Table top -roolipelit

Snake Plissken

Guinnessin ennätysmies
Insider
Viestit
20091

Maine:

Tehdääs tällaiselle analogiselle ropettamiselle omistettu ketju, kun nähdäkseni moista ei vielä ollut.

Pen & paper -tyyppinen pöydän ympärillä tapahtuva roolipelaaminen (eli pöytäroolipelaaminen) on kiinnostanut minua koko pienen ikäni, mutta koska sopivaa porukkaa ei ole oikein koskaan osunut kohdille niin omat roolipelikokemukset ovat sitten kertyneet vain virtuaalimaailmojen puolelta (RPG:hän on meikän suosikki videopeligenre).

Vuosien varrella hyllyyn on kyllä päätynyt jos jonkinlaista roolipeliopusta ja -boksia, kun mielenkiintoisia settejä on tullut kirpputoreilla, divareissa ym. vastaan. Nyt sitten ollaan pisteessä, jossa alkuvuonna julkisesti huutelin oman kuplani someen että perkele, nyt sitten kaikki ropeltamisesta kiinnostuneet käsi ylös ja TEHDÄÄN se porukka nyt tai ei koskaan. Lupauduin jopa itse toimimaan pelinjohtajana, että homman vain saisi liikkeelle – jostain syystä GM:n pesti tuntuu monia pelottavan tai jännittävän, mutta jonkunhan se viitta on otettava harteilleen ja luulenpa, että oikeasti se on jopa ihan hauskaa puuhaa vaikka täysin nyypiö olenkin.

Sainkin muutaman kiinnostuneen tyypin houkuteltua messiin (osa täältäkin tuttua vipeltäjää) ja ensi viikolla ois tarkoitus kerääntyä ensimmäisen kerran yhteen vähän sessio 0 -hengellä haistelemaan, että minkä tyyppistä ja millaista pelailua tässä sit pelaltais. Legendoja & Lohikäärmeitä kuitenkin valikoitui jo peliksi syystä että täysin suomeksi lokalisoitu D&D, eli simultaanikäännöksiin ei tartte käyttää aikaa vaan saa keskittyä olennaiseen hyväksi havaitulla pelisysteemillä.

Pelinjohtajavinkkejä saa ilman muuta antaa. Kuitenkin pyrkimyksenäni olisi ylläpitää hyvää flow'ta ilman että kaikkea pitää tarkistaa säännöistä ja peli katkeaa viiden minuutin välein kirjojen pläräämiseen, antaa siimaa pelaajille sen suhteen kuinka eri tilanteissa haluavat toimia sekä tärkeimpänä pyrkiä luomaan kivan ja viihdyttävän kokemuksen jokaiselle osallistujalle.
 
Ite harrastanu tätä viimeksi Ylä-asteella LOTR ja Cyperpunkin puitteissa, mutta nyt on kaverilla joka enemmänkin näitä harrastaa meille peli ollut jo tovin suunnitteilla! Gloomhavenissa lähtee enskerralla viimenen skenaario (yli 3v pelattu) niin sen jälkeen oli vissii tarkotus ehkä tuota lähtä jalkauttaa. Pitääpä raportoida tänne sitte jos joskus starttaa :D
 
Pelinjohtajavinkkejä saa ilman muuta antaa. Kuitenkin pyrkimyksenäni olisi ylläpitää hyvää flow'ta ilman että kaikkea pitää tarkistaa säännöistä ja peli katkeaa viiden minuutin välein kirjojen pläräämiseen, antaa siimaa pelaajille sen suhteen kuinka eri tilanteissa haluavat toimia sekä tärkeimpänä pyrkiä luomaan kivan ja viihdyttävän kokemuksen jokaiselle osallistujalle.
Kuulostaa siltä, että ne tärkeimmät asiat (kaikilla hauskaa/kaikki viihtyy, hyvä flow jne.) on jo hallussa. Löllön pelinjohtajan kirja hyvä. Ja jos on tuttua pelaajaporukkaa pystyy varmaan helposti päätellä minkä tyyppinen pelailu ja millaiset tapahtumat/teemat niitä voisi eniten kiinnostaa.
 
En tiedä aiheesta juuri mitään, mutta…

Parissa pelissä olen ollut ja toisessa teki vaikutuksen gm:n tarkkaan valitsema ambienttimusalista, jota soitti jostain pikkukaiuttimesta. Salaa sitten sieltä hiljaksiin vaihtoi teemaan sopivaa musiikkia, niin että oli taistelussa omat musansa ja kirkossa omansa jne. Pitkälti olivat vissiin jostai videopelien soundträkeiltä nuo biisit.

Lisäsi ainakin omaa fiilistä kun se eka taistelumusa pärähti lopulta soimaan hieman kovemmalla volyymillä ja pelinjohtaja kysyi, että mitä haluatte tehdä. Toimi siinä hetkessä helvetin hyvin.
 
En tiedä aiheesta juuri mitään, mutta…

Parissa pelissä olen ollut ja toisessa teki vaikutuksen gm:n tarkkaan valitsema ambienttimusalista, jota soitti jostain pikkukaiuttimesta. Salaa sitten sieltä hiljaksiin vaihtoi teemaan sopivaa musiikkia, niin että oli taistelussa omat musansa ja kirkossa omansa jne. Pitkälti olivat vissiin jostai videopelien soundträkeiltä nuo biisit.

Lisäsi ainakin omaa fiilistä kun se eka taistelumusa pärähti lopulta soimaan hieman kovemmalla volyymillä ja pelinjohtaja kysyi, että mitä haluatte tehdä. Toimi siinä hetkessä helvetin hyvin.

@Snake Plisskenin tapauksessa siis gorea, tissejä ja synamusaa tiedossa pelin ohessa.
 
Musan osalta perus D&D/Löllö fantasiapelailuun kandee lataa nopee BG1 ja BG2 soundtrackit. Sit tehdä niistä eri soittolistat ainaki taisteluun, luolastoihin, erämaihin ja tavernoihin.

Joo, jotain soittolistan poikasia olen jo tässä alustavasti luonut, YouTube nyt on kans täynnä sopivaa fantasia-ambienttia hautuumailta tavernoihin ja lehtimetsistä lumisille vuorille.

Tää ilmeisesti on kans ihan jeppis:

 
ilman että kaikkea pitää tarkistaa säännöistä ja peli katkeaa viiden minuutin välein kirjojen pläräämiseen
Tätähän tulee sitten tapahtumaan paljon jos kenellekään peliporukasta ei ole kokemusta kyseisestä pelistä. Paras tapa suhtautua näihin on todeta että jos selvittämiseen vaikuttaa menevän pidempään kuin pari minuuttia, niin pistää ongelman muistiin, tekee pikaratkaisun miten asia pelataan nyt tässä sessiossa läpi ja asia tarkistetaan sitten session loputtua/ennen seuraavaa sessiota.
Sama koskee myös sitä jos jollain pelaajalla on ongelma DM:n päätöksen kanssa tai toisten pelaamisen kanssa, eli väitetään että joku ei mene niin tai vastaavaa. Eli päätös pelinjohtajana siitä miten nyt asia menee ja se setvitään sitten session jälkeen.
En tiedä onko L&L:stä netissä mitään wikiä tai noita kirjoja PDF:nä, mutta jos on niin suosittelen katsomaan niistä eikä suoraan kirjasta ellei säännön kohta ole suurinpiirtein selkeästi muistissa. Itselleni ainakin on D&D:ssä huomattavasti nopeampaa googlettaa asia vaikka puhelimella kuin ruveta käymään kirjan indeksiä läpi.

Jos meinaat käyttää jotain homebrew-sääntöjä niin tee se pelaajille nollasessiossa tai ennen selväksi että niitä käytetään ja että ne eivät ole virallisia sääntöjä. Helpottaa mm. sen suhteen että pelaaja ei turhaan yritä netistä etsiä kyseistä sääntöä eikä pelaaja myöhemmin pyöritä omia pelejä joissa opettaa kyseistä epävirallista sääntöä virallisena sääntöä aiheuttaen hämmennystä (puhun kokemuksesta). Tällä myös vältetään juurikin tuota pelin keskeytymistä kun säädetään sääntöjen kanssa.

Mitä tulee noihin soundtrackeihin ja muihin niin suosittelen myös Two Steps From Helliä peli- ja leffamusan lisäksi. Ei myöskään kannata valita mitään selkeästi tunnistettavaa musiikkia jostain pelistä tai leffasta, koska se voi häiritä pelaajan keskittymistä kun rupeaa kuuntelemaan sitä musaa ja miettimään että mistä se on tai fiilistelemään koska se on juuri se biisi. Tämä on toki yksilöllistä, mutta silti.
Pelin soundtrackiin ei myöskään kannata näin alussa vielä laittaa liikaa miettimistä sillä se peli ja mitä siinä tapahtuu on huomattavasti tärkeämpää. Niin kauan kuin peli itsessään on kunnossa niin ei ole väliä onko musiikkia ollenkaan tai soiko siellä Super Marion tunnari loopilla.

Koska teillä on jo peliporukka kasassa niin tämä vinkki voi olla hieman myöhässä, mutta jos DM:n lisäksi pelaajia on enemmän kuin neljä niin meno voi olla todella hankalaa. Pelin pyörittäminen on yllättävän raskasta ja jokainen pelaaja joka tulee siihen lisää tekee siitä raskaampaa. Pelistä tulee myös pelaajille raskaampaa mitä enemmän pelaajia on kun esim. yksi kierros taistelussa voi kestää ikuisuuden monella pelaajalla. Tämä ei tarkoita sitä että useammalla kuin neljällä ei voi pelata tai että sitä tarvitsee pelätä, mutta jos pelaajia on tuota useampi ja se pelinjohtaminen ei vaikuta tuntuvan ihan niin kivalta kuin oletti tai liian raskaalta niin se saattaa hyvinkin johtua tuosta. Tuolloin on täysin ok sanoa pelaajille että pelissä on liikaa porukkaa ja tällöin sitten joko porukkaa jaetaan pariin peliporukkaan tai keksitään jotain muita ratkaisuja.
Tästä päästäänkin siihen mitä varmasti on tullut vastaan jo useammassa videossa ja tutoriaalissa mitä selkeästi on tullut nähtyä aloitusviestin perusteella, eli pelinjohtaja ei ole tietokone joka pyörittää peliä pelaajille jotta pelaajilla on hauskaa, pelinjohtaja on myös pelaaja jolla pitää olla hauskaa. Eli jos pelissä mättää jokin niin pelinjohtajalla on täysi oikeus muiden pelaajien tavoin kertoa asiasta ja keskustella asiasta jotta siihen löytyy ratkaisu. Tämä tarkoittaa myös juuri sitä että jos joku pelaaja haluaa roolipelata pelissä jotain minkä kanssa et ole sujut, niin sitä ei tarvitse pelata läpi vaan sanotaan heti että tuollaista ei sinun pelissäsi ole. Toki tämä toimii myös toisinpäin. Nämä jutut toki yleensä pitäisi välttää hyvällä nollasessiolla.

Ja varmaan se järkevin vinkki mitä jostain syystä en ole hirveästi nähnyt mainittavan missään ikinä; jos pelaajana tai pelinjohtajana tuntuu joskus siltä että jokin tekemäsi asia on typerää tai noloa, esim. eri äänellä puhuminen kun roolipelaa jotain hahmoa, niin siitä kannattaa olla välittämättä ja antaa mennä vaan. Se tunne yleensä poistuu jonkin ajan kuluttua ja muuttuukin hauskaksi. Kukaan ei pöydässä ajattele että jokin tekemäsi asia on noloa, ja jos ajattelee niin ongelma on silloin kyseisessä henkilössä.
Kun itsekin olen jonkin verran sosiaalisesti rajoittunut ja tuntemani ihmiset joiden kanssa tulee pelattua ovat pääosin myös tälläisiä, huomaa että tätä tapahtuu paljon itsellä ja muilla mutta siitä pääsee yli. Yksi parhaista osista pöytäroolipeleissä on se että se auttaa sosialisoimisessa ja uskaltamisessa.
Poikkeuksena tähänkin toki se että jos joku haluaa tehdä jotain oikeasti outoa, kuten fyysisesti kosketella muita pelaajia tai lähennellä muita pelaajia koska se "auttaa immersiossa/hahmoni tekisi näin" niin pelaaja vaan vittuun välittömästi tai yhden varoituksen jälkeen. Tätä poikkeusta ei varmaan tarvinnut sanoa, mutta sanon kuitenkin koska aiheelle on mm. Redditissä useampikin sub-reddit.
 
Tätähän tulee sitten tapahtumaan paljon jos kenellekään peliporukasta ei ole kokemusta kyseisestä pelistä. Paras tapa suhtautua näihin on todeta että jos selvittämiseen vaikuttaa menevän pidempään kuin pari minuuttia, niin pistää ongelman muistiin, tekee pikaratkaisun miten asia pelataan nyt tässä sessiossa läpi ja asia tarkistetaan sitten session loputtua/ennen seuraavaa sessiota.
Sama koskee myös sitä jos jollain pelaajalla on ongelma DM:n päätöksen kanssa tai toisten pelaamisen kanssa, eli väitetään että joku ei mene niin tai vastaavaa. Eli päätös pelinjohtajana siitä miten nyt asia menee ja se setvitään sitten session jälkeen.
En tiedä onko L&L:stä netissä mitään wikiä tai noita kirjoja PDF:nä, mutta jos on niin suosittelen katsomaan niistä eikä suoraan kirjasta ellei säännön kohta ole suurinpiirtein selkeästi muistissa. Itselleni ainakin on D&D:ssä huomattavasti nopeampaa googlettaa asia vaikka puhelimella kuin ruveta käymään kirjan indeksiä läpi.

Jos meinaat käyttää jotain homebrew-sääntöjä niin tee se pelaajille nollasessiossa tai ennen selväksi että niitä käytetään ja että ne eivät ole virallisia sääntöjä. Helpottaa mm. sen suhteen että pelaaja ei turhaan yritä netistä etsiä kyseistä sääntöä eikä pelaaja myöhemmin pyöritä omia pelejä joissa opettaa kyseistä epävirallista sääntöä virallisena sääntöä aiheuttaen hämmennystä (puhun kokemuksesta). Tällä myös vältetään juurikin tuota pelin keskeytymistä kun säädetään sääntöjen kanssa.

Mitä tulee noihin soundtrackeihin ja muihin niin suosittelen myös Two Steps From Helliä peli- ja leffamusan lisäksi. Ei myöskään kannata valita mitään selkeästi tunnistettavaa musiikkia jostain pelistä tai leffasta, koska se voi häiritä pelaajan keskittymistä kun rupeaa kuuntelemaan sitä musaa ja miettimään että mistä se on tai fiilistelemään koska se on juuri se biisi. Tämä on toki yksilöllistä, mutta silti.
Pelin soundtrackiin ei myöskään kannata näin alussa vielä laittaa liikaa miettimistä sillä se peli ja mitä siinä tapahtuu on huomattavasti tärkeämpää. Niin kauan kuin peli itsessään on kunnossa niin ei ole väliä onko musiikkia ollenkaan tai soiko siellä Super Marion tunnari loopilla.

Koska teillä on jo peliporukka kasassa niin tämä vinkki voi olla hieman myöhässä, mutta jos DM:n lisäksi pelaajia on enemmän kuin neljä niin meno voi olla todella hankalaa. Pelin pyörittäminen on yllättävän raskasta ja jokainen pelaaja joka tulee siihen lisää tekee siitä raskaampaa. Pelistä tulee myös pelaajille raskaampaa mitä enemmän pelaajia on kun esim. yksi kierros taistelussa voi kestää ikuisuuden monella pelaajalla. Tämä ei tarkoita sitä että useammalla kuin neljällä ei voi pelata tai että sitä tarvitsee pelätä, mutta jos pelaajia on tuota useampi ja se pelinjohtaminen ei vaikuta tuntuvan ihan niin kivalta kuin oletti tai liian raskaalta niin se saattaa hyvinkin johtua tuosta. Tuolloin on täysin ok sanoa pelaajille että pelissä on liikaa porukkaa ja tällöin sitten joko porukkaa jaetaan pariin peliporukkaan tai keksitään jotain muita ratkaisuja.
Tästä päästäänkin siihen mitä varmasti on tullut vastaan jo useammassa videossa ja tutoriaalissa mitä selkeästi on tullut nähtyä aloitusviestin perusteella, eli pelinjohtaja ei ole tietokone joka pyörittää peliä pelaajille jotta pelaajilla on hauskaa, pelinjohtaja on myös pelaaja jolla pitää olla hauskaa. Eli jos pelissä mättää jokin niin pelinjohtajalla on täysi oikeus muiden pelaajien tavoin kertoa asiasta ja keskustella asiasta jotta siihen löytyy ratkaisu. Tämä tarkoittaa myös juuri sitä että jos joku pelaaja haluaa roolipelata pelissä jotain minkä kanssa et ole sujut, niin sitä ei tarvitse pelata läpi vaan sanotaan heti että tuollaista ei sinun pelissäsi ole. Toki tämä toimii myös toisinpäin. Nämä jutut toki yleensä pitäisi välttää hyvällä nollasessiolla.

Ja varmaan se järkevin vinkki mitä jostain syystä en ole hirveästi nähnyt mainittavan missään ikinä; jos pelaajana tai pelinjohtajana tuntuu joskus siltä että jokin tekemäsi asia on typerää tai noloa, esim. eri äänellä puhuminen kun roolipelaa jotain hahmoa, niin siitä kannattaa olla välittämättä ja antaa mennä vaan. Se tunne yleensä poistuu jonkin ajan kuluttua ja muuttuukin hauskaksi. Kukaan ei pöydässä ajattele että jokin tekemäsi asia on noloa, ja jos ajattelee niin ongelma on silloin kyseisessä henkilössä.
Kun itsekin olen jonkin verran sosiaalisesti rajoittunut ja tuntemani ihmiset joiden kanssa tulee pelattua ovat pääosin myös tälläisiä, huomaa että tätä tapahtuu paljon itsellä ja muilla mutta siitä pääsee yli. Yksi parhaista osista pöytäroolipeleissä on se että se auttaa sosialisoimisessa ja uskaltamisessa.
Poikkeuksena tähänkin toki se että jos joku haluaa tehdä jotain oikeasti outoa, kuten fyysisesti kosketella muita pelaajia tai lähennellä muita pelaajia koska se "auttaa immersiossa/hahmoni tekisi näin" niin pelaaja vaan vittuun välittömästi tai yhden varoituksen jälkeen. Tätä poikkeusta ei varmaan tarvinnut sanoa, mutta sanon kuitenkin koska aiheelle on mm. Redditissä useampikin sub-reddit.

Hyviä pointteja. Aion myös ulkoistaa sääntösouvia pelaajille; esim. jos Tsegodeus the Mage päättää heittää loitsun niin hän voi ihan itse katsoa sääntökirjasta että miten se menee, koska koen ettei DM:n tehtävä myöskään ole olla ainoana vastuussa säännöistä tai mikään kävelevä sääntöraamattu. Toki jos Tsegodeus meinaa tulkita sääntöä aivan metsään, ni mr. Referee -henkisesti voinee viheltää peliä poikki ja sanoa että kattos nyt uusiksi.

Todellakin aion vetää eri äänillä eri hahmoja ja eläytyä kuin lapsi nappulateatterissa. Ei tän ikäisellä ole enää mitään sosiaalisia nolouspidikkeitä.
 
Tsegodeus the Mage päättää heittää loitsun niin hän voi ihan itse katsoa sääntökirjasta että miten se menee, koska koen ettei DM:n tehtävä myöskään ole olla ainoana vastuussa säännöistä tai mikään kävelevä sääntöraamattu. Toki jos Tsegodeus meinaa tulkita sääntöä aivan metsään, ni mr. Referee -henkisesti voinee viheltää peliä poikki ja sanoa että kattos nyt uusiksi.
Oikein.
Itsekin yleensä kysyn pelaajilta että miten joku heidän uusi spellinsä toimii kun käyttävät ekan kerran ja se vaatii minulta jotain muuta toimia kuin sanoa että osuuko vai eikö. Yleensä pelaaja sitten myös kysyy jos ei ymmärtänyt kuvauksesta jotain ja sitten katsotaan yhdessä.
 
Hirviöiden suhteen tykkään myös itse käyttää ns. HP rangea, eli jos kortissa lukee että jättirotan HP on 10 niin saatan taistelumuistiinpanoissani merkata että HP on 8-10. Nappaan rangen siis yleensä kortissa olevasta HP:n laskentamäärän minimistä ja korttiin merkatusta HP:n keskiarvosta.
Näin riippuen taistelusta ja menosta niin pelin flow pysyy yleensä parempana koska jos on yksi jättirotta jäljellä ja pelaajien vuorot ovat olleet jo tällä kierroksella mutta rotalla on HP:tä jäljellä yksi eikä sillä ole mitään mahdollisuuksia vaikka pistää jotain pelaajaa maihin, niin julistan sen kuolevan kun siihen osuu viimeinen hyökkäys josta sille jäisi vielä 1 HP jäljelle. Muuten täytyy käydä vielä rotankin turhahko vuoro läpi ja sitten kierroksen alettua alusta eka pelaaja joutuu vielä pelaamaan vuoronsa jotta rotta kuolee. Pahimmassa tapauksessa eka pelaaja missaa ja vasta viimeinen pelaaja saa rotan maihin.
Toki tätäkin pitää soveltaa aina hieman jotta peli ei helpotu/vaikeudu liikaa enkä aina kaikissa taisteluissa käytäkään tätä. Tätähän en kuitenkaan kerro pelaajille.

Kyseessä on omasta mielestä ihan hyvä mekaniikka mutta sekin on semisti kiisteltyä kuten esim. kertooko pelaajille hirviöiden HP:t, heittääkö DM noppia täysin avoimesti tai muuttaako DM noppien heiton tulosta lennossa (ns. fudging the dice) vaikeuttaakseen/helpottaakseen jotain tilanteita. Nämäkin ovat kaikki mekaniikoita mitkä sopii joidenkin peleihin ja toisten ei.
 
Tätähän tulee sitten tapahtumaan paljon jos kenellekään peliporukasta ei ole kokemusta kyseisestä pelistä. Paras tapa suhtautua näihin on todeta että jos selvittämiseen vaikuttaa menevän pidempään kuin pari minuuttia, niin pistää ongelman muistiin, tekee pikaratkaisun miten asia pelataan nyt tässä sessiossa läpi ja asia tarkistetaan sitten session loputtua/ennen seuraavaa sessiota.
Sama koskee myös sitä jos jollain pelaajalla on ongelma DM:n päätöksen kanssa tai toisten pelaamisen kanssa, eli väitetään että joku ei mene niin tai vastaavaa. Eli päätös pelinjohtajana siitä miten nyt asia menee ja se setvitään sitten session jälkeen.
En tiedä onko L&L:stä netissä mitään wikiä tai noita kirjoja PDF:nä, mutta jos on niin suosittelen katsomaan niistä eikä suoraan kirjasta ellei säännön kohta ole suurinpiirtein selkeästi muistissa. Itselleni ainakin on D&D:ssä huomattavasti nopeampaa googlettaa asia vaikka puhelimella kuin ruveta käymään kirjan indeksiä läpi.

Jos meinaat käyttää jotain homebrew-sääntöjä niin tee se pelaajille nollasessiossa tai ennen selväksi että niitä käytetään ja että ne eivät ole virallisia sääntöjä. Helpottaa mm. sen suhteen että pelaaja ei turhaan yritä netistä etsiä kyseistä sääntöä eikä pelaaja myöhemmin pyöritä omia pelejä joissa opettaa kyseistä epävirallista sääntöä virallisena sääntöä aiheuttaen hämmennystä (puhun kokemuksesta). Tällä myös vältetään juurikin tuota pelin keskeytymistä kun säädetään sääntöjen kanssa.

Mitä tulee noihin soundtrackeihin ja muihin niin suosittelen myös Two Steps From Helliä peli- ja leffamusan lisäksi. Ei myöskään kannata valita mitään selkeästi tunnistettavaa musiikkia jostain pelistä tai leffasta, koska se voi häiritä pelaajan keskittymistä kun rupeaa kuuntelemaan sitä musaa ja miettimään että mistä se on tai fiilistelemään koska se on juuri se biisi. Tämä on toki yksilöllistä, mutta silti.
Pelin soundtrackiin ei myöskään kannata näin alussa vielä laittaa liikaa miettimistä sillä se peli ja mitä siinä tapahtuu on huomattavasti tärkeämpää. Niin kauan kuin peli itsessään on kunnossa niin ei ole väliä onko musiikkia ollenkaan tai soiko siellä Super Marion tunnari loopilla.

Koska teillä on jo peliporukka kasassa niin tämä vinkki voi olla hieman myöhässä, mutta jos DM:n lisäksi pelaajia on enemmän kuin neljä niin meno voi olla todella hankalaa. Pelin pyörittäminen on yllättävän raskasta ja jokainen pelaaja joka tulee siihen lisää tekee siitä raskaampaa. Pelistä tulee myös pelaajille raskaampaa mitä enemmän pelaajia on kun esim. yksi kierros taistelussa voi kestää ikuisuuden monella pelaajalla. Tämä ei tarkoita sitä että useammalla kuin neljällä ei voi pelata tai että sitä tarvitsee pelätä, mutta jos pelaajia on tuota useampi ja se pelinjohtaminen ei vaikuta tuntuvan ihan niin kivalta kuin oletti tai liian raskaalta niin se saattaa hyvinkin johtua tuosta. Tuolloin on täysin ok sanoa pelaajille että pelissä on liikaa porukkaa ja tällöin sitten joko porukkaa jaetaan pariin peliporukkaan tai keksitään jotain muita ratkaisuja.
Tästä päästäänkin siihen mitä varmasti on tullut vastaan jo useammassa videossa ja tutoriaalissa mitä selkeästi on tullut nähtyä aloitusviestin perusteella, eli pelinjohtaja ei ole tietokone joka pyörittää peliä pelaajille jotta pelaajilla on hauskaa, pelinjohtaja on myös pelaaja jolla pitää olla hauskaa. Eli jos pelissä mättää jokin niin pelinjohtajalla on täysi oikeus muiden pelaajien tavoin kertoa asiasta ja keskustella asiasta jotta siihen löytyy ratkaisu. Tämä tarkoittaa myös juuri sitä että jos joku pelaaja haluaa roolipelata pelissä jotain minkä kanssa et ole sujut, niin sitä ei tarvitse pelata läpi vaan sanotaan heti että tuollaista ei sinun pelissäsi ole. Toki tämä toimii myös toisinpäin. Nämä jutut toki yleensä pitäisi välttää hyvällä nollasessiolla.

Ja varmaan se järkevin vinkki mitä jostain syystä en ole hirveästi nähnyt mainittavan missään ikinä; jos pelaajana tai pelinjohtajana tuntuu joskus siltä että jokin tekemäsi asia on typerää tai noloa, esim. eri äänellä puhuminen kun roolipelaa jotain hahmoa, niin siitä kannattaa olla välittämättä ja antaa mennä vaan. Se tunne yleensä poistuu jonkin ajan kuluttua ja muuttuukin hauskaksi. Kukaan ei pöydässä ajattele että jokin tekemäsi asia on noloa, ja jos ajattelee niin ongelma on silloin kyseisessä henkilössä.
Kun itsekin olen jonkin verran sosiaalisesti rajoittunut ja tuntemani ihmiset joiden kanssa tulee pelattua ovat pääosin myös tälläisiä, huomaa että tätä tapahtuu paljon itsellä ja muilla mutta siitä pääsee yli. Yksi parhaista osista pöytäroolipeleissä on se että se auttaa sosialisoimisessa ja uskaltamisessa.
Poikkeuksena tähänkin toki se että jos joku haluaa tehdä jotain oikeasti outoa, kuten fyysisesti kosketella muita pelaajia tai lähennellä muita pelaajia koska se "auttaa immersiossa/hahmoni tekisi näin" niin pelaaja vaan vittuun välittömästi tai yhden varoituksen jälkeen. Tätä poikkeusta ei varmaan tarvinnut sanoa, mutta sanon kuitenkin koska aiheelle on mm. Redditissä useampikin sub-reddit.

Todella hyvä viesti. Hyvin sanoitettu juttuja, jotka ei ole kyllä tullut mieleenikään, mutta viestistä heti hiffaa, että äärimmäisen hyviä huomioita varsinkin ensikertalaiselle.
 
Sainkin muutaman kiinnostuneen tyypin houkuteltua messiin (osa täältäkin tuttua vipeltäjää) ja ensi viikolla ois tarkoitus kerääntyä ensimmäisen kerran yhteen vähän sessio 0 -hengellä haistelemaan, että minkä tyyppistä ja millaista pelailua tässä sit pelaltais. Legendoja & Lohikäärmeitä kuitenkin valikoitui jo peliksi syystä että täysin suomeksi lokalisoitu D&D, eli simultaanikäännöksiin ei tartte käyttää aikaa vaan saa keskittyä olennaiseen hyväksi havaitulla pelisysteemillä.
Meinaatteko muuten pelata livenä vai etänä?
 
Takaisin
Ylös Bottom