RetroUkon Jurase Park Jeep -projekti

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Huh, tänään tuli vihdoinkin DHL:län toimittamana Sahara-edition takapenkki. Saapumisajaksi oli laitettu 8-16, niin tietysti tuli vasta kolmen jälkeen.

Mutta asiaan. "Hieman" paskainen on tuo penkki (plus yksi SAVUKKEEN tekemä reikä) ja muutamia rikkinäisiä/puuttuvia osasia saa onneksi vaihdettua vanhasta penkistä keskenään. Nuo takatuet vaihdan ensimmäisenä eli ovat penkin takaosassa tukena ja niitä on yhteensä 3kpl. Tilatussa penkissä nuo olivat vähän ruosteessa ja yksi ihan mutkalla, kun taas vanhassa melko priimakunnossa kaikki. Uudesta penkistä uupuivat myös nuo etuosan kiinnitysraudat koriin (melko heavyduty äiä-rautaa), mutta tietysti vaihdan ne vanhasta. Kuvassa laitoin uudet sokat, kun vanhat olivat enemmän ja vähemmän paskana.

Olihan sitä sitten pakko vähän sommitella Jeeppiin, kun sai irroitettua noita muutamia osasia. Mekanismi on hieman erilainen kipissä, mutta istuu autoon, koska korin kiinnityksiä ei ole muutettu facelift-mallissa. Näen jo sielujen silmin Ian Malcolmin makaavan penkissä ja huutavan "Must go faster!"

Penkin takaosan tuet. Oikealla uuden penkin alkuperäiset, jotka aika paskat.
IMG_20210802_215616.jpg

Penkin etuosan kiinnitykset koriin. Ei ole paljoa tehtaalla siloiteltu. Terävät rautojen kulmat valmiina viiltämään sormenpäitä.
IMG_20210802_220250.jpg

Paskainen, mutta oma!
IMG_20210802_220724.jpg

AoaS.gif
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Takapenkki saagasta etupenkki saagaan. Irroittelin tänään nuo penkkien rungot liukuineen ja ne ovat kyllä hyvässä kunnossa. Pientä hiomista ja maalia päälle ihan alimpiin kiinnitysrautoihin, niin ovat kuin uudet. Toki ensin pesen liukkarilla ja painepesurilla 30 vuotta vanhat rasvat/pölyt veks ja laitan tietysti uudet vaseliinit liukurunkoihin.

No sitten itse penkkien verhoiluun. Koska käytettyjä originaaleja safaripenkkejä ei saa MISTÄÄN, niin ainut vaihtoehto on ammattiverhoilija. Sinällään pitäisi olla kohtuu helppo homma, mutta maksaahan se. Veikkaan, että 1500-2000€ tuntumaan menee väkistenkin. Kuvista näkee, että penkin muotoilussa ja kippisysteemissä on hieman eroa, koska faceliftiin eli -92 vuoden autoon tehtiin pieniä muutoksia sinne ja tänne, niin ihan kuvanmukaista istuinosan muotoilua ei saada edes verhoilulla aikaiseksi. Haittaako tämä? Ei meitä niinkään. Kunhan olisi tuo verhoilu ja pääpiirteittäin samanmukaisuus, niin olisin tyytyväinen. Vaikein osuus ovat nuo penkkien päännojan takana olevat nahka/karttapussukat. Tämä verhoilu nyt ei ole tämän päivän homma eli katsellaan ensin, JOSKO ebayhin ilmestyisi edes jotain. Jos ei, niin sitten ainut vaihtoehto on verhoilu.

Nuo kuvat ovat yhdestä kohteesta, missä oli myös takapenkki mukana. Hinta oli "hieman" suolainen, kun rahtien osuus oli myös melko messevä. Oliko nuo jotain 2500€ luokkaa toimitettuna (ilman tullikuluja) Suomeen ja penkit eivät olleet ihan priimakunnossa. Mut sellasta se harrastaminen on.

Orkkispenkkien rungotIMG_20210804_135914.jpg

OrkkispenkitIMG_20210804_140032.jpg

Sahara penkitScreenshot_20210721-135620~2.jpg
Screenshot_20210721-135647~2.jpg
Screenshot_20210721-135739~2.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Toiset pistää täällä saman verran rahaa Hiimän-ukkeleihin viikossa.
Meinasin kommentoida, että jotkut verhoilee penkkejä 2000€:lla ja jotkut ostaa keittiön kaappiin neljäntonnin hiimänejä. "Pyröittelin ostoskorissa" tuota kommenttia, mutta kumittelin veke.
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Eilen tuli pitkästä aikaa käytyä asiakaskäynneillä ja otin muutaman kikkareen mukaan testi-entrausta varten. Yhdellä Forssalaisella asiakkaalla on puhalluslaitteet ja luonnollisesti mahdollisuus maalata, niin kyselin etukäteen, josko hän haluaisi testata muutamaa osaa. Laitettiin osat puhallussinkoon ja pakko myöntää, että tuo bensasuodattimen kiveniskusuojakotelo oli parhaat päivänsä nähnyt. Silloin kun otin sen autosta irti kaverin tallissa, niin siellä sisällä oli n. 1kg hiekkaa, paskaa ja muuta töhnää, niin ihme että kotelo oli vielä tallella noinkin hyvin. Bensansuodatin makasi puoliksi märän hiekkavellin sisällä, mutta oli ihmeen kaupalla ehjä. Viimeksi suodatin oli autoon vaihdettu 2006 päiväyksen perusteella, joka löytyi vielä suodattimen kyljestä, eli vähintään sieltä asti paskat ovat maanneet kotelon sisällä.

Ennen asiakaskäyntiä kotona pieksin irtofleikkiruosteet suojasta ja tuota irtoruostetta irtosi varmaan saman verran, kuin suoja painaa nyt :D
En tuota niin murehdi, koska nyt siinä on sitten vedenpoistoreijät ruosteen syövyttäminä ja suojan näkee tulevaisuudessa vain katsuri :DD

Yritin etsiä, mutta pirskale en sitten muistanut ottaa "ennen"-kuvaa :( Nojoo, kuppainen se oli, eikä uskaltanut enempää puhaltaa, jotta suojasta jäisi jotain edes jäljelle.

Toinen esine oli itse suodattimen pannan toinen puolikas (toinen puolikas on vielä autossa kiinni, koska en saanut sitä ihan heti irti ja paikka on suht perseestä, missä tuo sijaitsee. Otetaan sitten irti, kun kori on autosta poissa tieltä.

Kolmas esine on sytytysmoduulin/puolan suoja, joka on konehuonessa ja tämä olikin vain kevyesti pintaruosteessa reunoista, joten siitä tulikin ihan asiallinen. Hieman kiinnityspelti otti osumaa puhalluksessa ja vääntyi "omituisesti", mutta ajaa edelleen asiansa ja sen saa kiinni normaalisti.

Ihan oknp homma ja pitääkin sitten kerää isompi satsi entraukseen, kun sen aika tulee varsinaisesti. Tämä oli tällainen testijuttu ensi alkuun.

Aijuu, osiin heitettiin pari kerrosta jauhemaalia eli ovat nyt ruostesuojattu varman päälle.

Valmiit maalatut osat
IMG_20210806_084211.jpg

Hieman on teräs häipynyt ajan saatossaIMG_20210806_084229.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Pienin askelin etenee. Tässä viikonlopun aikana irroitettu ja pientä entrausta tehty seuraavanlaisesti:

1. Tuulilasin karmi eli siis ns. etuikkuna otettu irti. Kahdeksasta pultista seitsemän suostui lähtemään "nätisti" ja viimeinen sitten pyöristyi eli torxi ei halunut enää pysyä sisällä ja joutui poraamaan. Kun joku päivä haen kaasua pulloon, niin hitsaan tynkään mutterin ja sillä se sitten viimeistään lähtee. Itse karmissahan oli se yksi isompi mätäkohta, niin katsoo kun alkaa sitä sitten samalla tekemään.

2. Takaluukku eli ns. takaovi Jeepissä. Tässä ei mitään isompaa draamaa. Ehkä se virheettömin "luukku" koko autossa. On tuossakin muutamat reijät, jotka hitsaan umpeen, mutta kyse omituisista ylimääräisistä ruuvin/pultin reijistä, joita ei JP-autoissa ole ja niillä ei mitään käyttöä myöskään.

3. Konepelti myöskin irti. Tämä on se nihkein korjattava luukku. Eli konepellin päälle on aikanaan pudonnut puu (ei mikään 20m korkea koivu), niin pienet taitokset tulleet tiettyihin kohtiin. Pelti muuten hyvä ja ruosteeton, mutta tuon oikomiseen tarvitsen ns. peltiseppää.

Vielä toistaiseksi kiusaa nuo turvavöiden pultit. Molemmissa kaks kpl ja pultit korin ulkopuolella aivan umpiruosteessa. Yhden torxin olen jo katkaissut. Kokeilin toholla lämmittää tuon reijän kautta ja perään kylmäspray, mutta ei vielä halunnut antautua, enkä viitsinyt väkisten töräyttää taas torxia katki. Pitänee tuumailla. Iskumeisseli on tilattu, niin katsotaan onko siitä mitään iloa.

Takaturvävyöt tuossa liuotin ämpärissä pari tuntia ja huuhtelin ja liuotin uudelleen. Aika hemmetin paskasta vettä tuli molemmilla kerroilla, mutta nyt nuo näyttäisivät olevan melko puhtaat. Takapenkki nyt entrattu (Calondra ompeli yhden kohdan). Laitoin vesivärisiveltimellä vähän mattamustaa pariin kohtaan penkin tukirakennetta ja tuli ihan ok. Samalla maalasin korikiinnitykset ja niistä uli varsin mukavat ja "kuin uudet".

Seuraava prokkis voisi olla melkein tuon johtosarjan irroitus. Pitänee ottaa videota, mistä ja miten johdot menee, niin ei sitten tarvitse joskus kasatessa pähkäillä loputtomiin.

"Takalunkka"
IMG_20210808_121647.jpg

Etuikkunan karmi. Aina se yksi ruuvi pitää porata, muuten olis liian helppoa.
IMG_20210808_121226.jpg

Kurkistusluukku. Tuosta näkee korikiinnityksen turvavyölle. Tohoa sisään ja kylmäsprayta perään. Ei auttanut. Oh well..
IMG_20210808_121249.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

En tiennyt, että ihmisestä voi tulla niin paljon hikeä, että silmät ja suu täyttyy. Meinaan kävin ähkimässä tallissa apukuskin etuturvavyön irti HAJOTTAMATTA mitään. Otin turvavyön sisälle, kelasin sen täysin ulos ja laitoin likoomaan fairy-vesi-combo-ämpäriin.

Ajattelin leikkiä nyt kotikemistiä ja heitin nuo ruostuneet pultit Coca-Colaan likoomaan pariksi päiväksi. Katsotaan miten käy. Omenaviinietikka olisi vielä parempi, mutta Colassa halvempi litrahinta, joten katsotaan. Ja ilmeisesti tuossa on vain ruosteenpoiston nopeudesta kyse ja asialla kun ei ole mikään kiire, niin kokikseen likoomaan. Saa nähdä mitä tulee vai tuleeko niin sanotusti mitään. Olishan näihin ihan oikeatkin kemiat olemassa, mutta jos tällä saavutetaan ns. kohtuullinen tulos, niin litrahinta ratkaisee.

Lähtötilanne pulteilla
IMG_20210809_132406.jpg

Siellä ne poriseeIMG_20210809_132843.jpg
 

jnx

El Aficionado al Döner Kebab
Ad Infinitum
Viestit
1775

Maine:

Mä oon valurautaiset pannut, kirveenterät jne. liottanu tavallisessa väkiviinaetikassa, tulee nopeasti ruosteetonta kun välissä hinkkaa.

Litrahintakin todella edullinen.
 

Liitetiedostot

FB_IMG_1628529439988.jpg FB_IMG_1628529448238.jpg FB_IMG_1628529455662.jpg FB_IMG_1628529474801.jpg

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Mä oon valurautaiset pannut, kirveenterät jne. liottanu tavallisessa väkiviinaetikassa, tulee nopeasti ruosteetonta kun välissä hinkkaa.

Litrahintakin todella edullinen.
Joo, vanha kunnon väkiviinaetikka hyvä. Internetsin mukaan jostain syystä omenaviinietikka olis tehokkaampi, mutta mene ja tiedä. En voinut vastustaa kiusausta ja kävin hakemassa pullon Tokmannilta. Laitoin yhdet toiset pultit siihen likoomaan.
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Vihdoin ja viimein. Tai oikeastaan aika nopeasti tuli paketti maailman ympäri. Jostain syystä (olisiko ollut vaan juuri reittilennot kohdillaan?) ovet kiersivät Tokion kautta ja päätyivät eilen postiin. Tullit maksoin viikonloppuna ja ne olivat about 205€. Paketti oli suht hyvin pakattu, mutta jossain kohtaa kuljetusta toinen pääty oli todnäk pudotettu rahtiterminaalissa johonkin ja yksi ovenkulma oli päässyt taittumaan. Harmillista, mutta oli "odotettavissa". Sain sen kuitenkin pihdeillä taiteltua suoraksi takaisin. Pienet jäljet jäivät, mutta mitä kitti nyt sitten ei peittäisi. Ovi"pahvit" joudun maalaamaan tummanvihreäksi ja itse ovet tulevat sitten Sahara-beige sävyyn. Voin kuvitella jo ovenkokoisen tarran tuossa kiinni "JURASSIC PARK"..

Mutta fiilis oli korkealla, kun laitoin oven paikoilleen ja testasin istuvuutta. Ihan kiinniasti en saanut, kun lukon vastakappaleessa oli liikaa shimmejä, niin otti oven lukon ääripäähän kiinni. Pitääpä sitten poistella, kun ehtii.

Kuskinovi paikoillaan
IMG_20210810_230046.jpg

Toinen makoilee ruohonleikkurin kaverina
IMG_20210810_230053.jpg

Kohta apukuskinovessa, jota jouduin taittelemaan pihdeillä kuljetusosuman vuoksiIMG_20210810_230101.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

En tiennyt, että ihmisestä voi tulla niin paljon hikeä, että silmät ja suu täyttyy. Meinaan kävin ähkimässä tallissa apukuskin etuturvavyön irti HAJOTTAMATTA mitään. Otin turvavyön sisälle, kelasin sen täysin ulos ja laitoin likoomaan fairy-vesi-combo-ämpäriin.

Ajattelin leikkiä nyt kotikemistiä ja heitin nuo ruostuneet pultit Coca-Colaan likoomaan pariksi päiväksi. Katsotaan miten käy. Omenaviinietikka olisi vielä parempi, mutta Colassa halvempi litrahinta, joten katsotaan. Ja ilmeisesti tuossa on vain ruosteenpoiston nopeudesta kyse ja asialla kun ei ole mikään kiire, niin kokikseen likoomaan. Saa nähdä mitä tulee vai tuleeko niin sanotusti mitään. Olishan näihin ihan oikeatkin kemiat olemassa, mutta jos tällä saavutetaan ns. kohtuullinen tulos, niin litrahinta ratkaisee.

Lähtötilanne pulteilla
IMG_20210809_132406.jpg

Siellä ne poriseeIMG_20210809_132843.jpg
Noniin. Tämän asian kanssa edetty. Hylkäsin colajuomat heti alkuun, kun totesin että tuo omenaviinietikka on paljon tehokkaampi litku. Ja kappas. Tämä pultti on tuon ekan kuvan oikeanpuolimmaisin. Ruosteet hävisivät ja jäljelle jäi paljon kuoppaa, koska korroosio oli jo pitkällä. Tuo keskimmäinen pultti likoo vielä hetken, koska siinä oli vielä vähän jäljellä ruostetta. Sitten pitäisi joku hyvä suojaus kehittää noille, kun menevät takaisin autoon. Jotain sähkökemiallista, ehkä kelta-anodisointi, mikä noissa on ollut alun perinkin. Senkin saa tehtyä kotona, mutta vaatii vähän ostoksia. Tästä lisää jossain vaiheessa.

IMG_20210812_220844.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Pikkunäpertelyjä taas suuntaan ja toiseen. Purin apukuskin oven atomeiksi ja katselin vähän mitä pitää hommailla. Sinällään todella hyvä aihio, jotenkin pitäisi suoristaa ovistopparin oven kiinnityskohta ja pieni sisäänpainauma on oven sisäosassa, mutta melko hankala saada sieltä ulos, koska oven sisään ei oikein pääse järkevästi. Sinällään tuo ei haittaa, mutta ovipahvin alalaitaa katsoessa näkee tuon vinouden. Itse ovilehti on toki suora eli voi hyvinkin olla että en tee mitään. Hirveästi tuossa ovessa ei ole osia (onneksi), ovipahvit pitäisi maalata Dark Green sävyyn, jotta ne vastaavat sitten JP mallia. Uusi oven tiiviste pitää tilata, muutoin noihin ei oikeastaan tarvitse mitään. Ainiin, toki kangasikkunan kolme kpl pidikettä, kun kaikki oli vähän jotenkin rikki.

Pahvin vetokahvat otin sisään ja vähän pesin maalausta varten. Mitähän sitä seuraavaksi. Helvetti tuossa on hommaa joka suunnalta ja tekemisen paljous aiheuttaa värinöitä, mutta sitähän se on :DD

Aijoo, vikan pultin otin liemistä. On se kemia ihmeellistä. Ruosteet vain "katosivat"..

Kahvat. Vasen pesty maalausta varten ja oikea vielä paskanen.
IMG_20210813_112638.jpg

Molemmat pestynä
IMG_20210813_113041.jpg

Ruosteet, be gone!
IMG_20210813_221339.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Eipä mitään mullistavaa tässä nyt viikonlopun aikana tapahtunut. Oli ns. kaikenlaista muuta hommaa tulilla. Eilen siivosin tallin lattiaa kaikesta ruostefleikkipaskasta ja vähän järjestelin työkaluja. Ovet purin atomeiksi ja pesin ovipahvit valmiiksi maalausta varten. Lukkomekanismit puhdistin vuosien shiteistä ja lisään rasvat jossain vaiheessa. Vielä tappelua sen yhden turvavyön pultin kanssa ja taas yksi torxi katki tuossa tohinassa. Hemmetti ku olis jollain tutulla asetyleeniliekki, ni olis ollu auki jo kuukausi sitten :mad:

Kokeilin availla korikiinnikkeitä ja kuskinpuolen kyljestä lähti nätisti auki pari kappaletta. Noitahan on kaikenkaikkiaan yksitoista autossa. Kolme molemmilla sivuilla, kaksi auton alla takana ja kaksi auton ihan takaosassa. Sekä yksi edessä. Eli 2/11 ainakin lähti ongelmitta. Tiedän, että takaosassa tulee olemaan painia kahden ruostuneen kanssa, mutta se on sitten sen hetken murhetta taas.

Paskanen lukkomekamismi
IMG_20210815_225902.jpg

Puhdistettu lukkomekanismiIMG_20210816_102315.jpg
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Joo-o, kaikenmoista pientä hiplausta taas. Tällä kertaa ei tosin ole kuvia, kun ei ole "muistanut" ottaa.

Vihdoinkin sain itse johtosarjan ulos autosta. Tuo on käytännössä neliosainen ja kaksi neljästä on nyt poistettu "tieltä". Ajovalojen sarja, sekä hytin sisällä oleva lähtivät veke. Jeeppiin jäi vielä itse takavaloille (jossa mm. bensapumpun yms sähköt) tarkoitettu sarja ja moottorin antureiden yms johtosarja. Kumpaakaan ei nyt juuri saa irti, kun pitää koria sitten irroitella, jotta pääsee kaikkii käsiksi.

Pissapojan- ja paisuntasäiliön pesin ulkoa/sisältä ja voi pojat mitä moskaa tuolla paisuntasäiliössä oli. Olen melko varma, että ei ole koskaan vaihdettu/putsattu tuota kokonaisuudessaan. Itse säiliössä oli ruostetta melko paljon ja todennäköisesti tämä johtuu liiallisesta veden käytöstä eli glykoli/vesi-suhde ollut jo pitkään päin peetä. Sinällään tuo ei ole ongelma, koska syyläri menee vaihtoon kuitenkin, mutta pitää itse koneen vesikanavat saada sitten huuhdeltua niin hyvin kuin mahdollista. Ja saapa nähdä mitä lämppärinkenno tuumaa, onko kuinka tukossa jne.

Varmaan seuraavaksi otan irti etulokarit, lasken vedet koneesta ja sitten itse etusäleikkö veks. Alkaa olemaan siis jo hyvällä mallilla koko touhu. Toki vielä on pitkä matka, että mitään saadaan kasaan, mutta sitten se onkin suht simppeliä ja vikkelää, kun kaikki on puunattuna ja valmiina kasausta varten. En kuitenkaan usko, että tänä vuonna saadaan tehtyä purkua enempää, koska talli on kylmä ja kolkko sitten talvella, eikä siellä maalailla yhtään mittään.

Näillä taas eteenpäin ja seuraavalla kerralla sitten kuvia touhuista.
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1025

Maine:

Nää on näitä pieniä asioita mistä tulee hyvä mieli. Käsijarrun vapautuksen kahvan valkoisen tekstin entraus. Tuosta vivusta oli aikojen saatossa hävinyt valkoinen teksti kirjaimien syvennyksistä. Pesin hammasharjalla ja fairyllä, niin loputkin rippeet katosivat. Siinä mietin sitten parasta ratkaisua ja päädyin spräymaalin levitykseen siveltimellä. Ylimääräiset hioin 2000-hiomapaperilla ja lopuksi vahaa pintaan, jolla peitettiin pienen pienet hiomanaarmut. Lopputulos käytännössä kuin uusi :love:

PestynäIMG_20210819_141231~2.jpg

Sivellinhommelit tehtynäIMG_20210820_182747~2.jpg

Hiottuna + vahattunaIMG_20210820_201230~2.jpg
 
Ylös Bottom