- Viestit
- 2011
Maine:
SNESin Doomia pelailin ekan episodin, tosin EMULOIDEN. Tallennuksen puuttumisen takiahan tätä ei tulisi pelattua orkkiksella oikein ollenkaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Maine:
Maine:
SNESin Doomia pelailin ekan episodin, tosin EMULOIDEN. Tallennuksen puuttumisen takiahan tätä ei tulisi pelattua orkkiksella oikein ollenkaan.
Typeräähän se on, mutta itse olen tehnyt tuon typeryyden jo kahdesti.Doom (SFC, 1996) - 7h 46min
Oletko koskaan miettinyt millainen Doom olisi, jos se vedettäisiin mankelin läpi, runnottaisiin pienen cartin sisään ja saksittaisiin ylitursuavat osat pois? Vastaus kysymykseen on tietenkin ysärin puolivälissä ilmestynyt SNES:n Doom. Konsoliräiskinnäthän eivät ole mitään uutta, eivätkä nähtävästi olleet tuolloinkaan ja ensimmäistä Doomia löytyi jos jonkinmoiselta konsolilta. Sitä ei vain välttämättä ihan ensimmäisenä uskoisi Super Nintendolla näkevän (joskin olihan mm. Wolfenstein 3D julkaistu kyseiselle laitteelle).
Kompromisseja ja karsintojahan joutuu luonnollisesti tälläisen porttauksen kanssa tekemään, mutta lopputulos on hyvin lähellä tietkoneelta löytyvää alkuperäistä versiota. Esimerkiksi kaikki kolme episodia ovat tallella, joskin puolenkymmentä kenttää näistä episodeista joutui roskakoppaan ja joitakin mukana olevista kentistä on hieman muokattu SNES:lle sopivammaksi.
Heti kun pelin käynnistää, huomaa jo muutaman näistä muutoksista. Mitään päävalikkoa ei ole, vaan peli heittää pelaajan suoraan ensimmäiseen kenttään. Kaikki kentät pitää siis pelata järjestyksessä, eikä PC-version tavoin voi esimerkiksi aloittaa suoraan kolmannesta episodista. Peli ei myöskään pyöri täydellä ruudulla vaan kuvaa kehystävät paksut mustat viivat (jotka on näistä kuvista cropattu pois streamauksen takia).
Lattia- ja kattotekstuurit saivat myös kenkää, joskin onneksi niissä käytetyt värit vaihtelevat paljon kulloisenkin tilanteen mukaan, sekä käyttää varjostusta korostamaan kauempana olevia asioita. Valitettavasti näiden ansiosta on hankala tietää, mitkä osiot lattioista aiheuttavat pelaajalle vahinkoa niiden yli käveltäessä, erityisesti sellaiselle joka pelaa Doomia ensimmäistä kertaa. Happo kun näyttää ruohikolta ja laava punaiselta matolta.
Itse en ole koskaan pelannut Doomia ns. alkuperäisessä muodossa, enkä varsinkaan aikansa tietokoneilla, joten en tiedä miten hyvin se pyöri, mutta ruudunpäivitys ei ole mikään paras ja se tahtoo takkuilla vieläkin lisää, jos ruudulla tapahtuu paljon. Myöskin kaukana olevia asioita on alhaisen resoluution takia vaikea tunnistaa. Tosin omassa tapauksessa huvittavasti tunnistin kyllä erilaiset möröt pikselikasoista, mutta en sitten taas muita objekteja. Tähän auttanee tietämykseni pelistä PC:llä ja mörköjen pitämät äänet.
Äänipuolella SNES Doom onkin hyvin vahvoilla ja SNES-versiot musiikeista ovat loistavia. Varsinaisten ääniefektien puolella on kuitenkin hieman säästelty ja erilaisia ääniä on jonkin verran vähemmän, mikä pätee myös mörköjen uniikkeihin ääniin. Esimerkiksi Pinkyt pitävät täsmälleen samaa ääntä kuin Impitkin, joten jos mörköä ei näe, ei voi olla varma mikä siellä nurkan takana möykkää. Portin rajallisen ja kömpelöhkön luonteen vuoksi möröt pääsevät yllättämään todella helposti, mikä nostaa vaikeusastetta entisestään.
Hienovaraisempiakin muutoksia löytyy yllättävän paljon, ja mukana on sellaisiakin muutoksia, joista en tiennyt ennenkuin asiasta luin tarkemmin. Esimerkiksi möröt eivät enää taistele keskenään, mikä johtuu siitä, ettei möröille ole lisätty spritejä ja animaatioita selkäpuolelle. Kaikki mörköjen spritet ovat siis aina pelaajaan päin. Vastapainona sitten möröt voivat blokata toistensa ammuksia ahtaissa käytävissä ja ottaa osumaa pelaajalle tarkotetuista luodeista.
Osaa aseista on myös tehostettu ja tällä kertaa singon käyttäminen on vielä riskimpää kuin mitä se on PC:llä, sillä se tuntuu pudottavan pelaajan nollaan jopa 200% HP:sta. Mutta jos sillä sattuukin osumaan vihollisiin, niin jopa Cyberdemon tippuu yllättävän nopeasti. Hieman huvittavana seikkana Cyberdemon ampuu ohjuksiaan takaperin, koska ohjukset on aina kuvattu pelaajan näkökulmasta ja samoja spritejä on käytetty Cyberdemoninkin kohdalla.
Kokonaisuutena sanoisin, että SNES Doom on hyvin pätevä porttaus, jota ei kuitenkaan ole mitään syytä pelata aikakautena, jossa peli on portattu jopa pankkiautomaatille. Mutta Super Nintendo -parka yrittää parhaansa ja suoriutuu Doomin pyörityksestä sen verran hyvin, että sitä oli jopa hauska pelata. Ainakin siihen asti, kunnes kenttiä joutui yrittämään alusta uudestaan sen puolenkymmentä kertaa. Joku luupää kun nimittäin päätti, ettei peli tarvitse minkäänlaista tallennus- tai jatkomahdollisuutta. Muistinko jo mainita, että kaikki kentät on pakko pelata järjestyksessä alusta loppuun? Joku on nyt ajatellut, että eihän tässä mene pariakaan tuntia, että viis tallennuksista. Niin, ehkä sellaisella ei pidempään kestä, joka sen pahuksen pelin on koodannut. Mutta kun istut kahdeksatta tuntia ruudun ääressä kiroilemassa, että taas meni tämäkin kenttä alusta, niin silloin sitä toivoo, että voisi vain tallentaa pelin ja painua nukkumaan. Vastaavasti toivoisi myös, että se henkilö, joka päätti tästä tallennusasiasta, olisi säärineen potkuetäisyydellä ja jalassa olisi raskaat, rautakärkiset saappaat.
Maine:
gameplay mechanics and level designs are mostly shamelessly ripped off from the Sonic the Hedgehog series, and handles them poorly with choppy animation and "a momentum that makes you feel as though you're controlling a large walrus, rather than a mouse." He gave it one out of five stars.
Maine:
Maine:
Näin ollen ei tule vain juoksunappi pohjassa juostua upeita kenttiä läpi.
Maine:
Tässä ei ole juoksunappia
Maine:
Maine:
Itsehän pelasin tuon ties kuinka monta kertaa läpi Y pohjassa, ennen kuin tajusin, ettei se tee mitään.
Maine:
Maine:
Maine:
Maine:
Maine:
Maine:
Nyt alko huone pyöriä Aika next gen fiilis kun äsken NES cassuja pelannu.
Maine:
Maine:
Maine:
Maine:
Maine:
Maine: