PC-laitteistohankinnat

waqu

E-waste hoarder
Ad Infinitum
Viestit
4209

Maine:

IMG_20210913_225422.jpg

Uusi hiirimatto!

Ehkä ei tunnu kummoiselta laitteistohankinnalta, mutta edellinen hiirimatto oli mun pc setin ylivoimaisesti vanhin osa.

IMG_20210911_143754.jpg


IMG_20210911_143758.jpg


Tämä Avainlipun omaava kotimaista laatua oleva Pomi hiirimatto tuli meille 96 133mhz P1 koneen mukana. Siitä lähtien käytössä ergonomisen tukensa kanssa. Nyt vaa pinnoite rupesi menemään vittumaiseksi eikä hiiri luista enää mukavasti niin tämä eläköitykööt yläkertaan retrokoneelle.

On kyllä melkosia pelisessioita nähnyt tuo hiirimatto vuosien varrella! Ekoista RA peluista lähtien kun se konepaketin mukana tuli.
 

Sheng Long

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1466

Maine:

Kirpparilta Saitekki turponapeilla ja peliporttiliittimellä muutamalla eurolla:
A6667731-61E6-4E5C-B142-25024497DE81.jpeg
Kuva puhdistuksen jälkeen. Pari näppäinkumia olivat hieman revenneet, vaikka toimivatkin vielä ok. En ole ihan varma toimiiko temppu kumiin samalla tavalla kuin muoviin, mutta voisin yrittää "hitsata" ne yhteen asetonilla.
 
Viimeksi muokattu:

Sheng Long

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1466

Maine:

Microsoft Sidewinder Gamepad 1.0 (game port) + ajurit Torista 10€ sisältäen postikulut. Tämä on vuodelta 1996. Tuo aikaisempi Saitek-hankinta ei ajureita sisältänyt, enkä niitä onnistunut löytämään, niin en sitä toimimaankaan saanut, mutta onneksi tämä löytyi. Kuurasin ohjaimen puhtaaksi ja voi pojat onkin mahtava tuntuma! Mikkis ei saanut tarpeeksi kunniaa kehitystyöstään, koska nämä pesee tuntumassaan monet aikalaisohjaimet mennen tullen :cool:

C4234F3D-46E7-49D8-B51C-8887E8094788.jpeg
 

waqu

E-waste hoarder
Ad Infinitum
Viestit
4209

Maine:

Microsoft Sidewinder Gamepad 1.0 (game port) + ajurit Torista 10€ sisältäen postikulut. Tämä on vuodelta 1996. Tuo aikaisempi Saitek-hankinta ei ajureita sisältänyt, enkä niitä onnistunut löytämään, niin en sitä toimimaankaan saanut, mutta onneksi tämä löytyi. Kuurasin ohjaimen puhtaaksi ja voi pojat onkin mahtava tuntuma! Mikkis ei saanut tarpeeksi kunniaa kehitystyöstään, koska nämä pesee tuntumassaan monet aikalaisohjaimet mennen tullen :cool:

C4234F3D-46E7-49D8-B51C-8887E8094788.jpeg

Tää vanha SideWinder on kyllä vanha kunnon ohjain!
 

natedogg

You are never too old to play
Ad Infinitum
Viestit
15791

Maine:

Microsoftilla oli kyllä hyviä ohjaimia ja muita siihen aikaan!

Itellä tais olla muistaakseni Sidewinder -joystick ja oli kyllä huippupeli.
 

UKKn kiitorata

NES-Retro Apprentice
Insider
Viestit
927

Maine:

Täst kinostelis käyttökokemuksia saada jossain vaiheessa.

Noh oon aika huono kirjoittelemaan muuta kuin ajatuksen virtaa mutta laitetaan nyt sit vaikka semmosta.
Alkuun koneessa kiinnittyi korva kohtalaisen pillimäiseen tuulettimeen joka lähti huutamaan heti käynnistyksestä. Koneesta tuli miellyttävä uuden romun tuoksu ja konetta tulikin sniffailtua moneen otteeseen.
Kone halusi heti päivittää käyttöjärjestelmänsä sekä BIOS softan. Tätä ei näekään ihan joka konsolilla!
jepitsapc.jpg

Tämän jälkeen läjähdetään vähän steam big picturea vastaavaan näkymään ja oma steam tilin pelien kirjo aukeaa silmien edessä. Oletuksena steam deck suosittelee minulle että nämä 140 peliä toimii hyvin steam deckillä, 1072 pelin kokoelmasta. Nämä 140 peliä tuntuvat olevan HYVIN sekalainen kokoelma eri vuosilta ja tekijöiltä. En näe mitään logiikkaa miksi näitä ylipäätään suositellaan. Noh asennan listalta Wildermythin, joka on steam deckin tietokannan mukaan "unknown compatiblity", joka meinaa sitä, että crowdsourcattu testailu ei ole vielä saavuttanut jotain maagista pistettä milloin se voitaisiin luokitella hyvin toimivaksi. Kone antaa minulle varoituksen, että se ei ehkä toimi, mutta lähtee peliä kuitenkin lataamaan. Missään vaiheessa muuten en ole saanut mitään kyselyä että toimiko peli mielestäni hyvin vai ei. Vaikka olen useita tuntemattomia pelejä pelaillut.

Wildermyth latautuu täyttä kaistaa wifin yli ja lähtee ensi yrittämällä käyntiin. Pelin käynnistyessä näkyy kokoruudun hahmotelma, että miten ohjaimet on mäpätty. Oletuksena peleissä tulee ohjain + kosketuslevyt. Eli ohjaimen napit toimivat juuri kuten olettaisi ja kosketuslevyt ovat: vasemmalla nuolinäppäimet sekä painallus oikea hiiren KORVA. oikea kosketuslevy on hiiren kursorin liikuttelu ja painallus on vasen hiiren KORVA. Käytännössä toimii todella näppärästi. Ja Wildermythiä tulikin hierottua melkoisesti. Ohjainasetteluita voi itse muokata ihan miten haluaa ja minkä tahansa napin saa uuteen käyttöön paitsi steam napin koska sillä saisi todennäköisesti soft brickattua koko värkin. Steam controllerista suoraan apinoituna voit myös ottaa muiden tekemiä ohjainasetteluita käyttöön ja oletuksena steam deck nostaa eniten "pelatut" ohjainasettelut jokaisen pelin kohdalta erikseen näkyviin mikä on kätevää. Esim Stellarista pelatessa oletus ohjain+kosketuslevyhiiri ei ole hyvä vaan joku toinen pelaaja oli lähes autistisella pieteetillä hieronut sinne hyvän ohjainasettelun steam deckiä varten. Listasta näkyy moniko pelaaja on sen ottanut käyttöön ja montako tuntia sillä on pelattu. Hyvä indikaattori siis kun päättelee että mikä kannattaisi ottaa käyttöön!

Oikean kosketuslevyn alapuolelta löytyy nappi jolla aukeaa valikko mistä voi säätää kaikenmoista PC tauhkaa kuten: näytön virkistystaajuutta, fps limitteriä, laittaa gpu:n ominaisuuksia päälle sekä pois ja laittaa ruudulle näkyviin melkoisen listan dataa mistä pää pyörii ympäri heikommilla!
Vasemman kosketuslevyn alta paljastuu konsolimainen "home" valikko mistä voi hyppiä pitkin valikoita ja sammuttaa nykyisen pelin jne. Pelin voi myös PC tyyliin sammuttaa exit to desktop yms. valikoilla.. Ja kaikki pelit ovat PC versioita joten niistä voi säätää kaikkia asetuksia. Mitään asetuksia ei vakioida steam deckiä varten vaan itte saa/pitää säätää! Jotkut pelit pyörivät aivan ripulina oletus asetuksilla tai näkyvät väärällä resoluutiolla.

Koska itsellä pääasiallinen himo tässä oli emulointi, niin aloin toki heti Wildermythin jälkeen tutkimaan, että miten saisin emulaattorit helpoiten tähän sisään ja jokuhan oli pc omaisesti siihenkin jo keksinyt oman ratkaisun. Tämän säätäminen toki sitten vaatiikin jo, että pudotaan steam os:stä tuohon linux työpöytänäkymään joka löytyy steam näppäimen valikoista vaihtoehtona. Tätä näkymää on TODELLA kankea ohjastaa kosketuslevyillä pelkästään joten melkein suosittelen näppiksen ja hiiren hommaamista tätä näkymää varten. Itsellä ei ole mitään USB-C -porttiin menevää donglea jolla saisin näppiksen ja hiiren kiinni joten kosketuslevyillä ja onscreen keyboardilla mentiin...

Ensimmäisenä latasin https://www.emudeck.com/, joka imppaa kaikki mahdolliset emulaattorit mitä nyt saatoin keksiä tuohon steam deckille ja asettaa ne toimimaan nätisti deckin kanssa. Ei asetuksien ja ohjainasetteluiden säätelyä, jee! Softa tekee kansiot haluaamaasi paikkaan mihin voit pudotella rommit ja isofilut emulointia varten. Itselläni on tuo toisessa langassa mainittu verkkopalvelin mistä imppasin SMB sharea hyväksi käyttäen rom filut deckille. Muuten varmaan joutuisi käyttämään joko cloud storagea, usb tikkua/kovoa tai SD-korttia. Kun rommit on heitetty kansioihin niin ajetaan vielä työpöydältä softa joka skannaa kansiot läpi ja tekee steamOSn puolelle hienot linkit suoraan peleihin ja niitä tökkäämällä peli lähtee saumattomasti päälle ihan kuin se olisi "aito" peli deckillä. Mitään emulaattoriikkunoita sun muuta ei enää näy kun palataan steamOS puolelle. Tosi jeba! Softa tekee myös erilliset kategoriat steamiin eri konsoleita varten.

Emupuolella testailin pelaamalla dolphin emulla gamecuben parasta peliä. Välillä pienestä graafisesta repeilystä ja sekoilusta huomasi, että pelataan emulaattorilla, mutta kyllä tästä aika vahva kannettava gamecube immersio tuli. Varsinkin kun pelien käynnistäminen ja sammutus on integroituna nätisti steam deckin käyttikseen.

Toisena isona asiana halusin pelata muistakin digitaalisista ostospaikoista ostamiani pelejä kuten Epicin ilmaispelit sekä Gog kirjastoni. Näihinkin on jo joku ropellihattu tehnyt valmiin ratkaisun eli: https://heroicgameslauncher.com/. Pudottaudutaan siis taas työpöytänäkymään, avataan linuxin "sovelluskauppa" ja sieltä vaan tök tök asenna heroic games launcher ja kohtapa se olikin jo sisällä. Avaan linuxin "käynnistä valikon" ja selaan sieltä heroic games launcherin, painan siinä oikeanpuoleista kosketuslevyä pienen sihtailun jälkeen ja valikosta "add to non steam games" tjsp nappia ja sovellus on lisätty täten SteamOS näkymään. Sitten vielä cli auki ja sinne loitsu joka sallii heroic games launcherin hyödyntää steam deckiin asennettua SD korttia (tätä ei oletuksena voi käyttää muut kuin steamOS itse). Sitten takaisin steamOS puolelle jossa heroic games launcher kuvake jo odotteleekin.

Heroic launcher auki ja kosketuslevyjä hieromalla kirjaudun gog sekä epic tileilleni ja pelikirjastot aukeavat nätisti muutaman minuutin latailun jälkeen. Kokeilin asennella ja pelata muutamia pelejä ja kaikki tuntuivat toimivan hienosti. Muutaman pelin kohdalla piti vaihtaa valikosta, että käytä Proton versiota 7.0.2 sen sijaan että käytettiin oletus steam protonia. Kun pelit käynnistyvät niin ohjaintikut toimivat normaalisti. Kokeilin pelata esim. HOMM3 yksinpeliä, joka ei toki ollut kaikista nautinnollisin kokemus kosketuslevyillä mutta menetteli.

Loppukaneettina: se on tietokone. Sillä voi tehdä mitä vaan sen tehon ja saatavilla olevan ohjelmiston puitteissa.
 

Sheng Long

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
1466

Maine:

Microsoft SideWinder Game Pad Pro + ajurit

Ohjain on vuodelta 1999 ja ehkäpä paras aikalaisistaan. Mulla oli tämä 1999-2000 paikkeilla ja se toimi erinomaisesti monien pelien kanssa.

Tuota analogista "D-padia" voi ehkä tatiksikin kutsua, mutta enemmän se taitaa jokin ristisiitos olla - tuntuma ja herkkyys ovat paljon parempia kuin mitä saattaisi kuvasta päätellä. Esim. THPS2:n kanssa toimii oikein mainiosti. Etupuolen 7 napin lisäksi on L & R.

0A177A7B-BC4F-4F2B-A803-828F40D4F3DE.jpeg

11€ sis. postit Torista.

Tuo aikaisempi Saitek-hankinta ei ajureita sisältänyt, enkä niitä onnistunut löytämään, niin en sitä toimimaankaan saanut
Tää Saitek olikin ihan pelkkä DOS-ohjain, eli ei tarvitse erikseen ajureita. Kokeilin parin DOS-pelin kanssa, niin lähti heittämällä toimimaan.
 
Viimeksi muokattu:

Wulfon

NES-Retro Apprentice
Insider
Viestit
751

Maine:

Kai tämä tänne menee.

Logitech G Pro Keyboard, 99e @ Joensuun Prisma.

IMG_20220903_121808.jpg
Ensimmäinen näppis josta puuttuu numpad ja on kyllä aika kummallisen näköinen. Tietysti tällä hetkellä on vielä työn alla numpadia käyttävä DOSin dungeon crawler kasarilta, joten katsotaas miten sujuu.

En ole vielä paljoa kerennyt käyttämään, mutta heti sinne jo ilmestyi kissankarva.

Siniset kytkimet olivat ainut vaihtoehto, mikä sopii kyllä itselle hyvin. Hemmetin hyvät kirjoittamista varten. Edellisessä G513 Carbonissa oli ruskeat ja ihan hyvät kytkimet nekin.
 

Tiukka Toveri

Adventure Game Fanatic
Ad Infinitum
Viestit
10441

Maine:

Läppäreissä ymmärrän ton numpadittomuuden ihan hyvin, mutta en kyllä lähtisi numpaditonta näppäimistöä hommaamaan oman pöytäkoneen kaveriksi.
 

presidentti ståhlbergin pää

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
2743

Maine:

Tää on kyllä asia, johon ei ite vaan mitenkään pystyis.

Oli samat ajatukset itellä, mutta tuli silti ostettua numpaditon pelinäppis.

Tulee jonkun verran pelailtua nopeutta jne. vaativia pelejä, niin onhan tässä sellainen muka-kannattava fiilis, vaikka varmaan samaan suoritukseen pystyisi ties millä 90-luvun paskalla.

Silti joka ainoa kerta ärsyttää naputella esim. pankin tunnareita ym. kun ei ole numeronäppistä.
 
Ylös Bottom