SilentWinterin NES-läpäisyt

SilentWinter

NES-Retro Novice
Insider
Viestit
282

Maine:

Mad Max

Blogiin


2362023-nes_madmax.jpg

Games Beaten: 343/709
Genre: Action
Goal: Defeat the Ultimate Warrior (Stage 3)

Arvosana: 6/10
Vaikeusaste: 7/10

Jotta ymmärtäisit, sinun täytyy palata aikaan jolloin maailma toimi polttoaineella. Kauan sitten unohdetuista syistä kaksi mahtavaa heimoa ajautui sotaan, mutta ilman polttoainetta he eivät olleet mitään.
Jengit ottivat haltuun valtateitä jotta saisivat palkinnoksi säiliöllisen polttoainetta.
Tässä rappeutumisen myrskyssä tavalliset miehet lytättiin...kuten Max - mies joka vaelsi autiomaassa. Autiomaassa, tuhoutuneessa paikassa jossa hän oppi mitä tarvitaan jotta pystyy selviytymään.


Tämänkin kyseisen pelin kohdalla oli tuttu tarina, eli joskus testasin muutaman minuutin verran ajellen ympäriinsä - autosta loppui bensa ja peli alkoi alusta. Yritin uudelleen, sama homma toistui ja jätin asian sikseen.
Nyt kun tämän läpäiseminen oli "pakollista", pääsin pelin sielunmaisemaan paremmin sisälle. Pelissä liikutaan post-apokalyptisissa maisemissa lähinnä auton avulla.
Pituudella peliä ei ole siunattu sillä tässä on vain kolme kenttää jotka on jaettu kahteen eri osuuteen; tie ja areena. Tie -osuus suoritetaan aina ensimmäisenä ja kun sen on tehnyt, pääsee areenalle taistelemaan voitosta. Jos homman hoitaa voitokkaasti, etenee seuraavaan kenttään.
Vaikka kenttien määrä on vähäinen, tässä on pieni juju! . Jos mieli päästä kentät läpi, täytyi piirtää karttoja. Toki hyvällä muistilla ja toistojen määrälläkin pystyi saamaan reitin haltuun, mutta tämä ei olisi ollut se tehokkain tapa.
Tie -osuudet olivat todella samannäköisiä ja ne sisälsivät useita umpikujia. Kerrankin teki mieli lähteä tähän kartan piirtelyyn mukaan ja se kannatti, hommahan oli yllättävän hauskaa! Mikään näistä tie -osuuksien kartoista ei ollut järin suuri, joten oman reitin piirtäminen oli melko helppoa.
Pelintekijät olivat hieman armollisia ja olivat laittaneet ensimmäisen tie -osion kartan ohjekirjaan. Siihen oli merkitty kaikki tärkeät paikat jotta pelaaja tiesi, mitä myöhemmissä kentissä pitäisi etsiä.
Pelissä saa reilusti salasanoja jopa tie -osuuden jälkeen jolloin pystyi jatkamaan suoraan areenasta. Erittäin oivallinen ratkaisu!

Kuva 1.jpg

Tie -osuuksissa reitin suunnittelu oli äärimmäisen tärkeää. Peli sisälsi polttoainemittarin ja auton tankki tyhjeni nopeaa tahtia. Polttoainetta sai ostettua lisää tienvarsilta löytyvistä kaupoista joita oli muutama sijoiteltu per kenttä. Polttoainekanistereita löytyi myös lojumasta varastorakennuksista.
Nämä varastorakennukset eivät suinkaan olleet ihan näkyvillä vaan ne täytyi itse paikantaa. Ne saattoivat sijaita esimerkiksi jonkin kalliosolan uumenissa tai kauempana päätiestä.
Kaupassa myyjänä toimiva turjake vaati luonnollisesti valuuttaa jos häneltä mieli jotain saada. Tässä valuuttana toimi ruokasäilykkeet ja vesipullot. Rahalla ei tee enää mitään tässä ankeassa miljöössä.
Ruokasäilykkeitä ja vesipulloja oli ripoteltuna näihin varastorakennuksiin. Rakennuksista löytyi myös ammuksia ja polttoainetta.
Ammukset olivat erittäin turhia ja niitä ei kannattanut juurikaan keräillä. Varastorakennuksissa ei liikuttu autolla vaan jalan ja ne kuhisivat alamaailman väkeä.
Näissä lymyileviä konnia kannatti mielummin väistellä kuin ampua koska heihin törmäämisestä menettänyt juurikaan energiaa.
Koska peli on muutenkin sokkeloinen, niin tietysti nämä varastorakennuksetkin ovat. Monesti täytyi keräillä avaimia jotka kävivät lukittuihin oviin. Rakennuksissa oli myös täysin tyhjiä huoneita lukitun oven takana joten kannatti pistää muistiin varastorakennusten pohjapiirustukset.

Kuva 2.jpg

Kuva 3.jpg

Polttoaineen lisäksi kauppias tarjosi muitakin palveluita esimerkiksi auton korjauttamista. Tienvarret olivat täynnä konnien torneja joista heiteltiin dynamiitteja kohti Maxin autoa. Nämä torneista räjähteitä heittelevät ukkelit olivat kunnon sniputtajia ja tämän lisäksi dynamiitit lensivät todella pitkälle :D
Myös teillä kulki vihollisten autoja jotka tönivät ja heittelivät dynamiitteja. Auton korjauttaminen tuli enemmän kuin tarpeeseen! Onneksi homma toimi myös toisinpäin ja Max osasi itsekin paiskata vihollisia dynamiitilla. Alussa vihollisten autot tuhoutuivat yhdestä pötköstä kun taas kolmannessa kentässä tarvittiin jo kolme pötköä.
Dynamiitti ei ollut suinkaan loputonta joten autojen tuhoaminen kannatti unohtaa. Tornejakin pystyi halutessaan tuhoamaan, mutta niidenkin kohdalla ohi ajaminen oli parempi vaihtoehto. Dynamiittia tarvitsi tiellä olevien esteiden tuhoamiseen ja ei auttanut kuin painaa resettiä jos oli dynamiitin mennyt tuhlaamaan autoihin ja torneihin.
Tämä tie -osuus oli siinä mielessä aika brutaali, että aina joutui alkuun pienimmästäkin virheestä. Joko bensa loppui, hajotti auton tai varastorakennuksissa käveli rotkoon.
Kuinka tälläisen tie -osuuden pääsee sitten läpi? Ideana on ostaa kauppiaalta lippu areenalle. Lippu maksoi seitsemän ruokasäilykettä/vesipulloa ja oli ehdottomasti listan kallein tuote.
Tämän takia reitin suunnittelu oli todella tärkeää. Täytyi käyttää mahdollisimman vähän valuuttaa polttoaineeseen tai auton korjaamiseen jotta lipun sai ostettua. Reitti piti suunnitella niin, että kulki varastorakennukset aina loogisessa järjestyksessä.
Kun lippu oli hallussa, täytyi vielä löytää reitti areenan sisäänkäynnille. Se oli piilotettu hieman näkyvämmälle paikalle kuin varastorakennukset.

Kuva 4.jpg

Areena erosi ensimmäisestä osuudesta reilusti sillä näissä taisteltiin voitosta. Tavoitteena oli tuhota erilaisia keinoja käyttäen muut kilpailijat. Vaihtoehtoina oli kuiluun pudottaminen tai seinää vasten murskaaminen. Ensimmäisessä areenassa vastustajien määrä on 30 kappaletta ja viimeisessä hurjat 50 kappaletta.
Taisteluareenan lattiasta löytyi luukkuja jotka avautuivat tietyn väliajoin. Onneksi tietokoneen tekoäly ei ollut kovinkaan fiksu ja monet vastustajat putosivat näihin monttuihin. Myös töniminen reunan yli osoittautui hyväksi tavaksi hävittää muut kilpailijat.
Kun muut autot on tuhottu, ei homma suinkaan siihen lopu vaan on löydettävä reitti maaliin. Tässäkään osuudessa ei polttoainetankista pääse eroon, mutta onneksi se on sentään ääriään myöten täynnä. Periaatteessa polttoaine toimii aikarajana kuinka kauan on aikaa saada muut kilpailijat hävitettyä.
Onneksi tässä ei ole ihan niin julma meno kuin tie -osuuksissa, sillä yrityksiä on kolme kappaletta! Mikä parasta, kuoleman jälkeen sai jatkaa samasta pisteestä mihin oli jäänyt.

Kuva 5.jpg

Kun olin oppinut pelin pää-idean ja saanut kartat piirrettyä, rupesi homma sujumaan. Toisen kentän kartan piirtäminen oli simppeli homma ja muutaman yrityksen jälkeen olinkin jo areenalla. Kaksi ensimmäistä areenaa oli melko helppoja ja vaikka ajelikin melko päättömästi, maali löytyi ensimmäisellä yrityksellä!
Kolmannen kentän kanssa olikin sitten hieman eri juttu. Tässäkin kartan piirtäminen onnistui kivasti, mutta sniputtavat vartiotornit aiheuttivat päänvaivaa energian hallinnan suhteen. Tämä kolmas kenttä poikkeaa aikaisemmasta siinä mielessä, että areena -osuuden jälkeen joutuu pomotaisteluun.
Tätä pomoa varten on varastorakennuksiin jemmattu uusi ase; jalkajousi. Näitä jalkajousia täytyi käydä keräilemässä muiden perustarvikkeiden lisäksi.
Viimeinen areena oli aluksi todella paha, sillä 50 auton tuhoaminen ei onnistunut ihan käden käänteessä. Keksin kuitenkin loistavan taktiikan joka nopeutti prosessia. Kun avautuvan luukun ympäri ajeli, viholliset putoilivat isolla prosentilla luukusta sisään :)
Viimeisenä erona muihin areenoihin tässä viimeisessä viimeinen auto olikin täysin erilainen kuin muut. Se oli ikään kuin pieni välipomo ennen viimeistä koitosta. Ainut tapa tämän auton tuhoamiseen oli pudottaa se kuiluun. Luukut lakkasivat toimimasta tämän auton astuessa ruudulle. Kerran kävi niin hyvä tuuri, että luukku oli vielä aktiivinen kun viimeinen auto ilmestyi ruudun reunasta ja se ajoi suoraan monttuun :D
Aluksi viimeisen auton kanssa sai taistella kun sen työntäminen alas ei ollut ihan niin helppoa kuin muiden, mutta monien yritysten tuloksena oppi sen metkut.
Viimeisen areenan maalin löytäminen oli ihan järkyttävä homma. Selvisi sellainenkin asia, että maali ei aktivoidu ennen kuin on tuhonnut kaikki autot. Ajelin monesti maalin ohi tietämättä, että olin jo löytänyt sen. Jouduin ihan kartankin piirtämään koska kaikki näytti niin samalle, mutta sitkeys palkittiin!
Luukut alkavat jälleen toimia kun viimeisen auton on tuhonnut. Tämän olisi voinut jättää välistä, maalin etsiminen olisi ollut hieman kivuttomampaa kun ei olisi tarvinnut enää avautuvia luukkuja varoa.

Kuva 6.jpg

Kuva 7.jpg

Sitten kohdataankin viimeinen vastus Ultimate Warrior eli ainakin ulkonäkönsä puolesta Mad Max 2:sta tuttu Lord Humungus. Taistelu kesti noin 20 sekuntia ja Max oli kanveesissa. Ei oikein kerinnyt tajuamaan mitä tapahtui :D
Ei hätää, koodi sisään ja jatkamaan hommaa areenasta...tai sitten ei. Peliin on päässyt todella inhottava koodausvirhe ja aikaisemmin kerätyt jalkajouset eivät säily jos käyttää koodia päästäkseen viimeiseen areenaan.
Koodia käyttäessä jalkajousessa on kourallinen nuolia eli 48 kappaletta, mutta Humungus vaatii 56 osumaa kuollakseen, ei helvetti! Tämä homma rasautti hieman kun joutui molemmat osuudet pelaaman putkeen joihin kului minimissään 15min ja sitten huonon yrityksen saattelemana kuoli noin 20 sekunnissa Humunguksen nuoliin.
Olin luonut hienon ja lyhyen reitin areenalle joka sisälsi ainoastaan lipun ostamisen kaupasta ja ehkä yhden korjauspaketin jos auto oli mennyt mutkalle. Tämän reitin varrella oli kaksi jalkajousta eli nuolia oli käytössä yhteensä 144 kappaletta.
Aluksi tuntui, että tämä määrä oli liian vähäinen. Humungus tykkäsi trollailla paljon ja kun se sattui olemaan tulilinjalla, väisti hän viime hetkellä minun ampumat nuolet.
Tämä taistelu oli muutenkin todella epäreilu. Molemmilla on alussa kahdeksan energiayksikköä, mutta kun Humungus menettää niistä yhden kahdeksasta osumasta, Max tarvitsee vain KAKSI osumaa. Hitboxit eivät myöskään olleet tasavertaiset, sillä Max ottaa osumaa kirjaimellisesti päästä varpaisiin kun taas Humungusta täytyy osua torsoon.
Humungus tykkää vielä härvätä ympäri taistelukenttää ja ampuu erittäin epäloogisesti. Kun tässä ei ole kuolemattomuus frameja, saattaa montakin energiayksikköä kulua nopeasti. Pahin tilanne on, jos Humungus tulee oikein lähelle Maxia, silloin sen ammuksia on täysin mahdotonta väistellä.
Jos tämä ei kuulostanut vielä tarpeeksi hankalalle, niin tässä on vielä sellainen kiva juttu, että jos menee liian lähelle ylä- tai alareunaa, putoaa kuolemaansa. Tätä kävi useampaankin kertaan kun kieli keskellä suuta yrittää keskittyä nuolien väistelyyn eikä huomaa, että on liian lähellä alueen ylä- tai alareunaa. Tämä viimeinen taistelu oli ihan älytön ja sen läpäisyyn meni mooooonta yritystä.
Viimein olin jo siinä pisteessä, että muistin tie sekä areena -osuuksien reitit ulkoa :D Kieltämättä alkoi hieman maistua puulta vetää molemmat osuudet putkeen läpi jotta pääsee kokeilemaan yhden yrityksen verran viimeistä taistelua.
Mielestäni olisi ollut parempi jos areenasta jäljelle jääneet elämät olisi voinut kuluttaa viimeiseen pomoon, silleen sitä olisi voinut treenata hieman paremmin. Tosin minulla on vielä parempi idea - test your fucking game before publishing! :D
Oli tuosta kolmannen areenan koodista se hyvä puoli, että sai sen reitit ynnä muut treenattua kuntoon vaikka viimeistä pomoa ei voinutkaan päihittää.

Kuva 8.jpg

Kaikesta huolimatta, nautin tästä pelistä. Pelin ankeus ja hieman viimeistelemätön tunnelma sopi oikein hyvin tälläiseen post-apokalyptiseen maisemaan. Arvosana olisi kivunnut seiskaan, mutta pakko nipistää piste pois tuon koodausvirheen ja viimeisen bossin älyttömyyden takia.
Jos ei Lord Humungusin trollailut säikäyttäneet niin voin suositella ainakin testaamaan peliä!

Kuva 9.jpg
 
Ylös Bottom