Toisenlaisten näppäinkumien käyttäminen Dreamcastin ohjaimessa

Mirsku

NES-Retro Novice
Viestit
128
Sega Dreamcastissa on ristiohjaimessa sellainen uniikki toteutus että itse ristiohjaimen keskellä ei ole muovitappia jonka päässä olisi puolipallo kuten monessa muussa, vaan sen sijaan keskellä oleva tappi onkin irrallinen ja alkuperäisen näppäinkumin keskellä. Tämä kuitenkin tekee sopivien kumien löytämisestä vaikeampaa, ja ottaen huomioon ettei Dreamcast ole muutenkaan konsolina sieltä yleisimpien joukosta, niin uusio näppäinkumeja ei välttämättä valmisteta minkään toimesta, ainakaan tarpeeksi laadukkaina.

Tämän olisi tarkoitus olla ohje miten voi laajentaa sitä valikoimaa mistä poimii ohjaimeen uuden ristiohjaimen kumin sitten kunhan tarvetta sellaiselle on.


dreamcast-kumi-1.JPG

Alkuperäisessä ristiohjaimen kumissa on keskellä paksumpi alue joka pitää muovitappia kiinni. Itse muovitappi on kuitenkin irrotettavissa.

dreamcast-kumi-2.JPG

Ohjaimessa itsessään ei tosiaan ristiohjaimen alueella ole mitään missä muovitappi olisi kiinni. Itse näppäinten kontaktipinnat eivät kuitenkaan ole poikkeuksellisella etäisyydellä, vaan etäisyys on täysin sama kuin monen muunkin konsolin ohjaimessa. Että voitaisiin käyttää muitakin näppäinkumeja täytyy keskellä oleva muovitappi siirtää näppäinkumista itse ohjaimeen kiinnitetyksi.


dreamcast-kumi-3.JPG

Koska aivan keskellä ei mene ollenkaan johtimia kummallakaan puolella niin voimme tehdä siihen reiän. Kannattaa huomioida että metallisen alueen muoto hämää sen verran että todellinen keskikohta ei ole keskellä yhtenäistä metallista kohtaa, vaan löytyy esimerkiksi mittaamalla jokaisen kontaktipinnan keskeltä. Kuvan reikä on siis aikalailla juuri keskellä vaikka se suhteessa metallialueeseen näyttäisi ettei se ihan olisi. Yksi keino on myös vilkaista itse aluetta ennen puhdistamista sopivasta kulmasta valon kanssa. Hyvinkin varmasti se alue jota vasten muovitappi on ollut on pikkuisen eri värinen, ja sopiva kohta on juuri keskellä sitä.

Reikä kannattaa tehdä niin että ihan ensin varovasti kaivertaa alun jollain teravällä ja varmistaa vielä sen jälkeen että se tosiaan on tulossa keskelle. Siinä vaiheessa nimittäin voi tehdä vielä muutoksia. Tämä ei ole silleen mahdottoman vaikeaa että se onnistuu tarvittaessa vaikka mattoveitsellä ja terävillä kapeilla saksilla kuten tämä on tehty, mutta ei kannata kuitenkaan kiirehtiä millään tavalla, pikkuhiljaa tulee hyvä.dreamcast-kumi-4.JPG

Toiselta puolelta reiän kohta näyttää sitten esimerkiksi tältä.dreamcast-kumi-5.JPG

Yksi hankalimpia asioita tätä varten saattaa olla sopivan ruuvin löytäminen, liian isoa ei kannata käyttää sillä se hajottaisi muovitapin, mutta ruuvin pitäisi olla kuitenkin riittävän isolla kannalla. Tämä kuvan mukainen suhteessa muovitapin kokoon esimerkiksi on todella hyvin sopiva.

dreamcast-kumi-6.JPG

Muovitappi ruuvattuna paikalleen, se ei ole ihan keskellä mutta riittävän keskellä. Ihan pieni "sähläysvara" tässä on, eli jos esimerkiksi reikä on pikkuisen liian iso niin silloin muovitappi ei tule välttämättä ihan keskelle. Tämä ei kuitenkaan haittaa koska...


dreamcast-kumi-7.JPG

Ruuvin kannalle voi laittaa toiselle puolelle muovisen prikan. Näppäinkumin puolelta muovitapin pitää tulla juuri tasaisesti ohjaimen piirilevyä vasten kuten se oli aikaisemmin, mutta kääntöpuolelle voi laittaa muovia korokkeeksi. Tämä kuvan muovi on paksumpaa kuin mitä yleensä esimerkiksi pakkauksissa olisi, mutta sopiva mitä voi käyttää on esimerkiksi paristopaketeista leikattu kunhan niitä laittaa useamman päällekkäin. Vaalean vihreä alue on sellainen jota vasten ohjaimen kuori tulee, mutta muuten prikka/muovinpalat voivat olla aika isojakin.


dreamcast-kumi-8.JPG

Jos sattuisikin sellainen että tarvitsisi käyttää alkuperäistä kumia niin se menee edelleen paikalleen ihan samalla tavalla.


dreamcast-kumi-9.JPG


..mutta koska meillä ei nyt ole väliä tukeeko näppäinkumi itsessään muovitappia vai ei, niin voimme laittaa siihen esimerkiksi NESin näppäinkumin, SNESin näppäinkumin, ihan millaisen mikä vaan sattuu olemaan riittävän hyvälaatuisena mitä tahtoo käyttää. Joitain saattaa joutua leikkaamaan vähän, jotkin menevät sellaisenaan. Esimerkiksi tämän kuvan ottamisen jälkeen laitoinkin siihen SNESin näppäinkumin jota ei tarvinnut muotoilla mitenkään kunhan vain ohjainta kasatessa varmisti että se on kohdallaan.

Sopivat näppäinkumit löytääkseen kannattaa vilkaista tämä. Vaikka siinä keskitytäänkin NES/Famicom kumeihin, niin samat asiat pätee myös SNESin kumeihin mikäli tässä aikoo käyttää sellaisia.

Henkilökohtaisesti voin sanoa että kasattuani ohjaimen ja kokeiltuani vähän ristiohjaimen tuntumaa huomasin että juurikin vähän uudemmat jäykemmät mutta alkuperäisen väriset kumit ovat esim todella hyvin sopivat tähän käyttöön. Tämän ohjaimen ristiohjain nimittäin itsessään on sen verran korkeampi että sen vuoksi suuntien painalluksiin saa vähän enemmän voimaa jolloin vähän jäykemmät kumitkaan eivät ole ongelma vaan tuntuvatkin tässä tapauksessa aikalailla juuri sopivilta.
 
Ylös Bottom