ja kateuden pesäpaikka sekä kauhea kolo, jossa oli myrkyttynyt ilmapiiri. Armfeltin mukaan Turusta tulevat kaikki pahan siemenet.

– Turku on Sodoman ja Gomorran lihallinen serkku, lempinimellä ”Turun seudun kukistaja” tunnettu Armfelt herkutteli ja sanoi, että Turku pitäisi polttaa poroksi.

Turun asukkaatkin saivat osansa. Kaupungin virkamiehet olivat laiskoja ja hoitivat tehtäviään leväperäisesti. Akat olivat häijyjä ja turkulaiset nyt ylipäätään inhottavaa roskaväkeä. Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherra Fredrik Stjernvall innostui myös kommentoimaan turkulaisia. Hän sanoi turkulaisten olevan typeriä, ahdaskatseisia nurkkapatriootteja.

Armfelt oli kokenut joutuneensa Turussa hieman alakynteen eikä ollut saavuttanut asemaa, jonka olisi omasta mielestään ansainnut. Jokainen turkulainen voi miettiä, onko Armfeltin ja Stjernvallin sanomassa jopa jotain perääkin, mutta viestin tarkoitusperän härskiyttä ei kukaan voi kiistää.

– Lausunnot olivat täysin keksittyjä, Timo Soikkanen toteaa.

Professori muistuttaa, että Helsinkiä vaivasi pitkään alemmuuden tunne. Kaupungilla ei ollut silloin mitään sanomisen arvoista historiaa eikä Turkuun verrattavaa ole tänä päivänäkään. Helsinki oli 200 vuotta sitten kooltaankin kyläpahanen Suomen sivistyksen kehtoon verrattuna.

– Turku oli pitkään pääkaupunkiaseman menettämisen jälkeenkin Helsinkiä suurempi kaupunki. Helsingin väkiluku ylitti Turun vasta 1840-luvulla, [professori] Timo Soikkanen kertoo.

Etualalla oli joskus puinen Pennisilta, joka tuhoutui Turun parhaassa palossa v. 1827.
FB_IMG_1608383359701.jpg

Turku on Suomen paras joulukaupunki.
IMG_20201214_080149624_HDR.jpg

Kesäkuussa järjestetään aina parhaimmat perinteiset keskiaikaiset markkinat.
IMG_3852.JPG

Paras kylänraitti.
_MG_1361.JPG

Parhaat näkymät.
IMG_3570.JPG

Parasta Pulp Fiction -rekvisiittaa.
IMG_2112.JPG
 
Kiehtova keskiajan metropoli historialliselta taustaltaan ja aika eksoottinen kulttuuri murteineen, sekä mysteerinen seikkailuihin houkutteleva kaupunkikuva, kun ei ole tuolla päin ikinä tullut asuttua tai muutenkaan hengailtua kuin vain kerran Ruotsin laivaa kohti vaeltaessa.
 
Parisen kertaa on tullu käytyä ja sisko asustelee Turkkusessa päin, mutta ei ihan, eli Raisiossa. Hyvä kaupunki!

Asuisin mieluummin kuin Hellstingkingissä. ( tosin Aurajoki ymmärtääkseni saattaa joskus hieman haiskahtaa, joten ehkä Turkkustingkingking olis myös osuva ilmaisu siitä myös. )

Olen harkinnut tosissaan muuttoakin joskus, mutta myös Tampere nääs ja Oulu oli listalla.

Mutta tunnetustihan yleisesti tunnustettu fakta on, että Kuopio on Suomen paras iso ( no, isohko ) kaupunki, joten eipä siinä.
 
tosin Aurajoki ymmärtääkseni saattaa joskus hieman haiskahtaa
Tämä juttu kyllä perustuu vanhaan faktaan muttei ole pätenyt enää vuosiin, ennenaikaan jokeen dumpattiin enemmän kaikkea kyseenalaista ja tämä tietysti vaikutti välittömästi veden puhtauteen (ja hajuun). Nykyään ja lukemattomat kaljat siinä rannassa juoneena sanoisin etten ikinä ole haistanut itse joesta mitään pahaa hajua.

Ei oo Turkkusesta luurissa mitään ihmeempiä kuvia mutta viel syyskuun lopussa oli värejä.
 

Liitetiedostot

20200926_154855.jpg
Tämä juttu kyllä perustuu vanhaan faktaan muttei ole pätenyt enää vuosiin, ennenaikaan jokeen dumpattiin enemmän kaikkea kyseenalaista ja tämä tietysti vaikutti välittömästi veden puhtauteen (ja hajuun). Nykyään ja lukemattomat kaljat siinä rannassa juoneena sanoisin etten ikinä ole haistanut itse joesta mitään pahaa hajua.

Ei oo Turkkusesta luurissa mitään ihmeempiä kuvia mutta viel syyskuun lopussa oli värejä.

OK, eli sekin asia on nyt sitten kunnossa ja kaunis ( millonkahan mää oon käyttäny tota sanaa, en ikinä? Hyi ) Aurajoki pääsee oikeuksiinsa.
 
Takaisin
Ylös Bottom