NES-Retron Top 10 Wii-pelit -äänestys! [EUROVIISUPISTEYTYS]

Tingle

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
2847

Maine:





Vielä eletään helmikuun tienoota, eli nyt on oikea aika selvittää Nintendo Wiin parhaat pelit tämän keskustelupalstan marinoituneen tuomariston silmissä.


NES-Retron Top 10 Wii-pelit! -äänestys!


1709164075977.png

Koodinimellä Revolution tunnettua konsolia hypetettiin etukäteen hartaudella. Odotus palkittiin 8. joulukuuta 2006 vallan kumouksellisella liikeohjauksella. Kaukosäädintä muistuttavalla Wiimote-ohjaimella tähdättiin headshotit suoraan televisioon osoittamalla, ja koko perhe lähti mukaan Wii Sportsin vauhdikkaisiin urheilupeleihin. Kevyet, moninpelattavat minipelit olivat yksi konsolin kulmakivistä, jolla laitetta myytiin peliharrastajien lisäksi lapsiperheille, ja jopa Suomen maanpuolustusvoimille. Nintendo onnistui jälleen koukuttamaan aivan uuden yleisön videopelaamisen maailmaan – Wii onkin yksi kaikkien aikojen myydyimmistä pelikonsoleista yli 100 miljoonan levikillä. Perinteisempää pelaamista varten ohjaimeen sai kiinni myös analogisauvan. Lisäksi saatavilla oli perinteisempi Classic-ohjain, ja taaksepäin yhteensopiva laite tuki myös edeltäjänsä Gamecuben ohjaimia.

Pelikonsolien verkko-ominaisuudet olivat seitsemännen sukupolven kovaa huutoa. Wiilläkin pystyi hakemaan peliseuraa verkon yli kaverikoodeja vaihtamalla. Enää ei tarvinnut peliharrastajien edes nousta sohvalta kauppaan, kun verkon yli sai WiiWare-palvelusta ladattua vaikkapa World of Goon kaltaisia mukavia pikkupelejä. Virtual Console taasen vasta varsinainen runsauden sarvi olikin. Palvelusta ladattiin retropelejä sekä Nintendon, että muiden valmistajien menneiltä konsoleilta. Retropelibuumi kävi niin kuumana, että se johti jopa 2D-pelien renesanssiin. Wiillä uusretron aikakautta edustivat mm. Mega Man 9, Donkey Kong Country Returns ja Castlevania: The Adventure ReBirth.


Käytetään aikaisemmista äänestyksistä tuttua euroviisupisteytystä. Alla vielä säännöt, jos homma ei ole vielä tuttu:

Säännöt
  • Kukin käyttäjä äänestää kymmentä (10) peliä. Huom! 10! Ei 12 peliä listalle! Myöskään pienempiä listoja ei hyväksytä.
  • Lista Wiin peleistä löytyy esim. TÄÄLTÄ. Myös WiiWaressa julkaistut ladattavat pelit ovat mukana äänestyksessä. Virtual Consolen valikoima taasen ei kuulu äänestykseen. Muille uudelleenjulkaisuille voi jakaa pisteitä oman harkinnan mukaan.
  • Pisteitä annetaan nyky-Euroviisuista tutulla asteikolla, eli 1-8, 10 ja 12. Eli ykköspaikan ansaitsevalle annat 12 pistettä, kakkossijan ansaitsevalle 10 pistettä, kolmossijalle 8 pistettä ja siitä alaspäin seitsemästä pisteestä yhteen pisteeseen.
  • Äänestysaikaa on sunnuntaihin 31.3. klo 21:00 asti, eli kuukausi on aikaa tutustua Wiin vauhdikkaaseen valikoimaan. Jos osallistujia kuitenkin kiinnostaa testata pelejä pidempään, voidaan lisäaikaa myöntää muutama viikko.
  • Kahden tai useamman pelin saadessa yhtä paljon pisteitä, tasatilanne ratkeaa eniten ääniä saaneen hyväksi.

Jos haluat muokata listaasi, niin saat toki muokata sitä deadlineen asti. Älä kuitenkaan tee uutta postausta, vaan muokkaa aina alkuperäistä laskennan helpottamiseksi. Jos keksit valitsemistasi peleistä jotain perustelujakin, niin niitä on aina mukava lukea. Parhaat kommentit koostetaan myös lopullisen virallisen listan yhteyteen. Aiemmat top-10 -listat ja keskustelut löydät kätevästi klikkaamalla tägin auki.

Wiihdyttäviä listaustuokioita kaikille!
 
Viimeksi muokattu:
Omistin Wiin, mutta jätän äänestämättä, koska loppujen lopuksi melko vähän eri pelejä sillä tuli pelattua.

Mega Man 9 oli hieno kokemus, vaikka en Dr. Wilyä läpäissyt. Wii Sportsia (sitä alkuperäistä) muistelen aina lämmöllä ja jollakin tavalla se on jopa ehkä se merkittävin Wii-peli. Resident Evil 4 Wii Edition oli jees. Siinäpä oikeastaan ne, joista jäi hyvät fiilikset.
 
12p: Resident Evil 4: Wii Edition
Ihan mahtava peli ja tais olla ihan parhautta tää ohjaus. Pelasin x kertaa läpi ja vanhojen postauksien perusteella keräsin myös kaikki pullonkorkit.

10p: Boom Blox
Tää oli sellanen ylläri, mut oli kyl oikein mahtava peli.

8p: Punch-Out!!
Tuli kunnon hiki kun mätkytteli menemään tasapainolaudan kanssa.

7p: Metroid Prime 3: Corruption

6p: Wii Sports
Pelihän sinällään aika meh, mutta ne muistot jotka liittyy peliin on jotain 7/5.

5p: Disney Epic Mickey

4p: Silent Hill: Shattered Memories

3p: A Boy and His Blob

2p: Project Zero 2: Wii Edition

1p: New Super Mario Bros. Wii
En pelistä pitänyt enkä ole läpäisyn jälkeen palannut pelin pariin kertaakaan, mutta pistetään nyt yks piste hienosta erikoisjulkaisusta joka tuli hankittua jostain briteistä julkaisussa.


Peleistä 6/10 löytyy hyllystä ja Wii Sportsit on luovutettu konsolin ja tasapainolaudan mukana mutsille siskonlikan pelattavaks.
 
Viimeksi muokattu:
12p : Silent hill Shattered memories
Oli hyvää kauhua ja herkistyin syvästi pelin loputtua ja pelatessa pelkäsin että peli loppuu.

10p A Boy and his blop
Mukava seikkailupeli josta löytyy haastetta.

8p New Super mario bross wii
Luultavasti eniten pelaamani wii peli.

7p Mario kart wii
Eniten pelaamani mario kart peli, kestänyt hyvin aikaa.

6p. Super mario galaxy
Switchillä pelattu, mutta oli hyvä peli.

5p. Sin Punishment: Successor of the skies

4p. No more heroe

3p. Poke park 2

2.p Wii sport

1p. Kirby's epic Yarn
 
Viimeksi muokattu:
12p: Super Mario Galaxy

10p: Resident Evil 4: Wii Edition

8p: The Legend of Zelda: Skyward Sword

7p: New Super Mario Bros Wii

6p: Metroid Prime 3: Corruption

5p: Sin & Punishment: Star Successor

4p: Punch-Out!!!

3p: Trauma Center: Second Opinion

2p: Silent Hill: Shattered Memories

1p: Muramasa: The Demon Blade

Vaikea oli kyllä miettiä järjestystä, mut kolmen kärki aika selkeä. Näillä mennään.
 
Viimeksi muokattu:
Pakko kysyä Pioneeriltä ootko pelannu noi tietokoneella vai wiillä?
Jos tietokoneella niin voisko pisteet muuttua esim jonkun ohjain mekaniikan takia. Silent hillissä esim kuuluu ääntä kapulasta. Punch out on varmaankin nunchukin kanssa nyrkkeilyä.
Konsolilla pelattu kaikki. En ole perehtynyt miten edes tuo käytännössä toimisi tietokoneella wiimote hommien takia :D
 
No, tehdäänpä tuo pois alta.

12pts Metroid Prime 3: Corruption
Varmaan ainoa peli, jossa wiimote ei häirinnyt yhtään. Tosi hyvä päätös Phazon arcin trilogialle, ehkä paras kolmikosta. Mestat, lore kaikki toimii. Ja musiikit:


Hienon näköinenki oli silloin että nauratti vaan tehokkaampien konsolien pelit rinnalla.

10pts ProjectZero/Fatal Frame II
Noh, lempparipelini PS2:llä josta ihan hyvä porttaus Wiilleki.
Kyl ois Suomen syrjäseuduilleki sijoittuva tönmöne muinaisuskonto lore ja tutkimus peli kova. Peikkometsän siimmeksissä lähemmäs parin sadan vuoden tjs takainen öinen aavekylä, hautausmaan vieressä puu jonka juurista kulkee sisäänkäynti luolaan, joka vie maan uumeniin tuonpuoleiseen.. on lahkolaisuutta, uhraamista ja muuta mukavaa.

8 pts ZeldaTwilight Princess. Niimjoo, mähän pelasin tän jopa Wiillä aikoinaan ku tuli. Cubeversioo ohjaimen puolesta mieluummin pelais, mut, noh. Todella hyvä Zelda-peli, on kekseliäät esineet, hyvät dunkut, kunnon tarina ja hahmot. Midna edelleen sarjan paras sidekick.

7pts Muramasa: The Demon Blade. Vanillawaren 2D-hommia.

6pts Baroque Remake PS2/Wii: Salamyhkäinen hämyisä matalan profiilin peli.


5pts Smash Bras Brawl: Joo, olihan tämä antikliimaksi pelattavuuden puolesta, mutta Zero Suit Samus viekoitteli minut. Vähän tyhmä syy nyt sitten nostaa listalle, mut onhan tossa makkaraa pöydälle yksinpelissä vaikkei turnauspelinä toimi.

...täh? Vieläkö pitää 4 peliä keksiä. Oh gawd...

4pts Resident Evil 4. Vähän nyt miinaharavan ja pasianssin tyyliin listantäytettä, hjääääälp!

3pts Epic Mickey
Mikkifani ja muistan tätä ainaki pelanneeni. Enpä vaan sitä, oliko kelpo mikkiä vai paskamikkiä.

2pts Zelda: Skyward Story Tämä nyt alhaalla, koska pelissä oli alkujaan luokattoman huonot kontrollit, mutta Switchillä todennut sen ihan mukavaksi Zeldaksi.

1pts Epätoivoissani yritän enää vaan ettiä nopeeta Googlella jotain.
thesmurfsdanceparty.jpg

***
Mario Galaxy 2 jäi helposti poies ku oli pakotettua gimmickiä puzzlen pökälettä toisensa perään, ei mitään syytä palata Odysseyn jälkeen. En muista oliko ykkönenkin tollasta. Se oli hienon näköinen sillon kyl.
 
12p. La-Mulana
Maailman paras peli. Tai toiseksi paras, koska La-Mulana 2.
Aivan alkuperäinen La-Mulana tuli PC:lle muistaakseni 2005 ja oli semmonen MSX-tyylinen retrojuttu. Tämä remake oli alunperin nimenomaan Wiille vartavasten tehty WiiWare-peli.

10p. Wii Sports
Moderni videopeliklassikko. Ihan kevyesti menee samaan sarjaan Space Invadersin ja Pac-Manin ja vastaavien kanssa, jos aletaan laittaa historian tärkeimpiä videopelejä listalle.
Mulla oli kiinnostus uusiin peleihin loppunut aivan kokonaan PS2/Xbox/Gamecube-ajan alussa, mutta tätä kun pääsin kokeilemaan, niin into pelata uusia pelejä palasi takaisin heti ekasta pelikerrasta. Tässä tuli taas huomattua miten rajoitteet toisinaan tekevät pelin paremmaksi, kuin jos rajoitteita ei ole. Nimittäin Wii Sports Resort ei ollut lainkaan niin hyvä peli, kuin tämä ensimmäinen osa ja syy oli nimenomaan tarkemmassa liiketunnistuksessa.

8p. Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure
Yksi parhaista seikkailupeleistä. Tai no tämä on oikeastaan seikkailupelimekaniikoilla toimiva kenttäpohjainen toimintapuzzlepeli. Aivan tolkuttoman viihdyttävä peli alusta loppuun. Yhden maailman loppuvastustajakentässä jos epäonnistuu liian monta kertaa, niin tulee ihan hirmu surullinen lyhyt kohtaus, joka vähän itkettää vieläkin. "I feel so sleepy... Thank you for everything Zack..." ja Wikin viimeinen äännähdys :cry:

7p. Toki Tori
Yksi parhaista koskaan tehdyistä puzzlepeleistä. Tämä on Game Boy Color -pelin remake ja toimii erinomaisesti Wiillä. Wiillä tämä on alkuperäistä huomattavasti mukavampi peli, koska tässä näkee kentän kokonaan tai lähes kokonaan sen sijaan että kentästä on aina näkyvissä kärpäsenpaskan verran pelialuetta.

6p. Mega Man 9
Mahdollisesti kautta-aikojen paras pelisarjan uudelleenlämmittely. Kenttäsuunnittelu on ihan koko sarjan kärkitasoa ja pelin hyvyyden huomaa erityisesti sitten, jos kokeilee kymppiä tämän jälkeen. Vaikka molemmat käytännössä toimii samalla tavalla, niin ysi on aivan kevyesti parempi peli.

5p. Boom Blox
Yksi Wiin harvoista peleistä, joissa liiketunnistus- ja träkkäyssysteemi toimii täydellisesti. Hieno esimerkki myöskin pelistä, joka ihan oikeasti on parempi Wiin ohjauksella, kuin mitä se olisi ilman sitä.

4p. Super Mario Galaxy
Jonkin aikaa arvoin, että pitääkö 2D-mario kuitenkin laittaa 3D-marion yläpuolelle (koska totta kai pitää!). Tämä oli muutenkin pettymys ensimmäisen parin-kolmenkymmenen tähden ajan, mutta mitä pidemmälle peli eteni, sitä paremmaksi se muuttui. Ja peli muuttui aivan mestaritason loikinnaksi sitten kun oltiin jo avattu lopputaistelukenttä (ja kenties pelattu se läpikin jo).
Tämä saattaa olla 3D-mariopelihistorian paras kenttä:
luigispurplecoins.png
Törkeän vaikea kenttä, mutta justiinsa sopivan kompakti ja sen verran hienosti suunniteltu, että sitä oli tosi hauska yrittää kerta toisen jälkeen uudelleen.
Pelin jatko-osa oli pettymys, jonka takia sitä ei tältä listalta löydy.

3p. New Super Mario Bros. Wii
Hyvä mariopeli. Nelinpeli oli oikeasti aikas mainiota hupia tässä.
Tämä kärsi vähän samasta viasta kuin Wii U:n versio, eli kentät alkoivat muuttua oikeasti hyviksi ja kiinnostaviksi vasta joskus 5. tai 6. maailman tienoilla.

2p. Silent Hill: Shattered Memories
Erinomainen peli. Pelasin sen läpi samana päivänä yhdellä istumalla, kun en malttanut millään lopettaa. Lopetus itkettää vieläkin (tai siis yksi tietty lopetuksista) sekä aivan hyvän draaman takia että aivan älyttömän hienon taiteellisen symboliikan takia, joka yhden pienen hetken myötä antoi koko pelikokemukselle aivan uudenlaisen kontekstin.
"Forget me" ja sitten jäätyy ja menee palasiksi ja se musa siihen päälle, niin huh jumalauta!
Yksi erittäin harvoista videopeleistä, joita suostun ja pystyn kutsumaan taiteeksi.

1p. Agatha Christie: And Then There Were None
Alunperin PC:llä vuonna 2005 julkaistu Agatha Christien Kymmenen pientä neekeripoikaa -kirjaan pohjautuva seikkailupeli, joka sitten muutama vuosi myöhemmin portattiin Wiille.
Liiketunnistusosuudet oli vähän niin ja näin, ja peli ei muutenkaan tunnu kovinkaan suurta arvostusta nauttivan, mutta itse nautin pelistä suunnattomasti. En ole toiseen aivan samanlaista tunnelmaa sisältävään seikkailupeliin vieläkään törmännyt. Wiille tuli myös toinen Agatha Christie -peli, mutta se ei ollut yhtä hyvä vaikka ihan mukava tapaus olikin.
Muistelen kyllä että eukolla meinasi mennä hermot, kun tämä soi yhdessäkin kohtaa jumitellessa varmaan tunnin putkeen:

Mutta itelle tuo synkeä laahaus toimi aivan täysillä.
Toinen kappale, jonka mukana uppouduin pelin syövereihin 100% oli tämä laahaus:

Pelin epätoivoinen ja hetki hetkeltä yksinäisemmäksi, vainoharhaisemmaksi ja ahdistavammaksi muuttuva tunnelma ei helpottanut sitten hetkeksikään.
 
Viimeksi muokattu:
Mut miks sitten Wiin pelitarjonta oli sellainen että moni sellainenkin joiden vois kuvitella että ne sais sen 10 peliä listattua helposti ei meinaa saada listoja aikaiseks, niin sellaiseen teoriaan oon törmänny että Nintendon kosiskelu sellaisten ostajien kanssa joilla ei esim ollut aiemmin pelikonsolia, ja kokoperheenpeleihin panostaminen olis menny vähän liiankin pitkälle. Eli aluks konsolit meni kaupaks sillä pelitarjonnalla ja ohjaingimmickeillä, mutta myöhemmin ei ollut oikein mitä tarjota perinteisemmän tyylistä pelaaville ja myynnit olis tulleet alas romahtaen sen jälkeen kun ne alkoi laskea. Eli liikaa keskityttiin tietynlaiseen ja uskottiin että kaikkia kiinnostais ne sit samalla tavalla mutta näin ei käynytkään, ei todellakaan ja se oli ikäänkuin Nintendon itse itselleen aiheuttama ongelma. Nyt sitten Switchin kanssa se että miten Nintendo päästää kaikenlaista läpi juontais juurensa siihen että ne haluaa laajan tarjonnan että kaikille jotain ettei Wiin ja Wii U:n virheitä toistettais.

Casual ja Hardcore Gamer -termit tuli käyttöön Wiin alkuaikoina. Niillä, jotka olivat "casual gamereita" ei ollut tarvetta luokitteluun, vaan luokittelu tuli "hardcore gamereiden" puolelta. Oli jotenkin tärkeä erottaa nämä asiat toisistaan. Mielestäni se on aina ollut vähän typerä jaottelu, mutta hyväksyn sen olemassaolon, kun siitä kerta tuli merkittävä asia.

Tuossa mitä sanoit Switchistä, niin olet varmasti oikeassa. Mun nähdäkseni Nintendo ei koskaan ymmärtänyt sitä jaottelua casualin ja hardcoren välillä, vaan niille peli oli peli ja täts it. Reggiekin taisi kutsua Mariota hardcore-peliksi. Hyvä esimerkki Nintendon oppipolusta asian suhteen on se, että kun Wii U:lla sai peleille antaa arvioita, niin niissä piti myös antaa arvio sille, että kumpi pelaaja itse on ja kumpaan osastoon pelattu peli pelaajan mielestä kuului. Näkisin tuon siis sellaisena, että Nintendo koitti tuolla tavoin tutkimuksen kautta jotenkin saada itselle määriteltyä sen, että mitä niillä termeillä tarkoitetaan asiakkaiden näkökulmasta. Ja tätä tietoa Nintendo varmasti sitten käytti hyödyksi Switchin pelitarjontaa kehittäessään.
 
Taisi Mario Galaxyn mukana ainaki jotkut saada toisen levyn jossa todella rautalangasta vääntävä tutoriaali tjsp. Ja siin sanotaan "jotta jokainen 5v-95v ikäinen voisi pelata"(Eli jos olet 96v, niin fuck you?).
Wiitä sen alkuhypen ja markkinoinnin perusteella ostikin kaikki naapurin mummoa myöten, pelasivay hetken sitä Wiifittiä ja sitte laite keräsikin vaan pölyä kirjahyllyssä.

Tuo Agatha Christie-peli kiintoisalta vaikuttaa. Tuon 10 pientä neekeripoikaa-kirjan ala-asteen kirjastossa luin aikoinaa, ja siitä taisin äikän tunnilla esitelmänkin pitää.
Oli tämä nostalginen kansi:
kymmenen-pienta.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Joo ja en Switchin kohdalla siis puhunut/tarkottanutkaan että onko jokin Nintendon itsensä kehittämä peli "casual vai hardcore" vaan tarkoitin sitä että Nintendo kuitenkin omien peliensä kohdalla kohdistaa ne pelit jollekin, niillä on kohderyhmä, sitten jos peli nojaa pitkälti jonkin ohjausgimmickin tms varaan mikä voi olla mielenkiintoinen jollekin, niin sillekin on se oma kohderyhmänsä. Mutta Nintendo siis tajuaa että ne eivät voi tehdä kaikkia kiinnostavia pelejä, eivätkä osaa palvella jokaista kohderyhmää, joten ne päästävät herkemmin läpi konsolille jos joku muu tekee jotain sellaista mitä Nintendo ei tee, sillä mitä isompi määrä erilaisia vaihtoehtoja, sitä useampi voi hankkia switchin koska löytää itselleen kiintoisaa pelattavaa. Nintendo voi keskittyä palvelemaan tarjonnallaan niitä joille suunnittelee pelinsä, ja muut sitten palvelee omia kohderyhmiään. Nintendo kuittaa provikat joka ikisestä myydystä pelistä kuitenkin.

Juu siis tuota tarkoitin itsekin tuolla pelitarjonnan kehittämisellä. Millaisia tekijöitä houkutellaan mukaan. Millaiseksi laite tehdään ja millaiseksi sitä brändätään. Noi kaikki pitää kuitenkin olla jossain määrin suunniteltuja valmiiksi siihen mennessä, kun kone laitetaan ulos. Ja ite tosiaan näen sen Wii U:n eShopin arvostelusysteemin, jossa arvostelijoiden piti itse määritellä peli casualiksi tai hardcoreksi, niin osana prosessia, jossa yrittivät itse selvittää itselleen kasuaalin ja hc:n eron, jotta osaavat jatkossa paremmin antaa mahdollisuuksia molemmille.

Itteä ei Switch juurikaan kiinnosta enkä laitetta omista, mutta olen huomannut miten älyttömän laaja pelivalikoima siinä on, ja tuntuu että "nichemmätkin" genret ovat saaneet todella paljon edustusta.
 
Ei oo kyllä hirveästi muistikuvia Wiin pelaamisesta tai sen peleistä, koska Wiin paras ominaisuus oli GC-yhteensopivuus.
Wii Sportsin keilaus ja tennis oli ok.

Wiin merkittävin saavutus oli kun Weazelista kuoriutui fanipoika-Wiizeli. 👆
 
Takaisin
Ylös Bottom