Pensan hinta -topic eli keskustelua inflaatiosta ja hintojen noususta

Sera

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
2468

Maine:

Havaintoja ja keskustelua hintojen noususta. Euro on lähes samanarvoinen Yhdysvaltain dollarin kanssa, ruoka ja kulutushyödykkeet kallistuvat hengästyttävällä tahdilla, korot nousevat, sähkö kallistuu ja pahin on vasta edessä, kun talven kylmyys iskee ja energian hintojen nousun tuomat kerrannaisvaikutukset leipoutuvat hintoihin.

Miten hintojen nousu ja inflaatio on vaikuttanut omaan kulutuskäyttäytymiseesi? Oletko huomannut, että jokin lempituotteesi on kallistunut yllättäen tai että rahaa on mennyt enemmän kuin aiemmin?

Omassa elämässäni polttoaineiden hinta tuntuu aika paljon, koska ajan paljon. Katselin, että vuoden 2020 elokuun hintoihin verrattuna dieselin hinta on tuplaantunut, ja sitähän Volvo-miehellä menee. Nyt paska-Venäjän paskasodan jälkeen lisäkuluja on itselleni tullut n. 300 € kuukaudessa hintojen noususta.

Screenshot_20220709-191141.png

Eniten tämä hintojen nousu on tuntunut/tuntunee/tullenee tuntumaan vanhassa maalaistalossa asuville, joilla on suhteellisen pitkät työmatkat ja paljon kuluttava kartanoauto eli käytännössä minulle ja käyttäjälle nimimerkki @John Carpenterin hiusraja.
 
Viimeksi muokattu:

Tiukka Toveri

Adventure Game Fanatic
Ad Infinitum
Viestit
15615

Maine:

Minä en tiedä. Olen niin pihalla siitä, mitä asiat ennen sotaa Suomessa maksoivat, etten osaa sanoa. Bensa nyt on varmaan itellekin se välittömin ja selkein kallistunut asia.
 

Anna Huikka

NSTR / NIL
Insider
Viestit
6769

Maine:

Hyvä topik ja toivottavasti tulee hyvää keskustelua. :salute:

Tämän linkittämäni vieraskynän voi myös lukea mikäli haluaa vähän erilaisen näkökulman median inflaatiomyllyyn.

Kuvitellaan, että usein ostamamme tuote – esimerkiksi kahvi tai polttoaine – kallistuu. Heuristiikka ohjaa kuluttajan yleistämään hinnannousun koskemaan muitakin tuotteita. Jos media samaan aikaan uutisoi ”kansalaisten kukkarolle käyvästä rajusta inflaatiosta”, uhkakuva ankeista ajoista on valmis.
Inflaatiouutisointiin tarvitaan enemmän moniäänisyyttä.
Tutkimusten mukaan uutisointi vaikuttaa ratkaisevasti kuluttajien inflaatiomielikuviin. Median toimintalogiikkaan kuuluu ihmisen negatiivisuusvirheen hyödyntäminen: ihmismieli on paljon herkempi kielteiselle kuin myönteiselle informaatiolle. Näin ollen kielteiset jutut kiinnittävät yleisön huomion myönteisiä paremmin.
 

natedogg

You are never too old to play
Ad Infinitum
Viestit
21720

Maine:

Kaikkihan toki on kallistunut, mutta selvimmin toki huomaa bensan hinnoissa.

Onneks ei oo hirmun pitkä työmatka kuitenkaan (noin 10km / suunta) ja taidankin jossain vaiheessa ajella sitä sähköpotkulaudalla.

Sähkö taitaa olla kans aika perkuleen kallista tällä hetkellä pörssissä, onneks itellä vielä vanha sopimus halvalla hinnalla voimassa jokusen tovin.
 

RetroUkko

Jones in the Fast Lane
Ad Infinitum
Viestit
1846

Maine:

Sinällään kulutustottumukset eivät ole muuttuneet kulutustavaroiden suhteen, mutta sitten ei tarpeellisten tavaroiden osto on vähentynyt huomattavasti. Harkitsen pitkään, tarviiko jotain työkalua tms oikeasti eli jätänkö kuitenkin ostamatta. Varsinkin Jeep projektin kanssa joutuu lykkäämään joksikin aikaa jenkeistä tilattavia peltiosia rahdin suhteen. Ja nyt euron heikentyminen dollariin nähden pitkittää odotusta entisestään. Itse työreissuajot eivät murehdituta, koska niistä maksetaan verovapaata kilometrikorvausta (0,46€/km). Tosin siitä jää paljon vähemmän käteen, kun polttoaine maksaa enemmän. 100km matkalla korvausta tulee 46€ ja auto kuluttaa tuolla matkalla 6L bensaa. Eli 15€ menee 46€:sta jo polttoaineeseen. Siihen auton kuluminen, arvon lasku, renkaat jne, niin käteen jää vain känsää.

Mutta minkäs teet. Ei näihin pysty hirveästi vaikuttaa.

Korkojen nouse ei niin huolestuta, kun kaikki velat asuntoa myöten on maksettu 2025. Pärjätään pienellä tarpeen vaatiessa ja onneksi on rahaa vähän enempi säästössä sitten tosi paikan tullen.
 

Erakko-Hermanni

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1794

Maine:

Sitku joutuu kaljan juonnin lopettamaan ja huuto.netistä kaiken tauhkan ostelun nii alan valittamaan muiden menojen hinnoista

Edittinä vielä sen verran että itsellä pelastanu tän pensan hinnan kaa tuskailu kun 60km työmatka suuntaansa vaihtui pari vuotta sitten 3km työmatkaan
 

Erakko-Hermanni

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1794

Maine:

Tuttua puuhaa, mulla oli vaan v. 2013-2015 ja 2016-2017 työmatka 100km suuntaansa. 🥴

2019 muistan jo kiroilleeni et ei perkele tässä oo mitään järkeä, 98 maksoi silloin jotain 1.72e litra. Pienellä palkalla mahdollistat sen töissäkäymisen ja ei juur muuta
 

Wiizeli

Kuolemaa odottava paskanaama
Ad Infinitum
Viestit
20200

Maine:

Polttoaineen hinnan kanssa pärjään, koska ajelen pääasiassa vain töihin.
Mutta sähkö hirvittää.
Mun määräaikainen sähkösoppari umpeutuu joskus marras-joulukuussa ja pelottaa, että saattaa hinta helposti tuplautua.
Ja mulla on siis täysin sähkölämmitteinen asunto.

Toki mun rivarin lämmitys on halvempaa kuin jonkun omakotitalon.
Mutta kyllä köyhälle kaikki tuntuu.
 

Kuros

Because you're worth it!
Insider
Viestit
406

Maine:

Omaan kulutuskäyttäytymiseen ei hintojen nousu ole vielä vaikuttanut mitenkään. Tosin lienen viimeisten joukossa keiden on näin tehtävä noin muutenkin. Duunissa kulkemiset menevät työnantajan piikkiin, niin eipä sitä työmatkoihinkaan rahaa mene.

Inflaatio tietysti noin yleensäkin on vähän kuin pakollinen osa nykyistä velkavetoista talousjärjestelmää, mikä ei toimi ilman inflaatiota.
 

eskopa

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
2409

Maine:

Polttoaineen hinnan kanssa pärjään, koska ajelen pääasiassa vain töihin.
Mutta sähkö hirvittää.
Mun määräaikainen sähkösoppari umpeutuu joskus marras-joulukuussa ja pelottaa, että saattaa hinta helposti tuplautua.
Ja mulla on siis täysin sähkölämmitteinen asunto.

Toki mun rivarin lämmitys on halvempaa kuin jonkun omakotitalon.
Mutta kyllä köyhälle kaikki tuntuu.
suosittelen ilmalämpöpumppua suoran sähkön sijaan
 

eskopa

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
2409

Maine:

Ei o nii helppo asia rivarissa välttämättä

Osaatko suositella kahdessa tasossa olevaan rintamamiestaloon hyvää lämmitysjärjestelmää suorasähkön sijaan?
Jos ei ole halua investoida vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmää tai jos ei entuudestaan ole vesikiertoista, niin varmaankin se on sitten se ilmalämpöpumppu.

A) Jos ilmalämpöpumpun tahtoo toimivan sekä lämmittävänä että myös jäähdyttävänä, niin silloin se tulisi asettaa avoportaikkoon kerroksien puoleen väliin niin, että puhallussuunnassa ilma pääsee suulakkeet yläviistoasennossa kesäjäähdytyksellä yläkerran aulatilaan ja suulakkeet alaviistoasennossa talvilämmityksessä alakerran aulatilaan.

B) Jos tällaista edellä mainittua avoportaikkoa ei talossa ole, niin silloin sisäyksikkö asetetaan lämmitystä ajatellen alakerran suurimpaan huonetilaan, puhallussuuntana niin että ilma pääsee jakaantumaan myös viereisiin huonetiloihin.

C) Tähän on myös vaihtoehtona se, että asentaa multi split ilmalämpöpumpun, jossa saa ulkoyksikön tehon jaoteltua kahdelle eri sisäyksikölle, jolloin laittaisin
toisen sisäyksikön alakerran aulatilaan ja toisen sisäyksikön yläkerran aulatilaan, jolloin kesäviilennys ja talvilämmitys molemmat toimivat ongelmitta ja yhden kaukosäätimen ohjauksella

D) Multi split koneen sijaan voi pröystäillä ja hankkia kaksi ilmaläpöpumppua taloon, yksi kuhunkin kerrokseen.


C sekä D-vaihtoehdossa ei ole juurikaan muuta huonoa puolta kuin kasvavat perustamiskustannukset laitteiden osalta.
Jokaiseen noihin vaihtoehtoon tuo pienet lisämausteet se, että kuinka suuri on kerrosala sekä kuinka sokkeloinen on huonejärjestys, että ilmavirtaus pääsee hellimään haluttuja tiloja

EDIT: lisäsin loppuu tekstiä
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom