PC-laitteistohankinnat

Tää on kyllä asia, johon ei ite vaan mitenkään pystyis.

Muksuna katselin ihaillen tietokoneja, joissa on numeronapit tolleen. Päivähoitopaikassa oli Commodore 128, jota ihailin suunnattomasti nimenomaan numeronappiominaisuuden takia. Ja pankissa äiteen tai iskän kanssa käydessä ihailin pankkitätien nopeaa numeropädinäppäilyä suunnattomasti.

Kyllä sitä vaan tietokoneessa on heti jotain vähemmän, jos näppäimistössä ei ole numeronappeja tolleen.
 
Oli samat ajatukset itellä, mutta tuli silti ostettua numpaditon pelinäppis.

Tulee jonkun verran pelailtua nopeutta jne. vaativia pelejä, niin onhan tässä sellainen muka-kannattava fiilis, vaikka varmaan samaan suoritukseen pystyisi ties millä 90-luvun paskalla.

Silti joka ainoa kerta ärsyttää naputella esim. pankin tunnareita ym. kun ei ole numeronäppistä.

Kuulemma auttaa ergonomiaan tuollaiset pikkunäppikset, mutta numpad on kyllä niin kovassa käytössä itsellä, ettei voi luopua.
 
ROCCAT Vulcan 121 Aimo näppis, 52e @ Joensuun Gigantti
IMG_20230116_161046.jpg
Nyt on taas numpadia ;VIHHAAJILLE.

En ole koskaan Roccatin juttuja käyttänyt, eikä ole ollut mitään ei-Logitechiakaan vuosiin. Tässä näppiksessä huomion kiinnitti lähinnä hienot, todella ohuet näppäinhatut, jotka jättävät runsaasti tilaa näppäinten alapuolelle, mikä tarkoittaa, että pölyjen puhaltelu pitäisi olla helppoa. Näppäimet ovat jotkut Roccatin omat Tactilet, mutta ilmeisesti perus punainen-ruskea-sininen akselilla vastaavat niitä ruskeita. Eli ei niin äänekkäät kuin siniset, mutta kirjoittaminen tuntuu silti miellyttävältä. Pelikäytössä en ole vielä kerennyt kokeilla.
 
Näppis ilman numpadia ei ole näppis ollenkaan.

No OK, ehkä jos normokäyttöön ja pelaamiseen on erit, niin sitte.

Jep, numpad parantaa oleellisesti Sierran klassikoiden portaiden kiipeämistä!
 
IBM Aptiva 2158 & 2193
2158 maksoi 57€ ja koneesta puuttuu kovalevy. 2193 maksoi 44€ ja mukaan tuli näppäimistö. Tähän oli myös esiasennettu Win98SE. Nuo läikät vasemmanpuoleisessa koneessa olivat pääosin kuivia kahvijälkiä :D20230419_161346.jpg

Ai suakeli, ihan samannäkösiä kun meikäläisen wanha Aptiva! :love:
 
IMG_20230725_151031.jpg

Tällainen purkki päätyi itelle. Ei oikein hajua mikä tämä ees on 10/87.

IMG_20230725_152214.jpg


Näyttö toki myös.

IMG_20230725_151220.jpg


Sekä tällainen PC. Ensimmäinen Celeron! Celeron oli aikoinaan aika punainen vaate kun yhdellä kaverilla oli ja se oli pelaamiseen huono. Tässä ihmetyttää CD-aseman puute. Luulisi että Celeron aikaan ois ollut jo välttämätön.

Edit. Ja maksoivat 0€.
 
Ensimmäinen ja luultavasti viimeinen nuccipurcci (serpent canyon) tuli hankittua telkkarin kaveriksi leffa/pelikoneeksi.

Alkuperäinen hinta näillä vehkeille ollut naurettava (jotain 1500€ luokkaa), mutta nyt intelin luovuttua nuc tuotemallistosta, hinta on laskenut tasaisesti.
Tämä barebones malli kustansi nykyisellään 680€.
Nurkista löytyi valmiiksi ssdt ja ramit tähän.

Pikkuruisuus pääsi positiivisesti yllättämään, vaikka videoita ja kuvia laitteesta ennakkoon katsottu.

Arc näytönohjain näemmä edelleen hitti tai huti. Osa peleistä toimii hienosti, osa huonosti ja loppuosa ei laisinkaan.

Työpöytäkäytössä laitos on nopea ja liitäntöjä piisaa enemmän, kuin useissa pöytäkoneissa.

IMG20230910132834.jpg
 
Tästä voisi nyt tietysti kiistellä ja väitellä onko kyseessä PC-laitteistohankinta vai PS3/4 (ellei peräti 5) hankinta kun laite on Playstation brändätty, mutta koska hankin tämän nimenomaan PC pelaamiseen niin tuli tänne. Tokkopa ketään tämä kiinnostaa.

Ja liekö kiinnosta taustatarinasössötyskään, mutta kerron silti:
Hankintaan johtaneet tapahtumat alkoivat syyskuun puolivälissä kun hankin kierrätyskeskuksesta Hori RWA ratin Xboxille. Kivan oloinen laite, kunnes seuraavana päivänä vihdoin kokeilin vempainta ja sehän ei sitten toiminutkaan PC:llä. Tämähän sitten keljutti kun olin jo fiilistellyt ratilla pelaamista sekä ohjaimen testailua pelinkehitysympäristössä. Seuraavan viikon selasinkin sitten Toria aika antaumuksella että löytäisin vastaavan laitteen, sillä olin "päättänyt" että moinen on nyt sitten kuitenkin saatava.

Aika pian tulin siihen tulokseen että "tarve" olisi kuitenkin hankittua Horia paremmalle laitteelle, joka tietenkin tarkoittaisi myös reilusti kovempaa hintalappua. Vaihtoehdoiksi rajautui aika pian Logitechin ratti-poljin setit G25, G27 ja G29/G920 sekä Thrustmaster T150. Tarjontaa kyllä Torissa on (huuto.net aika tyhjä arpa näiden suhteen) mutta hinnat siellä 100€ yläpuolella.
Ilmoituksia selasin paljon ja muutamista laitoinkin viestiä ollen aina liian myöhässä. Osuipa kerran oharitkin myyjän toimesta, tosin onneksi kaksi päivää ennen sovittuja kauppoja että vaivaa ei aiheutunut. Hintapyynnöt olivat vaan usein liian kovia, tai sitten laitteen sijainti oli jossain tontun perseessä.

Koko rattipsykoosiviikon ensimmäisten kohteiden joukossa oli eräs lajissaan jopa edullinen kohde jossa ilmoituskin oli jo muutaman viikon vanha. Varmaan jäänyt roikkumaan myynnin jälkeen, mutta laitoin viestin silti. Myyjästä ei kuulunut mitään, ei chatin mukaan ollut edes nähnyt koko viestiä. Pari päivää sitten yllättäen vastasi että setti löytyy vielä! Kohteen sijaintitietoja tiedustellessa ja odotellessa oli myyjä vielä pudottanut hintaa alkuperäisestä, en olisi itse edes osannut tinkiä ettei joku tule lyömään alkuperäistä pyyntihintaa lapaan.

Ei tullut, ja uudella alennetulla hinnalla vaihtoi tänään omistajaa :)

Thrustmaster T150, laatikkoineen ja ohjeineen. 65€, Tori.fi

Pyyhin pölystä, hyväkuntoinen setti vaikkakin näkee että ei ole ihan pakasta vedetty. Tänään ei enää malta rallitella mutta huomenna voisi kokeilla!

rattiboksi.jpg

rattiboksitta.jpg
 
Viime kuussa tuli hommattua pala ysäriä; Mikromikko Indiana -setti, johon kuului keskusyksikön lisäksi Indianan omat kajarit sekä näppäimistö. Hinta oli vähän suolainen (200€) mutta keskusyksikössä oli myös Voodoo-korttia ja muuta mukavaa niin annoin nyt konkurssin käydä retroilun nimissä. Ostin setin lähinnä kajareiden ja näppiksen vuoksi, mutta kyllähän sitä pitää parit varakoneet olla tallissa. Noh, jotta tämän saa täydelliseen toimintakuntoon niin setille on pitänyt ja pitää vielä tehdä yhtä sun toista.

Sain tänään (tai siis eilen) inspiraatiota ja aloitin fiksailun näppäimistöstä, sillä se näytti olevan kaikkein räikeimmässä kunnossa. Näppistä ei varmaan sen 26-vuotisen historian aikana ollut kertaakaan putsattu ja pikatestissä muutama näppäinkin vastasi huonosti tai ei ollenkaan komentoihin. Ruuvit takaa irti ja katsomaan mitä näppis kirjaimellisesti olikaan syönyt.


IMG_20231217_152259.jpg

Kun sain ympärillä olevat muoviosat näppiksestä irrotettua, niin pöydälle lävähti yli 25 vuoden edestä pölyä, paskaa ja ties mitä muuta. Onneksi Mikromikko (tai siis ICL) oli hommannut näppikset alihankintana Mitsumilta niin nämä ovat kohtuullisen hyvää tekoa ja mielestäni melko looginen koottava. Kymmenen puhdistuspyyhettä ja 15 isopropanolia kastettua pumpulipuikkoa myöhemmin muoviosista alkoi olla pääosin irtopölyt ja kumppanit puhdistettu niin pääsi tarkemmin tutkimaan mistä näppäinten huonot komentoihin vastaamiset johtui. Ja löytyihän se ongelma melko nopeasti. Paskaa ja jotain ihmeen mustaa mönjää (mitä myös parilla näppäimellä on) oli päässyt kertymään kunnolla aina näppäinkalvolle (siis se kalvon kaltainen osa, josta lähtee syöttö koneelle mitä nappulaa painat) asti. Isopropanolille ja pumpulipuikoille tuli käyttöä myös tässäkin vaiheessa. Kun jynssäys oli saatu valmiiksi ja näppis saatu kasaan niin oli testin aika. Ja hyvinhän se alkoi toimimaan!

IMG_20231217_172650.jpg

En olisi millekään muulle näppikselle jaksanut nähdä moista vaivaa, mutta kun on Mustaa Mikromikko Indianaa niin nostalginen rakkaussuhde laitetta kohtaan vei voiton. Pitäisi vielä keksiä, millä nuo parissa näppäimessä olevat mustat tussin tms. jäljet saisi järkevemmin poistettua ilman, että jynssää samalla värin ja merkin irti. Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Dallasin kellopatteri keskusyksikköön pitää vielä vaihtaa, sillä perus-BIOS -puutteiden lisäksi laite ei tunnista CD-asemaa. ONNEKSI ICL oli viisaudessaan käyttänyt adapteria niin, että patterin vaihtaminen ei vaadi kolvaushommia.

Musta ICL:n hiiri puuttuu nyt täydellisestä retrosetistä. Jos jollekulla sellainen on ylimääräisenä tai sattuu tulemaan vastaan niin pelastat nörtin retroilun!

IMG_20231218_002934.jpg
 
IMG_20231217_172650.jpg

Pitäisi vielä keksiä, millä nuo parissa näppäimessä olevat mustat tussin tms. jäljet saisi järkevemmin poistettua ilman, että jynssää samalla värin ja merkin irti. Kaikki vinkit ovat tervetulleita!

Aika paksulla tussilla huidottu näppistä jos toi on tussia. Enemmän vaikuttais olevan mustaa kynsilakkaa. Siellä on joku teinigootti pelannu mustalla koneella jotain Bloodia tai vastaavaa ja samalla lakkaillu kynsiä ja pudottanu purkin EISSAAATANAN säestyksellä.

Hellävaraisin eka koe olis laittaa lämpimään fairyveteen noi kyseiset näppäimet tyyliin yön yli ja seuraavana päivänä kokeilla lähteekö kynsiharjalla tai vastaavalla. Osahan töhnistä kovettuu ja alkaa hajoamaan ihan pidempiaikasesta saippuavedestä, ihan kuin se hajottais jotenkin niiden rakennetta
 
Aika paksulla tussilla huidottu näppistä jos toi on tussia. Enemmän vaikuttais olevan mustaa kynsilakkaa. Siellä on joku teinigootti pelannu mustalla koneella jotain Bloodia tai vastaavaa ja samalla lakkaillu kynsiä ja pudottanu purkin EISSAAATANAN säestyksellä.

Hellävaraisin eka koe olis laittaa lämpimään fairyveteen noi kyseiset näppäimet tyyliin yön yli ja seuraavana päivänä kokeilla lähteekö kynsiharjalla tai vastaavalla. Osahan töhnistä kovettuu ja alkaa hajoamaan ihan pidempiaikasesta saippuavedestä, ihan kuin se hajottais jotenkin niiden rakennetta

Kiitos vinkeistä! Mikromikko Indiana kiittää jo etukäteen. :love:

Joo olisi mielenkiintoista olla ollut kärpäsenä katossa kun tuo musta aine on näppikselle päätynyt, sitä oli nimittäin tuolla kalvolla asti. Ei mikään ihme ettei leftCTRL-pelannut. Onneksi lähti vielä irtoamaan, vaikka saikin vedellä teinipojan innolla isopropanolin ja puikon kanssa ennen kuin lähti irtoamaan. Ostan Teinigootti-Indiana -ajatuksen näillä näppäimillä heti!

Saas nähdä, kuinka monta Indianaa saa vielä ostaa ennen kuin saa yhden täydellisen setin koottua. Sen jälkeen saisi varmaan Mikromikko-lanit perustettua autotalliin koneiden kanssa. :D
 
Takaisin
Ylös Bottom