PlayStation 1, eli PS1

Rami Airola

NES-Retro Master
Insider
Viestit
6090

Maine:

Mitenniin? Eikös se nyt ollut tuohon mennessä kaikille selvää että kyseessä oli laitteen kehitysnimi?

Ei koneita kutsuta normaalisti alkuperäisellä kehitysnimellä, vaan lopullisella nimellä.

Meinaatko, että jos laitteelle on käypä lyhenne, niin sitä ei saa missään nimessä käyttää, jos se on ollut kehitysnimenä?

Sitä suuremmalla syyllä se nimi sopii lyhenteeksi, kun se kerta on ollut käytössä. Vertaukset johonkin Dolphiniin tai vastaaviin ovat huonoja, koska ne eivät ole missään vaiheessa olleet saati sopineet lyhenteiksi.

"tähän tartteis jonkun lyhenteen kun ei viitti joka kohtaan kirjoittaa PlayStation"
"no mites olis PSX kun sitä kerta..."
"EI!! se on ollut KEHITYSNIMI!!!!"
 

Wulfon

NES-Retro Apprentice
Insider
Viestit
616

Maine:

Kyllähän tuo PS1 on yksi suosikkikonsoleistani ja myös suosikkini pleikkareista. Onpa muutamia kaikkien aikojen suosikkipeleistäkin julkaistu juuri tuolle alustalle, kuten Alundra, Final Fantasy VII ja Megaman 8. Joskus ysärin loppupuolella olen omani saanut ja tuolla se TV-tasolla vieläkin on odottamassa seuraavaa pelikertaa. Luultavasti pitäisi jatkaa Star Ocean: The Second Storyn peluuta jonakin päivänä.

Tämän olenkin kertonut varmasti useamminkin, mutta koko innostushan pleikkariin alkoi joitain aikoja ennen oman konsolin saamista, kun serkkuni luona näin ensimmäistä kertaa PS1:n ja FF7:n. Itse pääsin kuitenkin omalla konsolillani pelaamaan FF:ää vasta paljon myöhemmin ja ensimmäinen oma peli olikin Crash Bandicoot ykkösen platinum-versio. En kyllä edes muista, missä vaiheessa sain FF7:n näppeihini, mutta ei se ensimmäisten pelien joukossa tainnut olla. Kuitenkin vielä niin varhaisessa vaiheessa, ettei englanti ollut vielä ihan täysin hanskassa.

Demolevyt olivat toki kova sana täälläkin ja omistan yhä kaikki demolevyistäni. Ylivoimaisena suosikkina oli Metal Gear Solidin pelattava demo, joka tuli koluttua ainakin sen parikymmentä kertaa, ennenkuin pääsin pelaamaan kokoversiota. Laitteen mukanahan tuli yksi demolevy, nimeltä Demo 1, josta myöhemmin kuulin, että tuolla Demo 1 nimellä julkaistiin useitakin demoja vuosien varrella. Tämän lisäksi mukana oli vihkonen, jolla sai tilata ilmaisen demolevyn ja olikohan peräti vielä niin, että korttiin sai raksia millaisista pelistä piti. Tiedä sitten vaikuttiko se mitenkään demon sisältöön, mutta lisää pelattavaa oli lisää pelattavaa, olkoonkin vain levyllinen demoja. Näiden kahden levyn lisäksi omistin satunnaisia Virallisen PlayStation Lehden irtonumeroiden kylkiäisinä tulleita demoja.

Mitä tuohon mihinlie testiin tulee, niin olen pelannut/läpäissyt/kokeillut siitä 52/200 peliä. Pidin listaa todella outona ja täysin randomina, kunnes aivan lopussa tajusin, että sen on tarkoitus olla konsolin TOP-200 lista. Nähtävästi oma pelimaku on melkoisesti erilainen. Tuon 52 pelatun pelin päälle listalla oli jokunen peli, jota olen jollain toisella alustalla pelannut. Siihen päälle sitten vielä ties kuinka paljon pelejä, joita ei listalta löytynyt, mutta joita olen silti pelannut.

Mitä kaikkein kovimpiin PS1 peleihin tulee noin yleensä, niin omiin suosikkeihin kuuluu noiden alussa mainitsemieni kolmen lisäksi mm.:
Ape Escape
Bugs Bunny: Lost in Time
Crash Bandicoot 2
Dragon Quest 4
Megaman Legends
Rayman 2
 

Rami Airola

NES-Retro Master
Insider
Viestit
6090

Maine:

Tämän lisäksi mukana oli vihkonen, jolla sai tilata ilmaisen demolevyn ja olikohan peräti vielä niin, että korttiin sai raksia millaisista pelistä piti. Tiedä sitten vaikuttiko se mitenkään demon sisältöön, mutta lisää pelattavaa oli lisää pelattavaa, olkoonkin vain levyllinen demoja. Näiden kahden levyn lisäksi omistin satunnaisia Virallisen PlayStation Lehden irtonumeroiden kylkiäisinä tulleita demoja.

Minäkin lähetin jonkun minkä lie rekisteröintilappusen, jossa lupailtiin demolevyjä lisää, mutta koskaan en niitä saanut :(

Demo1:llä kitkuttelin myöskin pitkään (Jumping Flash PARAS) ja muut demot tuli myös hankittua lehtien kylkiäsinä.
 

Radikus

Administrator
Ylläpitäjä
Viestit
17804

Maine:

Tämän lisäksi mukana oli vihkonen, jolla sai tilata ilmaisen demolevyn ja olikohan peräti vielä niin, että korttiin sai raksia millaisista pelistä piti. Tiedä sitten vaikuttiko se mitenkään demon sisältöön
Ei vaikuttanut, ainut asia mikä vaikutti sisältöön oli se että mistä erästä sattui saamaan demonsa eli tilausajalla oli merkitystä.

Demon toimitus kesti muistaakseni törkeän pitkään, mutta olihan se sen arvoista!

Itsehän innostuin demoista niin paljon että tilasin heti briteistä shekillä sen Official Playstation Magazinen minkä mukana sai joka kuukausi uuden demon.
 

Chip

PSX Gamer
Ad Infinitum
Viestit
528

Maine:

Minulla oli Guillemot Ferrari-rattipoljinsetti aikoinaan joka oli tosi huono kaikilta osin.
203571978.jpg

Thrustmasterin melko pienikokoinen Ferrari-ratti oli paljon parempi, tarkkaa mallia en nyt muista kun vain kerran tuota kokeilin. Mahdollisesti tämä ainakin värityksen perusteella:
s-l9999.jpg

Nykyään laadukkaita rattipoljinsettejä valmistava Fanatec näyttäisi valmistaneen aikoinaan PS1/PS2-yhteensopivia settejä (Fanatec Speedster 2 ja 3), joten sellainen voisi olla hyvä. Ei ainakaan hinnalla pilattu kun 10 eurolla ei mennyt kaupaksi: https://www.huuto.net/kohteet/ps2-rattipoljin-setti/534627207


Arvostelut Fanatec Speedster 2 ja 3:
 

Radikus

Administrator
Ylläpitäjä
Viestit
17804

Maine:

Niin joo joku PS2-ajan taaksepäin yhteensopiva ratti ois varmaan se järkevin valinta.

Ei sillon varsinaiseen PS1-aikaan oikeesti vielä ollut hyviä ratteja.
 

Peipposka

NES-Retro Novice
Viestit
22

Maine:

Pleikka ykköstä on tullut viimeiset pari vuotta kerättyä ahkerammin ja sen myötä kokoelma hipoo lähes 160 peliä. Seassa PAL ja jenkki NTSC-U pelejä, koska on monia kovia pelejä joita ei europpaan saatu ja pari peliä on tullut ostettua piheys-tilassa kun jaksanu maksaa mansikoita PAL-versiosta. Tarkoitus on ollut ostaa vain konsolin parhaimmat helmet ja jättää kaiken maailman ylimääräiset lisenssikurat ja urheilupelit sun muut pois kokonaan. Viimeisimmistä ostoksista mainittakoon Echo Night (NTSC-U), tuo From Softwaren hidden gem kauhuseikkailu ja Marvel Super Heroes(PAL), Capcomin huikea tappelupeli. Jos pitäisi alkaa listaamaan omia TOP 10 pelejä (ei missään järjestyksessä), lista olisi jotakuinkin tällainen:

- Parasite Eve
- Metal Gear Solid
- Castlevania: Symphony Of The Night
- Metal Slug X
- Resident Evil 2
- Bushido Blade
- Tombi!
- Dino Crisis 2
- Kula World
- Legend Of Mana

Lista on hyvin suuntaa antava, lisäksi huippupeleinä mainittakkoon myös esim Rapid Reload (Mahtava Gunstar Heroes-klooni), Strider 2 (hieno mätkintä tasoloikka), Team Buddies (siisti party peli) ja Tales Of Destiny (loistava euroopan missannu action rope).
 
Viimeksi muokattu:

KiriGaiWolf

NES-Retro Novice
Viestit
6

Maine:

PS1 oli oma lapsuudenkonsoli, toki tuolloin ei enää PS1 pelejä myyty joten jäi lähinnä rihkamapelien peluuseen, ehdottomasti yksi suosituin oli V-Rally ja sitten joku helikopteripeli jonka nimeä en muista. Lapsuuden PS1 konsolista on laaseri kuolemassa ja levyt huonokuntoisia muutenkin, mieluiten hankkisi jonkun "uuden" PS1 ja siihen modailisi sitten sellasen SD-korttilukijan, valitettavasti kun nuo vanhat levyt eivät ole itselle sen arvoisia että niiden kanssa jaksaisi harrastaa.
 
Ylös Bottom