NES-Retron Top 10 Metallialbumit -äänestys! [EUROVIISUPISTEYTYS]

12 pistettä: 1. Alice In Chains - Dirt
- Grungepuolelta tällänen hiton kova ja synkkä levy. Yksi suosikkilevyjäni. Biiseistä mainittakoon vaikka Would ja Down in a Hole. 🤘:micke:

10 pistettä: 2. Sepultura - Arise
- Sepulturan levyjä vaikea pistää järjestykseen, sillä Cavaleran aikaisista (paitsi Roots) tykkään tosi paljon. Kai tää on se laadukkain levy omasta mielestäni. Desperate Cry! 🤘🤘🤘

8 pistettä: 3. Pantera - Vulgar Display of Power
- Harvemmin olen bändipaitoja pitänyt, mutta Vulgar Display of Power -paita mulla oli jopa aikoinaan. Panteran laadukkain ja tasaisin levy. Hollow! This Love! 🤘🤘🤘

7 pistettä: 4. Type O Negative - Bloody Kisses
- Ehkä ne suosikkibiisit Typeltä löytyy October Rust -albumilta, mutta kokonaisuudessaan tää on ylivertainen. Black No. 1! 🤘

6 pistettä: 5. Sepultura - Beneath the Remains
- Ehkä piirun verran Arisea alempana omissa mieltymyksissäni, mutta silti 5/5-levy. Inner Self. 🤘

5 pistettä: 6. Megadeth - Rust in Peace
- Megadeth on paras iso rässibändi ja Rust in Peace on paras levy Mustosen Taavin poppoolta. Tornado of Souls! 🤘

4 pistettä: 7. Sepultura - Chaos A.D.
- Chaos A.D. alkoi jo näyttämään vähän viitteitä, millaista huttua Max Cavalera tulevaisuudessa tekee, mutta tässä oli hyvä meno ja brassiheimomusa vielä hyvässä balanssissa. Refuse/Resist! 🤘

3 pistettä: 8. Black Sabbath - Vol. 4
- Jokainen lista, jossa ei ole vähintään yhtä Sabbathin levyä, on paska lista! Vol. 4 on minulle ehkä se tutuin. Cornucopia! 🤘🤘

2 pistettä: 9. White Zombie - La Sexorcisto: Devil Music Volume One
- Viime aikoina on tullut fiilisteltyä White Zombieta. Voihkinnan ja Rob Zombien lyriikat (joista ei saa mitään selvää) taustalla soi ihan hiton tiuka! orkesteri. Rob Zombien soolotuotanto on keskinkertaista, ja syy on siinä, että taustalla ei ole näin kovaa bändiä. 🤘

1 piste: 10. Death - The Sound of Perseverance
- Joku Deathin levy piti mahduttaa listalle, ja olisikohan tää sitten paras. Tässähän on julmetun hyvä Painkiller-coverikin! Ja levyn nimessä on PERSE! Hahaha! 🤘:metal:
 
Viimeksi muokattu:
Jokainen lista, jossa ei ole vähintään yhtä Sabbathin levyä, on paska lista!

Noh noh, tähän saa kuitenkin vaan 10 levyä. Karsinta on tiukkaa.

Ja yritä laittaa ne pisteet siihen näkyviin, vasemmalle.
 
Laitetaas listaa! Puhtaasti mennään fiiliksellä, hyviä levyjä on niin paljon, että nostetaan ne itselle merkityksellisimmät.

12p Sentenced - Cold White Light

- Tullessaan todella todella kova levy. Oli kuuntelussa aivan älyttömästi ja vaikka Sentencedillä on mestariteoksia paljon on tämä se itselle tärkein levy. Huikeita biisejä kaikki. Sentencedin onneksi livenä kerkesin näkemäänkin.

10p X Japan - Blue Blood

- Tällä levyllä tuli tähän yhtyeeseen ja genreen tutustuttua. Aivan loistava levy ja edelleen biisit kuuntelussa, sekä X-Japanin livejä tulee katseltua. Assosio myös paljon sinne keräilyn alkuajoille kun silloin tätä paljon kuunteli.

8p Black Sabbath - Paranoid

- Melkolailla eka hevilevy jota tuli kuunneltua, oikeastaan jo ennen syvempää heviin tutustumista. Ukko soitteli aina vanhoja vinskojaan himassa ja tämä jäänyt niistä ehkä eniten mieleen. Voi sitä riemua kun jotain Iron Mania stereoista huudatettiin oikein lujaa tai levyn nimikkobiisiä. Levy kestänyt aikaakin loistavasti ja biisit edelleen hyviä. Joskin joitain on kyllä ehkä turhankin monta kertaa kuullut, mutta ei se biisejä heikennä.

7p Danzig - Danzig II: Lucifuge

- Omasta mielestä se Danzigin paras levy. Hyviä biisejä oikeastaan kaikki ja levyn uniikki tyyli iskee kyllä itseen hyvin. Danzigiin enemmän tustuin joskus 2000-luvun alulla, kun alelaarista tämän levyn löysin. Toki sitten on kaikki kuunneltu ja uusistakin pidän.

6p In Flames - Clayman

- Varmaan tuon Cold White Lightin kanssa 2000-luvulla ilmestyneistä levyistä eniten kuunneltuja. Trashin kovin ja kyseisen metallin alalajin kuuntelu lähti tästä levystä. Enää ei In Flames niin tiuhaan soi, mutta edelleen iskee ja välillä tulee fiilis kuunnella.

5p Heavy Metal Perse - Eripura

- Olisiko se kontroversaalein albumi tällä listalla. HMP yhtyeenä niin merkityksellinen, että pakko se näin korkealle nostaa. Levy on loistava ja kovinta power/sankariheviä tämä. Yhtyettä tuli kuunneltua ja seurailtua jo ennen levyä, demot olivat myös loistavaa meininkiä.

4p Burzum - Filosofem

- Suorastaan mystinen tunnelma tällä levyllä. Onhan tämä huikea klassikko ja tietyssä mielentilassa mukavaa kuunneltavaa. Ei varmasti teknisesti kummoista, mutta fiilis kiehtoo.

3p Stratovarius - Infinite

- Erittäin paljon kuunneltu levy, varmaan noihin aikoihin sitä rupesi heviä kuuntelemaankin. Tämä ja Nightwishit siinä ekana oli, vanhojen klassikoiden lisäksi. Kestänyt aikaa paremmin kuin Nightwish ja on todella loistava levy edelleen.

2p Sepultura - Roots

- Taas omanlaista soundia. Tämä iski heti kunnolla kun ekaa kertaa kuuli ja todella timanttinen levy edelleen.

1p Metallica - Master of Puppets

- Kovin Metallican levy ja hevilevyjen kovimpia klassikoita.


Tää listaus oli vaikea ja helppo. Vedin tommosen fiilislistan, että mitkä levyt fiilistä parhaiten nostaneet/nostaa. Toisaalta tossa joutu jättämään hirvittävän määrän levyjä ulos listalta, sekä järjestys hyvin vaikea. Iron Maiden, Dark Tranquillity, Slayer, Motörhead, Led Zeppelin, Dio etc. on aika kovia jättää listalta ulos, mutta kymmenen on niin pieni määrä, että helvetin hyviä jää pihalle.
 
Viimeksi muokattu:
Tossa listassa on 3 samaa levyä mitä mun tän hetken Top 10 -hahmotelmassa (joka ei ole julkinen), ei huono! Ja hemmetti kyllä se Danzig sinne kuuluis kanssa, koska I luv Danzig.

Mutta hitto kun en halua tiputtaa mitään poiskaan.

On tää hirveetä! You're killing me!
 
Tossa listassa on 3 samaa levyä mitä mun tän hetken Top 10 -hahmotelmassa (joka ei ole julkinen), ei huono! Ja hemmetti kyllä se Danzig sinne kuuluis kanssa, koska I luv Danzig.

Mutta hitto kun en halua tiputtaa mitään poiskaan.

On tää hirveetä! You're killing me!

Varmasti tuo Heavy Metal Perseen levy oli yks listalla olevista.

Mutta ihan totta, melko mahdoton tämmöstä on pusertaa jos rupeaa liikaa miettimään. Jää niin kovia pihalle, että itkettää.
 
Varmasti tuo Heavy Metal Perseen levy oli yks listalla olevista.

Ei ihan, X Japan, Burzum ja Metallica.

Mutta ehkä pystyn tiputtamaan sen rakkaan Danzigin sillä että se ei ole niin METALLIA kuin moni muu omalla listalla.
 
Kun tää äänestys päättyy aion kuunnella jokaisen itelleni tuntemattoman TOP50 levyn läpi, tähän mennessä jo löytynyt monia hyviä biisejä suosikkilistoilta.
Tästä topik!
 
Kuuntelen tässä just yhtä ehdokasta listalle, ruotsalainen bändi sen verran voin paljastaa, niin kyllä tässä tulee vaan vahvasti esille se että oma lista tulee muotoutumaan erittäin vahvasti nostalgian ja fiilisten pohjille. Voi olla että tulee joiltain bändeiltä sellaisia levyjä listalle, mitkä ei ole niitä kyseisen bändin merkkiteoksia.
Mutta sehän on oikeastaan vaan hienoa.
 
Kuuntelen tässä just yhtä ehdokasta listalle, ruotsalainen bändi sen verran voin paljastaa, niin kyllä tässä tulee vaan vahvasti esille se että oma lista tulee muotoutumaan erittäin vahvasti nostalgian ja fiilisten pohjille. Voi olla että tulee joiltain bändeiltä sellaisia levyjä listalle, mitkä ei ole niitä kyseisen bändin merkkiteoksia.
Mutta sehän on oikeastaan vaan hienoa.

Ruotsissa riittää kyllä tiukkoja metallibändejä.

Dark Tranquillitykin tipahti oman listan ulkopuolelle, mutta MEMORIES.

Dark Funeral jäi listalle (ainakin juuri tämänhetkiselle versiolle).
 
Eikös Napalm Death ole grindcorea?
Niin kyllä mä sen metalliksi miellän.
Samoin kuin Nasumin ja Rotten Soundin.
Grindcore on omastakin mielestä metallia, vaikken sitä juuri kuuntelekaan. Kotimaisen Xysman tuotannosta pidän eniten, vaikka se onkin osittain dödistä.
 
Mulla on nyt 9 melko varmaa lättyä listassa, mutta ihan hirvee kriisi minkä päästän kympiks koska sit kaikki muut pitää tiputtaa pois.

Oispa kapeampi maku.

Kirjoita ne levyt lapulle ja arvot jokaiselle parin. Sitten vaan jokaisen parin kohdalla esität itellesi kysymyksen, kumman levyn valitsisit jos saisit kuunnella vain toista niistä loppuelämäsi aikana. Ja näin pudotuspelikaavio on syntynyt.
 
Kirjoita ne levyt lapulle ja arvot jokaiselle parin. Sitten vaan jokaisen parin kohdalla esität itellesi kysymyksen, kumman levyn valitsisit jos saisit kuunnella vain toista niistä loppuelämäsi aikana. Ja näin pudotuspelikaavio on syntynyt.

Jesus christ man, mä mietin jo tollasta. :D
 
Pahoittelen että vähän muotoilin listaa vaikka tarkoituksena on pelkkä pisteiden lasku, tuntui vaan että kuvakkeetkin olivat aivan pakollisia tähän fiilistelyyn. Pyörittelin listan järkkää vaikka kuinka kauan, mutta totesin sitten lopulta ettei siitä vaan saa mitenkään juuri sellaista kuin haluaa, niin antaa olla ja lopetan pyörittämisen keskiyöllä oli tilanne mikä tahansa. Tällä mennään (ellei joku lyö listaansa jotain absoluuttista lempparilevyäni mikä ei vaan nyt tullut jostain syystä mieleen).

12p Behemoth - The Satanist 2014
BehemothTheSatanist.jpg
Blackened death metal
Symphonic black metal


Nergal (eli Behemothin laulajakitaristipääjehu) oli kuolla leukemiaan ennen tätä levyä (eikä kemoterapiastakaan ollut enää apua), mutta onneksi luuytimen luovuttaja löytyi sillä kynästä irtosi niin muikeaa tavaraa että oksat pois! Kiitos Jeesus! Eikun..

En ota mitään pois Behemothin Black Metal -juurilta tai sitä seuranneelta hypervauhtiextrememätkeeltä, mutta tämä tuntuu omaan korvaan oikealla tavalla raskaalta, ja sanoma menee varmasti perille.

I believe in Satan
Who rend both heavens and earth!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

10p Danzig - Danzig 1988
DanzigDanzig.jpg
Heavy metal
Blues rock
Hard rock


Miten ihmeessä mä kuvittelin että pystyisin tekemään tän listan ilman Danziggia (kaamion genrekitinöistä huolimatta), sieltä se Glenn vaan puski pinnalle vaikka yritin pitää poissa. Yksi lempparilevyjäni (kahden seuraavan Danzigin levyn kanssa) genrestä riippumatta.

Am I beast or, am I human? Am I just like you?
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.
(vähän oli vaikeeta olla laittamatta tähän tylsästi Motheria, mutta tämä on vähintään yhtä tiukka!)

8p Metallica - Master of Puppets 1986
MetallicaMasterofPuppets.jpg
Thrash metal

Vaikka Ride the Lightning on about samalla viivalla, niin jotenkin tämä jäi lapsuudesta paremmin mieleen kun isosisko sitä soitteli kasetilta. Muutti samalla koko elämän. Ja onhan tämä myös parhaita livebändejä, sanotaan Larsista sitten mitä tahansa.

Kill, it's such a friendly word!
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

7p X Japan - Blue Blood 1989
XJapanBlueBlood.jpg
Heavy metal
Speed metal
Glam metal
Symphonic power metal


Harvoin sitä jaksaa lähteä mitään bändejä katsomaan nykyään, mutta tämän takia mentiin aikoinaan Saksaan asti @hiden kanssa. Worth it! We are! X!

Kurenai ni somatta kono ore wo
Nagusameru yatsu wa mou inai!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

6p Burzum - Filosofem 1996
BurzumFilosofem.jpg
Black metal
Dark ambient


Vaikka julkaisu olikin vasta 3 vuotta myöhemmin, niin levy on äänitetty oikeasti jo 1993 eli samana vuonna kun Varg puukotti Euronymouksen hengiltä.

Tästä olen sanonut toisaallakin, mutta Vargin idea paskimmasta mahdollisesta mikistä (helikopterin headset) oli loistava, ja levyn soundimaailma on muutenkin ainutlaatuinen. Ja kun siihen pääsee sisään, niin sieltä ei pääse enää pois!

Life... has... new... meaning!
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

5p Deafheaven - Sunbather 2013
DeafheavenSunbather.jpg
Blackgaze
Post-metal
Athmospheric black metal


Hämmentävän kaunis levy kun siihen pääsee sisään. "Iloista Black Metallia" tämä blackgaze-pläjäys. Yksi parhaista kokonaisuuslevyistä, joka on pakko kuunnella läpi että sen ymmärtää, jos ymmärtää silloinkaan.

Harvoja levyjä joista varsinaiset sanoitukset ei kiinnosta yhtään, haluan vaan ottaa soundista kiinni tätä kuunnellessa. Apple Musicin kautta pitää melkein mieluummin laittaa ne lyriikat pois ruudulta. Mutta tästä jos mistä pitäisi saada vinyyli haltuun ja kuunnella (kääntöä lukuunottamatta) ilman mitään häiriöitä.

RRRÄÄRÄRRÄRRÄÄÄÄÄH! AKA Hindered by sober restlessness!
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

4p Dark Funeral - Diabolis Interium 2001
DarkFuneralDiabolisInterium.jpg
Black metal

Peter Tägtgrenin tuottama 36 minuutin moderni Black Metal -paahto jossa ei ole mitään turhaa.

Come forth, the goddess of sodomy!
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

3p Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant 1997
DimmuBorgirEnthroneDarknessTriumphant.jpg
Symphonic black metal

Nyt lähdetään teinimusiikkilinjalle! Mutta fuck that, tämä on tiukka levy ja muutakin kuin tahtomattakin puhki soitettu Mourning Palace. Alle liitetty biisi on sitäpaitsi parempi. Peter Tägtgren löytyy muuten tästäkin tuottajan penkiltä.

Death and terror rules the soul
You have been spellbound by the devil!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

2p Machine Head - Burn My Eyes 1994
MachineHeadBurnMyEyes.jpg
Groove metal
Thrash metal


Ysärin puolella olin kotibileissä missä joku pisti tämän soimaan, ja siitä hetkessä lähtien on soinut päässä yksi lause:

Let freedom ring with a shotgun blast!
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

1p Slipknot - Iowa 2001
SlipknotIowa.jpg
Nu metal
Groove metal


Vähän oli vaikeaa aluksi päättää tämän ja self titledin välillä, mutta jotenkin tästä elää muistot niin vahvana. Muistan sen kuin eilisen päivän kun kävelin ~20 vuotta sit Tikkurilan Anttilaan hakemaan Iowan CD:n, ja kuuntelin sitä koko matkan kotiin asti. Kyllä osui vihaisen teini-Radilyksen makuun niin että huhhuh, Slipknotin People=Shit paidassa tuli käytännössä asuttua tämän jälkeen.

Tässä levyssä kuuluu se päihteidentäyteinen kaaos missä bändi oli levyä tehdessä, tähän tunnelmaan ei olekaan sen koommin palattu (vaikka pidänkin monesta Slipknotin myöhemmästäkin biisistä, uusinta levyä myöten).

You fuckin' touch me I will rip you apart
I'll reach in and take a bite out of that shit you call a heart!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

Tykkään että omat valinnat jakautui melko tasaisesti neljälle eri vuosikymmenelle, en ajatellut sitä valitessani näitä, mutta pisti silmään jälkeenpäin. Kunhan tällekin vuosikymmenelle saadaan ensimmäinen loistava metallilevy niin voi todeta että metalli ei kuole koskaan!

Luulin että pelilistojen koostaminen oli vaikeaa, mutta tämä oli selvästi vaikeampaa. Piti jättää kymmeniä aivan loistavia levyjä listan ulkopuolle. Käytin lopulta apuna tunnearvoa syvemmän analyysin sijaan.

Hulluinta tässä kyllä on että omistan vaan 3 näistä vinyylinä, mikä mua vaivaa? Noh, hinnat ja rahattomuus! X Japan löytyy tosin vielä CD:nä, mutta vinskahan se on mielessä.

Edit: Tilanne 11.8.2022 -> 6/10 vinyylihyllyssä.
 
Viimeksi muokattu:
Hieno lista siinä ylempänä.
Mulla löytyy cd:nä noista 7 ja osa saattaa päättyä omallekin listalle.
Deafheaven on bändi, josta en ole koskaan kuullutkaan.
X Japanilta olen muutaman biisin kuullut.
Ja oikeasti en ole koskaan kuullut Burzumilta yhden yhtä biisiä vaikka bändin ja Vargin tiedostankin.

Mitä tulee omaan listaukseen, niin mulla on siinä toistaiseksi kaksi albumia.
Siinäkin on vain sellainen homma, että teen tätä nyt sillai että kuuntelen kokelaita läpi ja laitan ekan suoraan ykkössijalle. Sitten sitä mukaa kun uusia levyjä kuuntelee, niin joko ne sijoittuu paremmin tai huonommin kuin se ekana kuunneltu.
Tällä hetkellä ykkösenä on Entombed.
 
Kova lista kyl!

Erittäin kade kyllä tosta X-Japanin näkemisestä livenä, on suomalaiselle harvinaista herkkua se. Kyl tota kannatti varmasti Saksaan lähteä katteleen.

En voi sille mitään että tulee vaan tää biisi mieleen kun kuuntelen tota:

Ninja ga imasuu
Hey hey let's go kenka suru
Taisetsu na mono protect my balls!
Boku ga warui so let's fighting...
Let's fighting love!
Let's fighting love!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.


Ja tää ei todellakaan ole mitään dissausta, naurattaa vaan. Täysin uusi bändi itelle tuo X-Japan, näyttää siltä että pääsen tutustumaan heidän levyynsä kun tais olla ainakin parilla listalla jo.
 
Takaisin
Ylös Bottom