NES-Retron Top 10 Game Boy-pelit -äänestys! [EUROVIISUPISTEYTYS]

SNES-ketjusta kopioitu sääntö. Itse lukisin mieluummin vajaita listoja, kuin ei-mitään listoja.

Tässä on just se että jos ei tiedä edes 10 peliä, ei tiedä tarpeeksi koko alustasta.
 
Noh, here goes:



12p Super Mario Land

Klassikko ja se paras GB Mario!

10p Super Mario Land 2: Six Golden Coins

Klassikko ja osittain jopa parempi kuin ykkönen. Mutta vain osittain. Vitun hienot graffat GB peliksi!

8p Wario Land: Super Mario Land 3

Jatkoa edellisille pienellä twistillä ja hyvä twisti olikin!

7p Zelda: Link´s Awakening

Tuskin tästä nyt tarttee sen kummemmin mainita, Klassikko isolla K:lla!

Ehkä neljänneksi paras Zelda.

6p Track Meet

Huikeaa yleisurheilua! Joskus tästä arvosteluja luin ysärillä ja jäi mieleen, mutta en onnistunut sillon löytämään.Hommasin sitten joskus 2000-luvulla ja oli kyllä huikea!

Vitun hieno peli.

5p Gargoyles Quest

So good.

4p Qix

Vittu että mulla oli tähän joskus paha addiktio, ehkä se paras "pulmapeli" tai mikälie reaktiopeli ever!




3p Wizards & Warriors X: The Fortress of Fear

Ensimmäinen GB pelini, huikea!

2p Duck Tales

1p Metroid 2: Return of Samus



Metroidi ja Duktalessi aika villikortteja, kun oon joskus koettanu ja tuntuivat hyvälle, ei vaan tule enää mitää mieleen, heh. :rolleyes:

E: tosiaan kaikki pelit kolmeen pisteeseen asti löytyvät omasta kokoelmasta.

On kyllä vitusti GB -klassikkoja pelaamatta!

E2: oon nyt toki joskus emulla äkkiä saattanu koettaa näitä legendaarisimpia.
 
Viimeksi muokattu:
Aletaas kasaamaan omaa listaa. Kuvat jne myöhemmin sitten.

12p Super Mario Land
Kärkikolmikko itsellä kyllä helppo mutta järjestystä piti pohtia. Lopulta ei muuta mahdollisuutta kärkeen kuin Super Mario Land. Sain Game Boyn Tetris bundlen ja tämän joululahjaksi vuonna 90 eli suhteellisen tuoreeltaan Suomen ilmestymisen aikoihin. Ja tämä on varmaan eniten läpipelaamani peli millekkään laitteelle. Tunnelmahan pelissä on täysin eri kuin muissa Marioissa ja loppupomo Tatangaa näkisi mielellään joskus uudestaankin.
Vahvasti jäänyt mieleen myös Nintendo-lehden Mario sarjakuvat jotka pohjasivat juurikin tähän peliin! Niissäkin oli oma outo tunnelmansa.

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

10p The Legend of Zelda: Link's Awakening
Broidi oli aikoinaan Kanadassa vaihto-oppilaana ja sieltä palatessaan toi tämän tuliaisena. Taisi olla juurikin että oli vasta julkaistu ja ei vielä ollut edes Suomessa kaupoissa. Ja voi pojat että peli oli kova! Käsittämättömän laaja paketti saatu GB cartille tungettua. Tämänkin eri muodoissaan olen nyt neljä kertaa läpäissyt ja pelin pariin palaa aina mielellään. Ensimmäinen läpäisemäni Zelda.

8p Tetris
Ehkä klassisin konsolibundle ikinä. Tätä on tullut pelattua kyllä lukuisia tunteja. Ja tämä oli aikoinaan ensimmäinen peli mitä tuli jopa linkkikaapelilla pelattua. Nykyisin Game Boy -mökki turnauksen vakiopeli ja tässä olenkin tainnut pärjätä turnauksessa parhaiten!

7p Golf
Täydellinen käsigolf! Tätä on myös lukuista tunnit tullut penskana hinkattua ja Japanin ennätys on 66 lyöntiä! Nykyisin myös Game Boy -mökki turnauksen vakiopelejä jossa pelin aikana osallistujille tarjoillaan Gin & Tonicia. Toimii hyvin linkkikaapelilla kaksinpelinä!

6p Revenge of the 'Gator
Sain pelin penskana Espanjan lomareissulla ja ehkäpä eniten pelaamani digitaalinen Flipperi Amigan Pinball Dreamsin ohella. Monitasoinen kenttä ja sopivasti vaihtelua ja vaikeutta.

5p Donkey Kong
Rami Airola ynnäsi pelin loistavuuden aiemmin hyvin. Alkaa siis perus DK kentillä ja aluksi luulo on että tämä taas yksi DK rerelease. MUTTA alun kenttien jälkeen homma jatkuu täydellisen koukuttavana pasle pelinä. Eli pienellä Mariolla pitää selvittää aina yksi kiperä kenttä läpi edetäkseen seuraavaan. Ja tätä jatkuu muistaakseni noin sadan kentän verran haasteen kasvaessa pikkuhiljaa. Lopussa vielä eeppinen pomotaisto! Vahva suositus jos ei tätä ole koskaan pelannut. Todellinen hidden gem!

4p Super Mario Land 2
Muistan elävästi kun kävin tämän ostamassa omilla säästörahoilla Oulun keskustan Pelimafiasta. Tähän aikaan tilasin Nintendo-lehteä ja siitä oli jo pelin ennakkoja luettu pitkään ja heti kun tuli saataville niin omin pikku kätösin kerätyt markat tiskiin ja peli pyörän tarakalle. Alkuun tuntuma hieman hakusessa kun olin tottunut pelaamaan ensimmäistä osaa jossa oma tyylinsä. Tämä enemmän SMB3 suuntaan. Loistava peli jossa paljon tutkittavaa ja salareittien löytämisen riemua. Wario edelleen todella paha vastus lopussa.

3p Top Ranking Tennis
Uusi tuttavuus Game Boy -mökki turnauksen myötä. Ollaan lähes kaikki nelinpelit hommattu mitä laitteelle löytyy ja tämä tosiaan Tennis jossa pystyy 4 Player adapterilla pelaamaan neluria. Ja peli on todella loistava tennispeli! Pelattavuus kohdillaan ja nelinpelinä varsinkin todella hauskaa puuhaa. Vahva suositus ja menee Nintendon oman Tenniksen edelle.

2p Kirby's Dream Land
Ensimmäinen Kirby ja peli heti ottaa mukaansa. Tässähän Kirby ei vielä saa imaisemiensa vihollisten voimia vaan se tulee vasta jatko-osissa. Sopivan mittainen söpöily jota ilo pelata. Jatkoa en listoille nostanut koska sitä olen pelannut paljon vähemmän ja on itseasiassa vielä läpäisemättä.

1p F-1 Race
Toinen nelinpeli jota vasta nyt aikuisiällä ekat kerrat pelannut. Todella intensiivinen peli nelistään pelattuna. Turbon ääni vinkuu päässä pitkään pelin jälkeen ja melkein voi haistaa bensan käryn nenässä! Monet tiukat kilpailut tullut tämän parissa vietettyä!

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.



Mennääs näillä alkuun! Loppupää saattaa muuttua jos tulee jotain akuuttia mieleen mitä unohtunut! GB kyllä huikeimmillaan 4 Player adapterin kanssa. Sille esim Wave race nyt listaamattomista toimii hyvin!

EDIT: Heti muistin että Donkey Kong ei ollut listalla niin pakko se on sinne nostaa niin tippuu nyt Balloon Kid pois.
 
Viimeksi muokattu:
Listan kärkipää oli helppo, mutta loppupuolella oli hankalampaa.

12p The Legend of Zelda: Link's Awakening
Ensikosketukseni Zeldaan. Upea saari ja upea tarina. En osaa edes sanoa, kuinka monesti olen tämän läpi pelannut. Huikea taidonnäyte myös Game Boyn kyvyistä.

10p Wario Land: Super Mario Land 3
Warion puolihurja asenne ja nöyrä haave saada oma linna vetävät edelleen mukaansa Game Boyn mittakaavalla pitkään aarteenmetsästykseen. Salaisuuksien määrä ja aarteiden löytämisen riemu ilahduttavat. Warion puvut ovat erilaisia ja kaikkia on ilo käyttää.

8p Tetris
Paras versio Tetriksestä. On mahdollista, että tätä peliä olen pelannut vähintäänkin pelikerroilla laskettuna enemmän kuin mitään muuta.

7p Super Mario Land
Pieni ja mainio tasoloikkapyrähdys kaikin puolin - Mario on pieni ja peli kestää vain hetken, mutta mittasuhteet ovat silti juuri kohdallaan.

6p Revenge of the 'Gator
Sujuva flipperi, joka on upealla hengellään ja laitteiston vahvuuksiin perustuvalla suunnittelulla jättänyt teknisesti hienommat kilpailijansa varjoon (minun kirjoissani). Lapsena en jotenkin osannut ajatella, että kaikki hahmot pelissä ovat alligaattoreita, vaan katsoin grafiikkaa täysin vailla ennakko-oletuksia. Siksi luulin todella pitkään, että erikoisavun nappaamalla pallon tukkeeksi flippereiden väliin tulee peruna eikä alligaattorin pää.

5p F-1 Race
Aikanaan serkuillani oli tässä pelissä tavallaan oma talli, sillä he merkkasivat ennätyksensä samalla nimimerkillä. Pelin kierrosaikaennätyksien ykköspallista kisailtiin pitkään ja hartaasti. Haaveilen päivästä, jolloin päästään todella pitkän ajan jälkeen pelaamaan nelinpeliä serkkujen kanssa. Laitteet ja pelit odottavat valmiina.

4p Super Mario Land 2: 6 Golden Coins
Ohjattavuus ja grafiikka eivät minulle istu yhtä mukavasti kuin ykkösen ja sen "kolmosen" eli Warion. On tämä silti laadukas tasoloikka, jonka kenttäsuunnittelussa on sellaista villiä ideointia, jota toivoisin tapaavani vielä joskus tulevassakin tasku-Mariossa.

3p Teenage Mutant Hero Turtles: Fall of the Foot Clan
Jouduin miettimään, kumpi Turtles pääsee listalle. Voiton vei ykkösosa, koska siinä on leppoisampi tunnelma ja homma on paremmin balanssissa. Tai siis oikeasti kakkonen ei päässyt listalle siksi, etten ole vieläkään päässyt sitä läpi.

2p Golf
Urheilupeleistä mukaan pääsee Golf timanttisen pelattavuutensa ansiosta. On Tenniskin kyllä nautittava, mutta Golfissa haluaa aina vähän parantaa edellisen kierroksen tulostaan. Erityispisteet tulee siitä yksinkertaisesta ja kauniista hetkestä, kun on pelannut 18 reikää ja Mario ja mailankantaja kiittävät kierroksesta ja lähtevät kotiin. Kaunista. Tulee hyvä mieli ja tuntee pelanneensa selkeän kokonaisuuden.

1p Donkey Kong Land
Donkki Konkki -peleistä pääsee listalle ensimmäinen Land ehkä ennen kaikkea siksi, että lapsena oli oikeastaan ylpeä siitä, että se oma rakas Game Boy pystyy niin poikkeukselliseen grafiikkaan. Toki peli on muutenkin hieno pelattavuudeltaan ja kenttäsuunnittelultaan.

Listalle pääsystä jäivät haaveilemaan mm. Balloon Kid, Batman, Donkey Kong, Kirby's Dream Land, Radar Mission, Bart Simpson's Escape from Camp Deadly, Home Alone, Micro Machines, Gargoyle's Quest, Mystic Quest, Metroid II Return of Samus, Battletoads, Qix ja Tennis. Lienee viimeistään tässä vaiheessa aika selvää, että pidän Game Boysta ja sen peleistä.

E: Lisäyksenä vielä herkistävän kaunis kuva top kympistä.

Screenshot_20210306-215235_Gallery.jpg
 
Viimeksi muokattu:
12p. Pokemon Red & Blue & Yellow
10p. The Legend of Zelda: Link's Awakening
8p. Tetris
7p. Super Mario Land 2: 6 Golden Coins
6p. Mega Man 2
5p. Wario Land: Super Mario Land 3
4p. Metroid II: Return of Samus
3p. Kirby's Dream Land
2p. Donkey Kong Land
1p. Aladdin
 
Sain nyt oman listani viimeisteltyä ja kirjoittelin vähän mietteitänikin mukaan, jos joku haluaa käydä vielä kurkkaamassa:

 
12p. Pokémon Red/Blue/Yellow
10p. Ninja Gaiden Shadow
8p. Wario Land 2
7p. Castlevania II: Belmont's Revenge
6p. Wario Land: Super Mario Land 3
5p. Super Mario Land 2
4p. Donkey Kong Land 2
3p. DuckTales
2p. Adventure Island
1p. Teenage Mutant Ninja Turtles II: Back from the Sewers

Pokémonia ja Wario Land 2:ta on tullut pelattua aikoinaan kun omistin Game Boy Colorin. Pokémonista on vedetty läpi kaikki kolme versiota, joista Blue sekä Yellow pariin otteeseen. Oli kyllä aivan tajunnanräjäyttävä kokemus tuon Bluen pelaaminen ekaa kertaa vuosituhannen vaihteen Pokémon-huuman aikana.

GB:n Zeldaa olen pari kertaa kokeillut, mutta aina on jäänyt aivan alkutekijöihin tuon pelaaminen, joten se jää listan ulkopuolelle tällä kertaa. Pitää joskus vielä antaa sille uusi mahdollisuus paremmalla aikaa.

Muiden käyttäjien tässä ketjussa listaamia pelejä kokeilin muutamien kenttien/pelisessioiden verran ja niistä lähinnä tasoloikat miellytti itseä eniten, joten niillä täytin loput listastani.
 
Kuten jo aikaisemmin sanoin, niin taitaa jäädä äänet antamatta ja niin ne jääkin. Sen verran etäinen konsoli minulle. Joskus jollain emulaattorilla tullut jonkin verrattua ja muutamalla vanhalla kaverilla oli alkuperäinen Game Boy, jolla tuli pelejä testailtua. Game Boy Color oli enemmän mun juttu, ja siinäkin pääasiassa Pokemon-hommat oli meidän piireissä se ainoa Game Boyn tarkoitus.

Päätin nyt kuitenkin eilen ja tänään vähän kokeilla muistin virkistykseksi emulaattorilla vähän alkuperäisen Game Boyn pelejä.

Jos olisin saanut listan aikaiseksi, niin Pokémon Red/Blue olisi ehdottomasti ollut ykkönen listassani. Tähän peliin on elämässäni mennyt satoja ellei peräti tuhansia tunteja. Tämä vaan on edelleenkin niin mahtava peli. Tietty ite tuli tätä pelattua Color-konsolilla kuten muutkin kaveripiirissäni. Ihan mahtava peli. Ei kai tästä mitään muuta voi sanoa.

Toiseksi olisin varmaan nostanut Tetriksen, vaikka minunkaan mielestä tämä ei ole parhaimpia Tetris-versioita, mutta Tetris toimii aina.

Testailin tuota Donkey Kongia, jota on tässä topicissa kehuttu. Olen valitettavasti niin paska näissä Tonkki Konkeissa, että pitkälle en pötki, niin en päässyt kokemaan sen tarkemmin, mitä myöhemmät kentät tarjoaa.

Mario Landit ovat etäisesti tuttuja entuudestaan. Eka Mario Land on ihan kiva ja simppeli, sinällään ihan toimiva. Se pallonheittely on aina vähän tökkinyt. Oon muuten tässäkin pelissä hyvin huono. Myös Super Mario Land 2:sta tuli pelattua. Tämä on enemmän omaan mieleeni. Onhan se nyt hemmetisti hienomman näköinen, vaikka ei tuossa ekan SML:n simppeliydessäkään mitään vikaa ole. Mutta minuun ainakin tämä kakkonen iskee paremmin. Jotenkin kontrollitkin sopivat itselle paremmin, enkä näe mitään valitettavaa siitä, että Mario näkyy niin isona ruudulla.

Tuli myös Super Mario Land 3:sta eli Wario Landia testailtua. Tästäkin on jotain hämäriä muistoja, mutta enpäs muistanut, että tämä on näin veikeä. Tosin sellainen kutina on, että myöhemmistä osista tykkään vielä enemmän. Jos mun pitäisi nämä kolme Landia laittaa järjestykseen, niin nyt äkkiseltään sanoisin, että Wario Land on paras, sitten Mario Land 2 ja sitten eka Mario Land.

Tuli vielä pari sellaista peliä testattua, jota eräällä vanhalla kaverilla pelailtiin tiiliskivellä. Elikkäs F-1 Race ja Sneaky Snakes. Nämä ei oikein maistunut yhtään. F-1 Race ei vaan toiminut. Discordissakin valittelin eilen, että tällaiset varhaiset "kolmiulotteiset" ajelupelit on kyllä niin aikansa tuote, että ei näitä vaan pysty pelaamaan enää. Sneaky Snakesin muistan oikein hyvin, ja muistelisin, että silloin ennen vanhaankin tämä oli hemmetin vaikea peli. Noh, en minä nytkään oikeastaan minnekään edennyt. Ei jatkoon.

Vähän kyllä harmittaa, että ei pysty äänestämään, koska äänestykset on kivoja ja niihin on kiva ottaa osaa omilla mielipiteillä. Tulipa kuitenkin taas jotain uusia ja vanhoja tuttavuuksia kokeiltua. Tässä on sen verran aikaa, että voisikin hyvin alkaa nyt käymään Game Boy Colorin pelejä läpi, sillä siihen äänestykseen haluan ottaa osaa. GBC on hyvin läheinen konsoli, mikä kuulostaa hullunkuriselta, koska minulle se oli käytännössä vain Pokemonia varten ja se Pokemon, jonka omistin (ja omistan yhä) oli itseasiassa alkuperäisen Game Boyn peli. Mutta on sille entuudestaan useampi peli tuttu, ja tässähän nyt on vielä aikaa tutustua lisää eri peleihin.
 
Vaikka olen monta vuotta hurissut GB huumassa, niin se on pakko myöntää että aika vähän olen vielä ehtinyt pelaamaan, etenkään orig. GB pelejä. Oikeastaan juttu menee niin, että pelaan tasan yhtä peliä, ja muita lähinnä kokeilen mutta vain yksi on peluussa päivittäin. Äänestäisin sitä myös seitsemän kertaa jos voisin, mutta...

12p. Dr.Mario
10p. Tetris
8p. Gradius: Interstellar Assault / Nemesis II: The Return of the Hero
7p. Nemesis
6p. Mole Mania
5p. Super Mario Land 2: Six Golden Coins
4p. Tetris 2
3p. Tetris Blast
2p. Battle Pingpong
1p. Alleyway

Olipas muuten vaikea keksiä kymmenen peliä, joita olisin pelannut tarpeeksi että uskallan niistä muodostaa mielipiteen ja vertailla listalle!

Listalta jäi pois mm. Links Awakening, sillä olen pelannut vain DX versiota joka kuitenki käsittääkseni on ihan sama peli kuin alkuperäinen.
 
Hieman oli hankaluuksia tämän listan kanssa. Aika rajoittunutta tuo Game Boy -tietämys lopulta, mutta sai sentään listan kasaan.

12p. Mega Man: Dr. Wily's Revenge
10p. Turtles: Fall of the Foot Clan
8p. Kwirk
7p. Robocop
6p. Home Alone
5p. Super Mario Land
4p. Tetris
3p. Castlevania II: Belmont's Revenge
2p. Metroid II: Return of Samus
1p. Turrican
 
12p. Donkey Kong (DK '94)

Kevyet puzzlet sekoittuvat vaivattomasti yllättävän sulavaan tasoloikintaan, ja Marion suurta liikearsenaalia yhdistellään maailmoittain vaihtuviin kenttägimmickeihin onnistuneesti. Puslen tasapainoksi on kunnon toiminta-bossimähinöitä, ja kaikki toimii. Jos osaa, varsinkin varhaiset kentät voi suorittaa uskomattomalla vauhdilla puolet esteistä täysin ohittaen.

Viholliset ja ympäristöt ovat jännittävä sekoitus wanhoista arcade-Donkey Kongeista johdettuja ideoita ja pelin omia lievästi mariomaisia keksintöjä. Aivan alun jälkeen ei missään vaiheessa tänäkään päivänä pelatessa tunnu, että tämä on nähty jo - ei edes, vaikka olisi pelannut kaikkia myöhempiä Mario vs. Donkey Kong -pelejä.

Tämäkin on SNESin Super Mario World 2:n tavoin todennäköisesti kärsinyt nimestään, koska ketä kiinnostaa- tai siis... Onneksi Donkey Kongissa on vain neljä kenttää, niin jokainen voi kokea tämän Game Boyn parhaan pelin minuuteissa. Niinhän mun piti sanoa.

10p. Super Mario Land

Kakkososa saa netissä aina kaiken huomion, mun mielestä eka Land on kaikessa pöljyydessään ja lyhkäisyydessään näppärämpi. Siinä on pirpana-spriteineen otettu huomioon julkaisualusta, eikä pakotettu kotikonsoli-Marioa Game Boylle.

Marioksi tosi originaali Land on myös söötti, napakka ja selkeä. Sisältää kohtalaisen hyviä shmup-osuuksia, mikä olis tänä päivänä Mariossa aika kova juttu. Raudan rajoitukset on käännetty designiksi, kun maata pitkin pomppivien tulipallojen sijasta leikitään kolikoita keräävillä superpalloilla, ja Koopien kilvet räjähtää eikä liu'u.

Viholliset pomoja ja poikkeuksia lukuun ottamatta ovat kaikenlaisia muutamasta pikselistä muodostuvia ötököitä ja tikku-ukkoja, mutta ajavat asiansa ja ovat itse asiassa aika hauskoja. Suosikkini on vesimaailman jäbä, joka heittelee omaa päätään.

8p. Wario Land II

Wario löysi elementtinsä tässä pelissä - rahaa ja etenemistä voi hukata tyrimällä vihollisiin, mutta energiamittaria ei ole. Otusten töniminen, kantaminen ja heittely, kaikenlaisten muodonmuutosten kanssa päristely sekä mäkiä alas vieriminen on kivaa, ja kentät on rakennettu näiden ideoiden ympärille viksusti.

Pelin tunnelmista kertoo hyvin alku, jossa Warion linnasta aarteet pöllimään tulleet viholliset jättävät vesihanan auki, ja se pitää käydä sulkemassa. Ellei sitten päätä olla välittämättä pahisten myös laittaman herätyskellon pärinästä ja jää sänkyyn mönjäämään kuin aito Wario. Hyvä meininki!

7p. Gargoyle's Quest

Kivasti Game Boyn ruutukoon ehdoilla tehty loikka, jossa on vähän rpg-tyylistä maailmankarttaa ja ufodialogia höysteenä. Tämäkin peli on tosi oma juttunsa sivusuuntaisine liitelyineen ja demoniteemoineen. Toimii. Aivoista ei löydy romaania tästä kirjoitettavaksi, mutta sydän sanoo muita listan pelejä katsoessa, että tämän paikka on näin korkealla.

6p. Game & Watch Gallery 2

Täynnä koukuttavia pistepelejä, joissa on nyt 2020-luvulla kaksi kerrosta nostalgiaa.

Game & Watchien napakasti silmänräpäyksessä toimivia kontrolleja on modernisoitu vain parilla väliframella pelaajan osalta, mutta muuta toimintaa ruudulla on uudistettu rajummin hienoilla animaatioilla, uusilla mekaniikoilla ja monilla pienillä bonuksilla ja yllätyksillä. Söpöt Mario-teemat kaikkeen kruununa päällä.

Jos ei uudistukset nappaa, mukaan on ängetty myös alkuperäisiä game & watcheja matkimaan pyrkivät versiot. Tosin niiden välillä vain muutaman pikselin kokoiset hahmot eivät vastaa alkupeäristä kokemusta suurista ja pyöreistä LCD-ruutujen piirroksista, joten "modernit" versiot tuntuvat minusta näin Game Boylla kaikin puolin paremmilta. Mutta enemmän on tällaisessa kokoelmassa enemmän, vaikka klassikkoversiot olisivat vain kohtalaista pelattavaa.

Helposti yli puolen tunnin mittaiseksi venyvää vääntöä voi jatkaa, vaikka laittaisi virran konsolista välillä kiinni. Tämä ei tunnu nykyään isolta jutulta, mutta oli aika olennainen ominaisuus alkuperäisillä paristokäyttöisillä kalikoilla, ja on merkki pelin kaikin puolin fiksusta designista.

5p. Mega Man V

Game Boyn Mega Manit kehittyivät todella pitkälle ekasta viritelmästä, jossa ideatasolla suoraan NESiltä otetut pomot pahimmillaan täyttivät koko pienen Game Boyn ruudun itsellään ja hyökkäyksillään. Vitosessa kaikki kenttägimmickeistä pomoihin, vihollisiin ja erikoisaseisiin toimii hienosti (vaikkakin välillä hurjan lagisesti), ja tuntuu vihdoin ja viimein täysin kannettavalle konsolille suunnitellulta. Sillä saattaa olla osaa asiaan, että pomojen ja kenttien designit ovat enimmäkseen täysin tämän pelin omaa kalustoa, eikä NES-hommia ole tällä kertaa juuri kierrätetty. Aivan uudet sävellykset, pomot, aseet, kenttäteemat ja viholliset ovat toki itsessäänkin virkistäviä ja plussaa.

Charge shotin korvaaminen lyhyemmän kantaman nyrkkitykillä korjaa charge shot-mega maneissä olevan ongelman, että lataaminen on poikkeuksetta pelillisesti paras strategia (ja tulee musiikin tielle kaiken kukkuraksi). GB:n vitosessa ei tee mieli ladata koko ajan, sillä varsinkaan keskikokoisella latingilla ei usein ylety vihollisiin lainkaan, eikä välillä täyslatauksellakaan. Se on järkeenkäypä vaihtokauppa paukkujen suuremmasta voimasta.

Vaikka en ole kerrytyselementtien suurin fani, kauppasysteemi tuo pienine ostettavine päivityksineen hieman kenttärajat ylittävää taktikoinnin makua (jossa tietää etukäteen mitä tekee, toisin kuin kenttäjärjestystä arpoessa).

Tässä vaiheessa listaa loppuu vähän kärsivällisyys ja aika kirjoittamiseen...

4p. Mole Mania

Hieno, originaali ja riittoisa puzzletoimintapeli, jossa ratkaisun toivossa tulee välillä tuijotettua ruutua kymmenen minuuttia nurkassa vihollisten rytmikkäästä juoksentelusta hypnotisoituneena, välillä kaivettua maa täyteen reikiä ympyrää paahtaen. Just eikä melkein Game Boyn pikselimäärään sopivista ruuduista muodostuvat grafiikat kruunaa hauskat ja yksityiskohtaiset animaatiot, kuten muutaman pikselin kokoinen värisevä kuono maan pinnalle kurkatessa, tai myyrä-äiän kovaan pintaan pää edellä hyppäämisestä tuleva känni.

3p. The Legend of Zelda: Link's Awakening

Kivaa maailmadesignia, hyvät luolat. Varmaan surrealistisuudessaan yksi kivoimmista videopelitarinoista - joskus vähemmän voi olla enemmän. Olis varmaan korkeammalla ilman ruukkuovea ym. hieman kryptisiä pöljyyksiä ja ajan kotikonsolizeldoihin verrattuna pelaajan ylihyvää miekkaa. Onneksi luolastojen ratkaisuksi pitää käyttää vähän älliä, ja pienet tasoloikkaosuudetkin tuovat vaihtelua miekkanapin paineluun.

2p. Super Mario Land 2: 6 Golden Coins

Kenttien ja maailmojen teemat on jänniä, ja vaikka kaikki vähän piiputtaa eikä näe eteensä, paljon on tavaraa, salaisuuksia ja toimivaa marjoa saatu pienelle kasetille. Oli kiva, kun Mariossa vielä sai olla vihollisina randomeita muurahaisia, kauhuleffalätkämaskeja, lehmäkaloja ja mitä muuta tekijätiimille nyt oli mieleen tullut ilman, että komitea oli hyväksynyt ne brändiä edistäviksi Goomba-varianteiksi.

1p. Balloon Kid

Mafaldan suuri seikkailu. Laitoin tän ihan ekojen joukossa listaan, mutta pistin sitä pykälän alaspäin koko ajan kun keksin muita hyviä pelejä. Lopulta se päätyi tänne. Jotenkin hauska miten alkuperäisestä arcademaisesta NES-hommasta, jossa on puoltoista taustamusiikkia ja noin kolme eri vihollista, on saatu ammennettua tunnistettavia aineksia tällaiseen kokonaiseen tasoloikkapeliin.

Kaikille pelkistä autoscrollerista ja pomotappeluista muodostuva peli ei varmaan maistu, mutta minusta on kiva hienosäätää sijaintia ruudulla ja pujotella vastaan lentävän roinan välistä. Ei peli mitään odottelua ole kuitenkaan, kun vähintään nappia pitää rytmikkäästi painella koko ajan pysyäkseen ilmassa oikeassa kohdassa.
 
Takaisin
Ylös Bottom