Miten voi olla, ettei
PARHAALLE ja helposti lähestyttävälle käsikonsolille ole täällä valmiiksi topicia! Pelikerhot ja mökitkin keskittyvät ainoastaan Gameboyihin ja Coloriin, vaikka olis tarjolla 2000-luvun alun cool rad pelikonsoli, jota voi pelailla riippumatossa chillaillessa jos näytöstä saa mitään selvää. Jos sitä perustais yleisen keskustelutopaasin GBAsta, GBAn peleistä ja jutuista.
Konsoli soveltuu myös helposti pieneen modaamiseen ja korjaamiseen, joka
yleensä onnistuu melko kädettömältä säätäjältäkin Youtube-videoiden avustuksella. Konsoleihin löytyy hyvin helposti esimerkiksi modernit korvaavat näytöt, uudet napit ja kumit, kokonaiset kuoret eri teemoilla sekä haastavampiin modauksiin esimerkiksi akkupaketit, kuulokeliitännät tai USB-C latauspistokkeet.
Paras juttuhan tässä on myös taaksepäinyhteensopivuus*, eli konsoleissa toimivat lähes kaikki Gameboyn ja Gameboy Colorin pelit. Taaksepäin yhteensopivuus on toteutettu hieman eri muotoisella kasetilla sekä kasettiaukossa olevalla fyysisellä kytkimellä, joka alas painettuna käynnistää GBAn Gameboy colorina.
Pelikonsoliahan saa neljässä mallissa:
Gameboy Advance (AGB-001) - alkuperäinen, muotoilultaan ergonomisin käsikonsoli, joka toimii pattereilla. Umpisurkea näyttö, jossa ei ole etu- tai taustavalaistusta, ja lisätarvikkeina myytiin mahdollisimman paljon kaikkia mahdollisimman surkeita valoräpellyksiä, jotta ruudusta saa mitään selvää. Nykyaikainen ratkaisu on vaihtaa tilalle esimerkiksi
Funnyplayingin tarjoama taustavalaistu moderni IPS-näyttö, jonka asentaminen ei vaadi kolvaustaitoja.
Gameboy Advance SP (AGS-001) - GBAn neliömäinen simpukkamalli, jossa näytön saa piiloon ja patterien sijaan käytetään akkua. Ensimmäinen valaistu GBA. Näyttö on valaistu edestä, ja sen valaistus on usein hieman epätasainen ja valo haalentaa näytön värejä. Näyttö näyttää pois päältä harmaalta, ja napista valon saa päälle/pois. Gameboyn pelien suuremman kasetin vuoksi GBA SPllä kasetti tunkee helposti kiinni kämmeniin. Kuulokeliitäntä tiputettiin pois, ja sitä varten tarvitsee erillisen latausporttiin menevän adapterin. GBA SPn ja Nintendo DSn laturit ovat yhteensopivia. Tyyppivikana kenkkuileva virtakytkin, jota voi yrittää puhdistaa IPAlla väleihin, tai avata koko kytkimen, tai korvata kytkimen kokonaan uudella.
Gameboy Advance SP (AGS-101) - ulkoisesti identtinen, mutta paremmalla taustavalaistulla näytöllä. Näyttökytkin kytkee näytön himmeämmälle tai kirkkaammalle, ei enää kokonaan pois. Näyttö näyttää sammutettuna tummalta, lähes mustalta. Muuten identtinen edellisen mallin kanssa. Suomessa näitä myytiin eniten tribaalikuvioisina. Selvästi halutumpi malli, jossa saatavuus ei kohtaa kysyntää. Jos kirppareilla näet halvan GBA SPn, kurkkaa mallinumero. Mallinumeron lisäksi on hyvä katsoa näyttöä ja mahdollisesti kokeilla näytön kytkin, koska useissa vaihtokuorissa tulee mukana myös taakse liimattava tarralappu, jolla voi virheellisesti valehdella konsolinsa olevan AGS-101. Ostaessa pitää olla siis tarkkana.
Gameboy Micro (OXY-001 ) - nimensä mukaisesti pieni on kaunista, eli pikkuruinen GBA, joka julkaistiin vasta kun Nintendo DS oli jo kaupoissa. Ei juurikaan pelikasettia isompi akulla käyvä tehopakkaus, johon kuulokeportti on palautettu ja muotoilu lähempänä alkuperäistä. *Taaksepäinyhteensopivuus on karsittu. Omakohtaista kokemusta konsolista ei löydy, mutta ilmeisesti näyttö on jopa ärsyttävän pieni ja napit melko huonot. Enemmän kuriositeetti kuin laite, joilla GBA-harrastajat aktiivisesti pelaisivat.
---
Peliehdotuksia voi vaikka luupata foorumin omasta Top 10 GBA-pelit listasta:
https://nesretro.com/x/t/nes-retron-top-10-game-boy-advance-pelit-lista.906/ tai
viestistä, jossa listasin mitä itse olen säästänyt.
Kritiikkiä pelikirjasto sai erityisesti siitä, ettei GBAlle ulkaistu koskaan konsolin omaa Mariota tai Nintendon omaa Zeldaa, vaan konsoli oli ikään kuin taskukokoinen Super Nintendo, jolla oli sitten hieman kehnommat mutta usein varsin toimivat käännökset SNES Marioista ja Link to the Pastista. Konsolin oma Mario oli puzzlemainen Mario vs. Donkey Kong, ja sen The Legend of Zelda: Minish Cap oli ulkoistettu Capcomille, joka tunnetaan paremmin esimerkiksi Monster Huntereista tai Resident Evileistä.
GBA-peliharrastaminen on myös sikäli helppoa, että konsolille on saatavilla monta kohtuuhintaista (50-100$) flashcarttia, ja SD-kortille saa tarvittaessa vaikka koko laitteen kaikki julkaisut sekä homebrew-pelit, kun aluelukituksiakaan ei ole. Flashcarteista suositeltavimmat lienevät
EZ-Flash Omega tai Everdrive GBA mini, joiden hintaluokka ja ominaisuudet ovat melko lähellä toisiaan. Myös Aliexpress tarjoaa nykyään ilmeisen hyvää GBA Flashcarttia.
Yaya!
