Täällä kirjoittelemme diskettejä

AsbestiLapanen

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3506

Maine:

Tässä ketjussa ylläpidämme vanhojen hyvien aikojen perinteitä ja kirjoitamme diskettejä (ja myös käytämme niitä).

Ei väliä onko ne 3.5 tuumasia, 5.25 tuumasia, MO diskejä, Quickdiskejä, ZIP levykkeitä, vai mitä kunhan ne on diskettejä.

Ei myöskään väliä mikä kone on kyseessä vaan kaikki ovat yhtä tervetulleita.


Aloitan ketjun modernisti: huomasin että joillain DD korpuilla jotka olin kirjottanut Win XP PC:llä yhdellä ihan hyvällä kunnostetulla asemalla vuosia sitten, olikin jo kadonnut dataa. Joten formatoin sit kasan diskettejä MSX2 koneen sisäisellä asemalla, ja koska en ollut aiemmin käyttänyt USB asemia kertaakaan niin päätin nyt tehdä sen.

Eli MSX:lle kirjoitin kaksipuolisia DD korppuja, ton koneen tapauksessahan ne ovat ihan vaan normaaleja 720K diskettejä joten homma onnistui linuxissa ihan vaan dd:llä

mirsk-Teacin-IBM-asema-kirjottelee.JPG

Siinä se pöydällä kirjotteli yhtä menemään kovaa 5.5kt sekuntivauhtia


edit: Sellainen juttu mikä varmaan hyvä mainita aloituspostauksessa ihan vain että jos jonkun tarvitsee kirjoitella diskettejä jollekin niin löytää sen tiedon: Jos tarkoituksena on kirjoittaa juuri tiettyyn käyttötarkoitukseen sopiva disketti jonka on tarkoitus toimia "just nyt" niin sellaisen saa yleensä kirjoitettua jollain muullakin asemalla kuin millainen siinä laitteessa olis johon disketti on menossa käytettäväks.

Eli HD korppuasemalla voi kirjoittaa DD korpun esimerkiksi jonkin asennusta varten. 5.25 tuumasella HD lerppuasemalla saa kirjoitettua asennusdisketin esim 360K tai 400-420K DD lerppuasemakäyttöön jne kunhan käyttää "ei-high density" lerppua. Mutta mikäli tavoittelee parempaa kirjoitustulosta ja että data pysyy disketillä paremmin, kannattaa käyttää vastaavanlaista asemaa kuin mikä laitteessa olisi.

Eli esim MSX tapauksessa parempaa jälkeä tulee jos kirjoittaa PC:hen sopivalla DD asemalla 720K DD disketille jne.

High Densityjutut eli 1.2 megan ja 1.44 megan korput ja 1.2 megan lerput on sama homma eli esim 1.2 megan lerpuille tarvitsee PC:hen sopivan HD lerppuaseman riippumatta siitä missä laitteessa niitä aikoo käyttää.

Otan tämmöisen keksityn esimerkin että jollain olisi mikä tahansa kone joka käyttäisi 360K asemia. Parhaan kirjoitusjäljen ja toimivuuden saisi jos käyttäisi PC:hen menevää 360K lerppuasemaa.
 
Viimeksi muokattu:

waqu

E-waste hoarder
Ad Infinitum
Viestit
3642

Maine:

IMG_20210228_230330.jpg

Omien diskettien kirjoittelua hoitaa suurimmaksi osaksi freecomin usb-asema. Lähinnä pc 1.44:ää tulee kirjoiteltua kun siirtää dataa flopyllisiin. Toimii ihan jees, win10 ei paras floppyn käyttäjä ole, välillä indeksoinnit sekoaa. Kuitenkin oma kuvake tällaiselle asemalle vielä löytyy.

Sitten on xp pöytäkone missä floppy ja sillä helpompi erikoisempia tehdä. Amigalle ei gotekin takia tarvi, mut seuraavaksi ois pönttömacciin hauska saada jotain softaa.
 

nassekova

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3942

Maine:

Ite koitin aikonaan Mäkillä kirjottaa pönttömäkille tai MSX:lle dd:llä terminaalin kautta, mutta en saanu kummassakaan toimiin. En tiiä oisko Linuxissa paremmin onnistunu.

Kirjotti kyllä siis ihan fine, mutta ei ne retroromut tunnistanut niitä diskettejä vaikka piti olla kaikki liput oikein.
 

Sheng Long

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1174

Maine:

AFAB52A3-FDE0-48AC-9497-2F8FE38D152B.jpeg
Kaapista löytyi läjä demo/shareware-diskettejä lapsuudesta. Lueskelin niitä menemään ja ajatuksena oli tehdä imageja niistä, koska disketit rapistuu. Muutamasta diskistä sainkin imaget talteen, mutta pari antoi lukuerroria ja pariin olin laittanut ala- ja yläasteajan tuikitärkeitä kouluhommia.

Haluaisin fiilistellä näitä virtuaalikoneiden kautta, mutta onkohan näitä PC-lehtien demodiskejä ja SW-pelejä arkistoitu jo valmiiksi johonkin? Pelithän varmasti löytyy erikseen, mutta nyt olisi siis ajatuksena käyttää juuri näitä nimenomaisia sisältöjä, omine launchereineen kaikkineen.

MO-diskit mainittu avauksessa, niin oli pakko laittaa kuvaan myös giganen Hi-MD -levy ja MZ-NH600. Siltä pyörittelin huvikseni Monkey Island kakkosta jonkin aikaa sitten. Musiikin tallennukseenhan noi on pääasiallisesti tarkoitettu, mutta voidaan alustaa myös käyttämään FATia ja piuhan kanssa USB-muistina.
 

AsbestiLapanen

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3506

Maine:

Ite koitin aikonaan Mäkillä kirjottaa pönttömäkille tai MSX:lle dd:llä terminaalin kautta, mutta en saanu kummassakaan toimiin. En tiiä oisko Linuxissa paremmin onnistunu.

Kirjotti kyllä siis ihan fine, mutta ei ne retroromut tunnistanut niitä diskettejä vaikka piti olla kaikki liput oikein.
Maccien kanssa toi on hankalampaa koska käyttävät disketeillä GCR:ää samaan tapaan kuin esim C64 joten niiden kirjoittaminen ilman juuri tiettyä asemaa tai erikoisempaa laitteistoa/just sitä laitetta on vaikeampaa. Jos en ihan väärin muista niin siellä tais olla myös sellasta että aseman pyörimisnopeus oli epätyypillinen muihin nähden

MSX puolella taas HD korput ei käy ellei niiden HD reikää teippaa niin että asema luulee niitä DD korpuksi (joissa ei ole HD reikää), tai muokkaa aseman HD tunnistusta muuten, ja silloinkin riippuu disketeistä miten kirjoitus onnistuu.

Noi mitä esimerkissäni kirjoitin olivat ihan DD korppuja ja sekä sellaiset jotka oli formatoitu MSX:llä valmiiksi että linuxissa formatoidut toimivat kyllä (yllätyin itsekin siitä että miten hyvin usb asema formatoi ja kirjoitti DD korppuja), kunhan määritteli formaatiksi erikseen nimenomaan 720k disketin.


Yksi asia mikä voi vaikuttaa kanssa niin eri valmistajien DD korppuasemat mitä koneissa voi olla lukee DD korpuks formatoituja HD korppuja joissa on reikä peitetty vaihtelevasti, jotkin eivät lue kunnolla ja jotkin ihan ongelmitta. Pizzaboksimallin MSX koneissa tai vaikkapa Atari ST jne koneissa yksi mahdollinen kikka millä tota voi ohittaa myös on sellainen että laittaa vaan koneeseen pikkuisen muokatun HD aseman. Eli silloin modernimmalla tietokoneella kirjoitetaan PC:n HD asemalla HD korpuille jotka on teipattu DD korpuiks -> ja käytetään niitä PC:n HD asemalla jota on muokattu toimimaan sopivasti mukamas koneen DD asemana. Se miten mitäkin asemaa pitää modifioida riippuu täysin asemasta ja konemallista eikä yhtä ainoaa neuvoa oikein ole, koska eri koneissa on erilaiset pinnitykset korppuaseman kaapelin suhteen (esim MSX2 koneissa on lukemattomia erilaisia riippuen valmistajasta, Philipsin koneista osa syö Amigakäyttöön modifioidun PC aseman yms)


edit: Esimerkiksii toi oma Sonyn XD käyttää asemassaan tämmöistä pinnitystä:

mirsk-sony-xd-floppy.jpg

Noista noi vasemman puoliset menee koneen sisällä kirjaimellisesti kahtena johtoryppäänä, ja niiden päässä on yleinen 34 pinninen floppyliitin niin että pinnitys on tollainen kuin oikealla on. Sonyn pizzaboksikoneissa veikkaan että se pinnitys on jotain lähelle toi sama, muttei välttämättä täysin sama.

Eli oletetaan että tässä tapauksessa tahtoisin laittaa koneeseen PC:n HD aseman tai gotekin flashfloppy firmiksellä, niin joutuisin modifioimaan asemaa sen verran että sen pinnitys vastais tota oikealla olevaa, eli useimpien asemien kohdalla se vaatisi muutaman signaalin vaihtamisen menemään eri paikkaan liittimessä.

Tosiaan jätin tämän vain esimerkkinä ihan silleen että jos sellainen kone missä olisi tilaa kuitenkin normaalille PC asemalle ja jonka virransyöttö kestäis ihan hyvin PC aseman käyttämisen (eli alkuperäinen asema ei ole jokin vähävirtainen tms) niin aseman vaihtaminen koneen puoleltakin voi olla yksi vaihtoehto millä saa asiat toimimaan. Yhdessä Philipsin koneessa mitä mulla ei tosin enää ole, esim oli juurikin sellainen vanha DD asema joka nirsoili kaikella mutta heitin sille melkein uuden PC aseman modifioituna ja homma alkoi toimimaan ihmeen hyvin.
 
Viimeksi muokattu:

AsbestiLapanen

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3506

Maine:

Tää ei liity varsinaisesti disketteihin eli menee vähän aiheen vierestä, mutta sattui just sellanen tilanne että flashaan MSX:n megaflashrom moduuliin uudemman nextorin (2.1 kun entinen on 2.0 beta jotain) sisältävän version cartin sisään ns recovery optioniks, ja joudun sitä varten tyhjentämään kortin hetkeks. Niin heitän vaan tämmösen miten kannattaa ottaa backuppi siitä mitä aiemmin kortilla on. Mun piti itseasiassa tehdä tästä suomenkielinen streami ja video jossain vaiheessa missä selitän tän, mutta koska streamihommat on vähän jäässä ni kirjoitan tämmösen jonka voi sit linkata jos joku miettii mitä tekis.

Megaflashin kanssahan homma menee silleen että se moduuli on itsessään slot expander, joka jäljittelee myös yhtä virtuaalista diskettiasemaa, se boottaa kovo-osiolta mikäli siellä on vaan sopiva käyttis yms, mutta jos ei ole niin virtuaalisesta floppyasemastaan. Tykkään ite käytellä tota megaflashia tästä syystä että sillä käynnistäminen on nopeampaa koska se sisältää vähemmän toimintoja, mutta toisaalta tekee ekana just sitä mitä odotan eli yrittää toimia vaan kovoadapterina sd kortti kovona. Tää on siinä mielessä vähän huvittava että megahan on tarkoitettu alkujaan just rom juttuihin mutta itse käyttelen tota sd versiota lähinnä "vain kovoadapterina" koska se tekee sen homman nopeasti ja hyvin ja siltä boottaaminen on nopeampaa kuin monelta muulta moduulilta. Jos lasketaan aikaa siitä että laitat koneeseen virrat päälle ni miten nopeasti on käyttis päällä ja olet tiedostoselaimessa niin mega on valmis siinä kohtaa kun moni muu vielä miettii millä asetuksilla käynnistyis.

Defaulttina se virtuaalinen diskettiasema sisältää sit nextorin disketin niin että jos ei ole korttia sisällä niin moduuli boottaa siitä virtuaalisesta diskettiasemasta. Itse en flashaa koskaan disketti-imageja sinne virtuaaliseen asemaan, vaan ajan diskettihommat sri komennolla. Tämä siksi että tykkään pitää sen virtuaalisen aseman ikäänkuin varmistuksena että mikäli kortilla ei ole sopivia osioita ja käyttöjärjestelmää yms, niin moduuli boottaa just sellaista millä saa tehtyä kortista käyttiksen sisältävän ja otettua sen käyttöön. Nää saattaa olla vähän sekavaa ja yks mikä tekee hommasta sekavampaa niin välillä sitä ei ole välttis selitetty suoraan miten mikäkin multitoimimoduuli toimii, mut esim mega toimii käytännössä noin.


mirsk-Screenshot at 2021-03-03 04-32-28.jpg

Eli kortillani on kaksi osiota, MSX hommissa osiot menevät niin että jos käyttää FAT16 osioita FAT12 sijaan, niin aina kun osio tuplaantuu, kasvaa myös aika miten kauan osiota kestää käsitellä. Eli 128 megan osiota on nopeampi käsitellä kuin 256 megan osiota. Mutta tämä toimii niinkin päin että jos on 512 megan osio joka onkin just alle 512 megan, niin sitä käsitellään kuin se olisi 256 megan osio. Joten itselläni on sen vuoksi noin 500-510 megan osioita kaksi, ja loppu kahden gigan kortista on tyhjää.

Boottaava osio sisältää esim kuvassa näkyviä hakemistoja ja tiedostoja, noista command.com, command2.com, nextor.sys, autoexec.bat yms ovat sellaisia mitkä ovat tuttuja myös DOSin puolelta, ne on MSX puolen vastineet DOSin io.sys jne tiedostoille. Osa hakemistoista on taas sellaisia jotka eivät liity käyttöjärjestelmään, kuten geemu jonne olen laittanut doujinpelejä, tai skene jossa on demojuttuja yms. Lisäksi olen tehnyt batteja tietyille asioille niin että voin käyttää niitä nopeammin, esim toi MGSDRV.BAT suorittelee rimpsun joka ottaa käyttöön tietyn ajurin oikeilla parametreilla, eli komennon ja parametrien muistamisen sijaan ajan vain sen jos tarvitsen sitä.


mirsk-Screenshot at 2021-03-03 04-23-18.jpg

Taustalla on hakemisto jonne otan backupin, eli mulla on erillinen "laite backupit" hakemisto yhdellä kovolla, ja sit käytännössä copypastetan sen sisukset välillä muuallekin. Eli mikäli kopioitais asiat silleen "drag&drop" tiedosto ja hakemisto kerrallaan niin siinä kestäis aikaa, mutta jos napataan kortti kaikkineen vaan imageks niin se onkin nopeaa. Samaa käytän myös esim PC-98, X68000 jne tapauksessa et otan korteista vaan dd:llä backupit, sillä ei ole väliä osaako linux mountata esim sharpin osioita vai ei, koska se luetaan vaan könttänä "tää koko kortti -> tänne tiedostoks"

Ensin katon jollain että mikä laitetunnus tolla kortilla sattuu olemaan, eli koska sen eka osio on /dev/sdh1 niin se tarkoittaa et koko kortti kaikkineen on silloin laite /dev/sdh jonka lukemisella saa kaikki muutkin osiot sieltä yms. Sitten typotan dd komennon kerran (tämä ei ole pakollista 😅 )

Eli laite "/dev/sdh" koko kasa kerralla kopioidaan tonne hitachikovolle, tiedostopääte mitä imagelle voi käyttää voi olla mitä tahansa haluatkaan käyttää mut ite käytän kolmea kirjainta img ja ima koska saan niistä sit parhaiten selvää mitä ne on.

Nyt kun meillä on koko könttä backupattuna tollaiseks "megabackup nönönöö" filuks niin voidaan tyhjentää kortti ja tehdä sillä mitä oltiinkaan tekemässä että saadaan flashattyä moduuli itsessään sisältämään uudemman version nextorista. Tämän jälkeen sit kirjoitetaan vaan toi image takaisin korttiin, ja sit MSX:llä vaan copypastetaan sieltä moduulin virtuaalisesta floppyasemasta uudemman versio nextorin filut kortilla olevien vanhojen päälle ja ylikirjoitetaan ne uudemmilla.

Tollaista "lue koko kortti kaikkineen imageks kerralla välittämättä mitä se on" kantsii käyttää tosiaan myös DOS koneiden yms kanssa, se on nimittäin paljon nopeampaa kuin kopioida yksittäisiä tiedostoja.

Toki sitten erilaisten muiden moduulien yms kanssa siellä voi olla muutakin ylimääräistä, esim carnivoressa on valmiiks uudempi versio jo suoraan koska se on uudempi, ja sit siellä on muuta ylimääräistä mitä sen kanssa voi tarvita.


Sitten yks kätevä niksi, jos sattuu olemaan jokin sellanen systeemi jossa on määritelty ennalta että ".DSK" tiedostot on disketti-imageja, ja vakio toimenpide niille on flashata ne virtuaaliseen floppyasemaan, niin mikäli tätä ei haluakaan vahingossa sattuvaksi (esim jos painaa return/enteriä tiedostoselaimessa väärässä paikkaa) niin itse muutan niiden päätteet ".DS". Silloin niitä voi käytellä edelleen sri:llä koska ei se välitä onko ne .ds vai .dsk, mutta niillä ei vahingossa ylikirjoita jotain mitä ei haluais ylikirjoittaa, koska sellaisen vahingossa valitsemisella tulis vaan ilmoitus "nönönöö mikä tää edes on".

Historiallisestihan MSX puoli on aika heikkoa siltä osin miten sellaisia softia löytyy joilla A voi kopioida diskettejä tai B voi kirjoittaa imageja disketeille. Esim PC-98 puolikin menee tollaisessa laitteen disketti-imagejen kirjoittamisessa laitteella ohi ihan kevyesti. Mutta se missä MSX puoli loistaa muihin koneisiin verrattuna ja loistaa aivan äärimmäisesti on disketti-imagejen ajaminen "kiintolevyltä" kuin ne olis mukamas diskettiasemassa. Sofarunit aka SRI.COM toimii noin 99% kaiken kanssa, voi tehdä ennakkoon .bat tiedoston mikä disketeistä on kirjoitussuojattu, mikä ei ole, mikä ladataan ensiksi, asetetaanko jonkinlaista delayta joka jäljittelee mekaanisen aseman lukupäänsiirtoon kuluvaa aikaa jne. Mitään monimutkaisia näppäinyhdistelmiä ei tarvitse muistaa, senkus tekee batin valmiiksi ja sitten vain suorittaa sen. Mitään noin hyvin toimivaa floppyjen kiintolevyltä käyttämistä ei ole millään muulla tietokoneella.
 
Viimeksi muokattu:

AsbestiLapanen

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3506

Maine:

Täällä yritämme kirjottaa diskettejä....


Satuin huomaamaan että yks FM Towns homma oli dumpattu, kyrofluxin formaatissa, nooh siitä winellä ajetaan hxc softaa ja ladataan se sisään, sit tallennetaan se .D88 formaatissa ulos. Sitten seuraavalla convertterilla saadaan se mahaliton formaattiin. Sit formatoidaan usb korppuasemalla HD korppu PC-98 sopivaan formaattiin, ja sit vielä käännetään se kerran ja sit kirjotetaan se korpulle.....

Ja Towns sit tajuaa sen verran että yrittää lukea sitä ja lataa sieltä jotain, ja sit glitchaa ja hyytyy siihen... hmm njoo okei....

Nooh kirjotanpa sitten PC-98:lla sen koska sillä voi kirjottaa mahalito imaget korppuihin ja oon siis kirjottanu FM Towns juttuja sillä aiemmin, Fujitsu kun ei kehitelly mitään omaa formaattiaan noille vaan ne käyttää PC-98 korppuformaattia (josta kans Sharp teki pikkusen muunnetun X68000 koneisiinsa).

Eli se .D88 ni se taas mahaliton formaattiin, ne sit PC-98:n toiselle CF kortille sopivaan hakemistoon, sit alan tsekkailemaan että mites tää kirjotus nyt oikein menikään tällä kun en muista tietenkään ulkoa.. ainiin joo sille ikäänku käsketään että se image extractoidaan siihen korppuun.

Ja ilmottaa virhettä.. okei joo, pitää formatoida korppu varmaan ensin, samalla vilkasen että siellä on kyllä sisältö mut onko hakemistojen rakenteet yms sit kohdallaan ni en tiedä, sitkun tolla on sellanen kiero että toi osaa lukea myös länsimaisten koneiden diskettejä ilman että se erikseen ilmottaa siitä, joten hyvinkin voinu että se usb kirjotushomma jotenkin sössiny..

Nooh formatoin "FORMAT /M F: " eli toi M tarkottaa sen formaattia jota kutsutaan silleen siksi että on vanha "puolen megan formaatti" ja uudempi "päälle megan formaatti". /4 taas formatois länsimaisen (koska se on 1.44 ni siks se on vaan "nelosformaatti". Asematunnus taas on F: ekalle korppuasemalle koska japanilainen kone, eli boottaava laite on aina A: sen muut osiot on siitä eteenpäin, sit muut vastaavat laitteet, sit vasta toisenlaiset asemat eli kuten korppuasema. Toi on hieno kun jos ei anna parametrejä ni se osaa nuuskia mikä formaatti on kyseessä ja esim amigadiskettien kanssa on sillai "mitä hittoja nää on"

Sit kirjottamaan se image... ja ilmottaa jotain ihmeellistä mixedmode formaatin virhettä ettei siks pysty kirjottamaan sitä....

Syy miks en oo hankkinu ite kryofluxia tai moderneja hienouksia on just tässä. Eli ihan siinä että en oo koskaan saanu sen formaateilla mitään aikaseks, enkä oo koskaan saanu sillä mitään aikaseks. Mutta noilla vanhoilla imageformaateilla ja jollain muinasilla DOSin kirjotussoftilla ja niiden omalaatusilla formaateillaki on saanu PC-88 lerppuja ja ties mitä kirjotettua..
 
Ylös Bottom