NES-Retron Top 10 Game Boy COLOR -pelit -äänestys! [EUROVIISUPISTEYTYS]

12p. Pokémon Silver

Ei uuden Pokémonpelin olisi tarvinnut tehdä muuta, kuin tarjota läjän uusia hirviöitä sekä uuden maailman haasteineen. Ja sitähän pelisarja on viimeiset kymmenen vuotta ollut. Vaan Pokémonin toisen tulemisen kohdalla mikään ei ollut tarpeeksi. Pokémon Gold on suurempi, syvempi, tasapainoisempi ja kätevämpi pelata edeltäjäänsä nähden. Yön ja (viikon)päivän muutokset maailmaan ja Pokémonvalikomaan kutsuivat nuuskimaan vanhatkin paikat yhä uudelleen yllätysten toivossa. Taskuhirviöitä pystyy nyt risteyttämään, samalla kun päiväkodin setä seuraa puuhia muna kädessä. Munasta kuoriutuvien vauvapokemonien, uusien evoluutioiden sekä Totodilen lisäksi merkittäviä lisäyksiä valikoimaan olivat uudet teräs- ja pimeystyypit tasapainottamaan peliä. Ja kun kuvittelit nousseesi Pokemonliigan mestariksi, avautuukin kukistettavaksesi edellisten pelien maailma. Pokémon Blue oli peli, joka pelattiin kerran läpi, ehkä kerättiin vielä Pokédex täyteen, mutta kullan ja hopean maailmaan saattoi jäädä päiväkausiksi asumaan.

Jälkikäteen peliä voi kritisoida vastustajien tasojen alhaisuudesta, sekä siitä, että uudet Pokémonit ovat enimmäkseen harvinaisia kuriositeetteja vanhojen hirviöiden syöden yhä suurimman osan parrasvalosta. Vaikka pelialueita on kaksi, ovat molemmat jokseenkin suppeita. Kantostakin on karsittu kaikki hauskat luolastot pois. Aikoinaan en kuitenkaan osannut edes kuvitella miten Pokémonista saisi vielä parempaa aikaan. Gold ja Silver ovatkin edelleen DS:n Pokémonien ohella suosikkini pelisarjasta.

10p. The Legend of Zelda: Oracle of Ages

Ehkä pelisarjan parhaat ja monimutkaisimmat luolastot. Eteneminen ei ole mitään putkijuoksua, vaan pelaajan tulee olla alati valppaana tilan suhteen. Merenneidon luolasta minä tykkään, ja Ocarina of Timen Water Templestä.

8p. Pokémon Puzzle Challenge

Vaihda kahden vierekkäisen palan paikkaa, ja yritä luoda kolmen samanvärisen rivejä. Yhdessä hauskojen eläinystävien parissa Tetris Attack soveltuu viimein myös lapsille. Lapsuuden suuria kysymyksiä: Onko Pokémon Puzzle Challenge jopa parempi kuin "oikeat" Pokémonpelit?

Yksinpelaajalle pelimuotoja on paljon. Niistä parhaat ovat salihaaste, jossa seikkaillaan Pokémonmaailman halki, sekä pulmatila, jossa ennalta määrätty kuvio pitää ratkaista rajallisilla siirroilla. Vaikka Pokémonelementit ovat lähinnä koristeellisia, ovat pelin spritet ja musiikit yhtä hekumalliset kuin aidossa Pokémonottelussa. Pelaamalla kerätään lisää otuksia, mikä luo pulmapelille päämäärän ja kontekstin.

Oli Pokémoneista mitä mieltä tahansa, lyömällä palapelihaasteen kasettipesään ilahdut varmasti. Tinglemiestakuulla!

7p. Pokémon Trading Card Game

Pokémonien keräilykorttipeli oli kaiken muun krääsän ohella iso juttu. Sen pelaamisesta vaan ei meinannut tulla mitään. Juuri kukaan ei osannut pelin sääntöjä, eikä kortteja ollut koskaan tarpeeksi. Oikeastaan pelaaminen opittiin vasta hienossa gameboyn rooliseikkailussa. Kortteja kertyy kuin kokemuspisteitä, kun pelaaja matkaa korttihuijareiden klubitalojen halki. Erilaisten strategioiden kokeileminen on vaivatonta ja palkitsevaa. Kun korttipelin mekaniikat on sisäistetty ja parhaat pakat keksitty onkin kampanja sopivasti pulkassa. Pelille julkaistiin myös jatko-osa pelkästään Japanin markkinoille, mutta se on käytännössä vain kopio rakettiryhmän korteilla.



6p. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons

Oraakkelipelien kehitys alkoi ensimmäisen The Legend of Zeldan käännöksenä. Tämä näkyy Oracle of Seasonsissa muutaman hauskan viittauksen lisäksi toimintapainotteisemmalla rakenteella. Se ei kuitenkaan koskaan yllä NES:n Zeldojen arcademaiseen pelattavuuteen. Vaikka taistelua on paljon, se on latteaa ja vähän tylsää. Odotin kieli pitkällä mitä kaikkea vuodenaikojen vaihtelun tuomia mahdollisuuksia, mutta kikkaa käytetään kunnolla pelin aikana tasan kerran.

Vaikka oraclejen maailmat ovat hyvin rajoittuneita, hyötyvät ne kuitenkin Capcomin ammattitaidosta. Hyvin lineaarinen seikkailu on taidolla tehty ja jokainen hetki on viihdettä täynnä.

5p. Mario Golf

Kun pelin nimessä on sanat Mario ja Golf, odottaa jotain kädenlämpöistä urheilupeliä mikkihiirikuorrutteella. Tämä ei todellakaan pidä GBC:n Mario Golffin kanssa paikkaansa, eikä Mariohahmoja edes nähdä kuin vasta pelin lopussa. Superin näppärä golffaus saa kontekstin huikealta roolipelimäiseltä kampanjalta. Ehdoton suosikkini Marion urheilupeleistä.

4p. Shantae

Vähän yllätyin, ettei Shantae ole mahtunut kenenkään listalle. Harvinaisen pelikasetin saa käsiinsä helpoiten lampunhengeltä toivomalla, mutta onneksi peli on sittemmin uudelleenjulkaistu pariinkin otteeseen.

Puolihengettären debyyttipelissä on veikeää seikkailun makua, persoonallisia hahmoja ja letkeää tasoloikkatoimintaa. Metroidin tyttöystävä oppii seikkailunsa aikana muuttaa muotoaan erilaisiksi eläinystäviksi hauskalla rytmipelillä. Kunnianhimoisuus näkyy myös upeissa spriteissa ja yön ja päivän vaihteluna. Tämä peli ei olisi toiminut mustavalkoisella Game Boylla! Backtrackingia on liikaa, eikä Game Boyn pienellä ruudulla näe eteensä, mutta joka tapauksessa varsin mainio tapaus.

3p. Metal Gear Solid

Olen ehkä kasvanut yli Metal Geareista ja tarinankerronnasta videopeleissä, sillä tällä kertaa en olisi jaksanut seurata ylipitkiä videopuheluita lainkaan. Itse hippaleikit ovat onneksi varsin viihdyttäviä edelleen. Pöyristyttävän kunnianhimoinen peli GB Kalorille. Vaikka palikkaan on liimattu vain A-nappi, B-nappi ja sinappi, on toimintojen määrä lähes "oikean" Metal Gear Solidin tasolla. Valitettavasti sisällöstä ei voi sanoa samaa. Muistatteko, kun porukkaa harmitti ravata lämmittämässä avainkortteja Metal Gear Solidissa? Tai kuinka ärsyttävää oli palata jäädyttämään Fatmanin pommeja? No Ghost Babelissa puolet pelistä on ärsyttävää ravaamista huonoissa sokkeloissa, joiden ainoa tarkoitus on hukata pelaajan aikaa.

Pelin ehdottomasti parasta antia ovat sarjakuvamaiset pomovastukset. Viihdyttäviä matseja ja ylitseampuvaa melodraamaa.

mgsghostbabel.png

2p. Wario Land 2

Mukiinmenevä ja persoonallinen tasohyppelyseikkailu. En tiedä, kuuluisiko tämä GB vai GBC-äänestykseen, mutta lykätään nyt tänne kun tuli pelattua.

1p. Pokémon Pinball

Flipperit ovat hauskoja, mutta vaatisivat paremman tavoitteen kuin vain piste-ennätysten tahkoamisen. Ja sehän on näissä Colourin peleissä kantava teema. Pokémon Pinballissa uuden haasteen toteutan keräämällä kaikki ruudulle ilmestyvät hirviöt taskuun.

Olkoonkin, että kyseessä on flipperipeli Game Boylla, kyllä tämä vaatisi enemmän kuin vain kaksi pelilautaa. Vaihtelun puute tekee Pokémonien keräämisestä puuduttavaa. Ainakin laudoissa on paljon interaktiivisia osia, ja minipelejäkin on useampi menoa piristämässä.

0p. Mega Man Xtreme 2

Varoitus: Mega Man Xtremet ovat huonoja pelejä! Pelaa vain omalla vastuullasi huoltajan valvonnan alaisena!

Listaa varten pelasin läpi molemmat Game Boyn Mega Man X:t. Idea näissä on jokseenkin sama kuin klassisissa pelipojan megamaneissa. Kotikonsoleiden ideat ja hahmot uudelleensovitettuina pienelle kannettavalle ruudulle. Paitsi, että Mega Man Xtremen kentät ovat täysiä kopioita Super Nintendolta, eivätkä ne toimi Game Boyn rajoitusten puitteissa. Xtreme 2 sisältää enemmän uusia ratoja, mutta ne ovat oikeastaan vielä huonompia. Hyvin yksinkertaista hyppelyä, jossa ei vieläkään näe eteensä. Xtreme pelit edetään kolmessa kampanjassa. Ensimmäisessä pelataan intro, 4 maverickkien kenttää, sekä Sigman linna. Toinen läpipeluu on samanlainen eri maverickeilla. Kolmas läpipeluu on Xtreme-tila, jossa pelataan kaikki kentät. Miksi Xtreme ei ole saatavilla alusta alkaen?

Graffat ovat söpöt ja megamanin ohjaaminen on aina hauskaa, mutta ei näitä pelejä voi suositella kenellekään. Mega Man Xtremet olisivat saaneet odottaa Game Boy Advancea. Tai jäädä kokonaan tekemättä.

Ehkä pitäisi keksiä vielä joku peli korvaamaan roskismegikset, mutta eiköhän kolme läpäistyä peliä listaa varten saa riittää. Kyllä Mega Man kuuluu jokaiseen listaan vaikka olisi kuinka huono!

*Edit* Lisätty Wario Land 2 listalle.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä tulee olemaan todella vaikea pala. GBC:lle on ehkä kaikista käsikonsoleista eniten pelejä, hyllyssä siis, joita olen suunnitellut että pitäisi (voisi) pelailla, mutta en ole vielä ehtinyt kaiken muun elämän ja puuhan ohessa. Tokihan tässä on vielä viikko aikaa, mutta en tiedä haluanko ihan vain sen takia tarttua johonkin peliin kun tällä hetkellä on peluussa ihan muuta toisella alustalla. Lopulta se tarpeeksi pelattujen listakin on aika lyhyt, ainakin nopeasti muisteltuna.

Kärkisijan haltijan tiedän toki jo nyt, enkä usko sen muuttuvan vaikka pelaisin koko pelikirjastoni läpi.
 
Lauantaina sulkeutuu tämä äänestys.

Tai mulle on ihan sama kuinka kauan tämä on auki, joten olisiko jollekin tarvetta lisäajalle?
On kyllä silleen aika vähän vastauksia tässä. Silti toisaalta esimerkiksi multa ei kyllä taida tää lista irrota, vaikka olisi vuosi lisäaikaa listailuun. Oisko tää nyt sitten kuitenkin ollut jo tarpeeksi pitkä aika?
 
12p. The Legend of Zelda: Link's Awakening DX
Ei tätä voi sivuuttaa millään kärkipaikalta täältäkään, sillä parasta Game Boy seikkailupeli elämystä tämä tarjoaa edelleen värillisessä muodossa.

10p. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons
Vaikea näistä Seasons/Agesin osalta laittaa paremmuusjärjestykseen, mut heitetään tämä nyt toiselle sijalle. Loistava peli kokonaisuudessaan.

8p. The Legend of Zelda: Oracle of Ages
Sama kuin edellisessä. Ei lisättävää.

7p. Metal Gear Solid
Tämä oli itseasiassa ensimmäinen Metal Gear Solid-sarjan peli minkä pelasin läpi ja oli kyllä mieleen. Hiippailupeli osattu hyvin luovia käsikonsolipelin muottiin.

6p. Daikatana
Positiivinen yllätys ja ehdottomasti yksi parhaista peleistä konsolilla. Viihdyttävä toimintaseikkailu, joka heittämällä voittaa nämä PC/N64 räpellykset.

5p. Shantae
Visuaalisesti komea GBC peli ja erittäin laaja toiminnallinen tasoloikkakin vielä kyseessä.

4p. Pokemon Crystal
Ainut Pokemon peli mitä tullut pelailtua GBC:llä, joten en voi oikein vertailla muitten sarjan pelien osalta. Viihdyttävä roolipeli, jossa riittää pelattavaa useiksi kymmeniksi tunneiksi.

3p. Resident Evil Gaiden
Hieman omaperäinen teos Resident Evil-pelisarjassa, mutta itse kyllä tykkäsin menosta alusta loppuun.

2p. Harvest Moon 2
Maatilaelämä simulaatiota parhaimmillaan.

1p. Moomin’s Tale
Koska Muumit.
 
Viimeksi muokattu:
12p. Zelda Link's Awakening DX
On niin hyvä Zelda että se on hyvä

10p. Zelda Oracle of Seasons
Peli on nyt kesken mutta osaan sen kyllä sijoittaa korkealle jo näillä tiedoilla. Tykkään tästä Agesia enemmän

8p. Pokémon Gold/Silver/Crystal
Pelailin kaverin kanssa emulaattorilla aikanaan, nämä 100 uutta Pokémonia eivät vielä häirinneet

7p. Tetris DX

6p. Super Mario Bros. Deluxe
SMB, kärsii kyllä ruudun koosta

5p. Donkey Kong Country
Yllättävän hyvin sopii GBC:lle

4p. Metal Gear Solid
Tästä onkin täällä jo kirjoitettu

3p. Wario Land 3
Olen aika paljon pelaillut, 1-3 ehkä heikoin Wario Land minun mielestäni, mutta ei se huono peli ole

2p. Konami GB Collection vol. 4
Tässä on Antarctic Adventure, siksi

1p. Army Men 2
Pelasin tämän emulaattorilla läpi pikkupoikana kun täällä susirajan takana ei kummoisia pelejä latailtu. Maistui mainiosti.
 
En tykkää arvostella pelejä ilman että oon läpässy ne, ja oon pelannu Colorilta vaan just sen kymmenen peliä läpi, ni tää lista on lähinnä ne kymmenen pelii parhausjärjestyksessä. Muutama kiinnostava peli löytyis kyl Colorilta mitkä haluun jossai välis pelaa, mut nyt ei vaan riitä aika eikä moti paahtaa useempaa pelii putkee läpi.

12p. Resident Evil Gaiden
Aluks naureskelin että eihän tällänen GBC Ressa voi mitenkää olla hyvä, mut sit kuitenki tuli pelattua yhtee putkeen ihan innoissaa. Hyvää dialogii, huvittavat hahmo-spritet, muistettavat biisit, kekseliäästi väännetty combatti Game Boy Color peliin ja kaikki tutut tutkiskelu-elementit Ressapeleistä löytyy.

10p. Pokémon Trading Card Game
Keräilykorttipelit on aina tosi hauskoi, ja tää on viel sitä aikaa kun Pokémonin sellanen oli viel järkevä peli. Kivaa läpsytellä läpi aina silloin tällöin.

8p. Pokémon Card GB2: Here Comes Team GR!
Vaan Japanissa julkastu jatko-osa Pokémon korttipelille. Vähän enemmän korttei ku ykkösessä, mut en välitä ihan niin kauheesti siitä miten peli vaatii aina muodostaa tietynlaisen pakan. Siitä huolimatta tosi jees tämäki.

7p. The Legend of Zelda: Oracle of Ages
Alkaa olee vähän liian pitkä aika siitä kun pelasin tän viimeks, mut tykkäsin esim. Seasonsiin verrattuna paljon enemmän kun ei ollu kuin vaan kaks aikaa minkä välillä vaihdella. Tykkään kans tosi paljon Linked Game mekaniikoista.

6p. Pokémon Puzzle Challenge
Panel de Pon löytää kyl tiensä jokaselle listalle.

5p. Mega Man Xtreme
Söpö versio kahesta ekasta X-pelistä. Yllätyin et Mega Manin ajamisen tuntuma oli oikeesti lähes sama ku SNESillä. Extreme Moden pitäs olla samantien auki, mut kyl mä ihan innoissani paahdoin kolmesti pelin läpi.

4p. Pokémon Crystal
Perus vanha Pokémon-peli. Ihan tyhmää pelisuunnitteluu mut silti tekee aina välil mieli juosta peli läpi.

3p. Super Mario Bros. DX
Kiva määrä videopelattavaa yhel kasetilla, mut ruudun koon takia vähän vaatii sen että on treenannu kentät NES-versiossa.

2p. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons
En oikeestaa tykänny täst pelist melkee yhtää. Edistyminen oli sekavaa ja neljän eri vuodenajan vaihtelu tosi nihkeetä. Ainoot kivat asiat oli soundtrack ja Agesin kohalla mainittu Linked Game.

1p. Mega Man Xtreme 2
Kontrollit on vähä nihkeemmät verrattuna ykköseen kun Dashia ei saanu enää starttiin ja kentät on ihan täynnä instant-killiä joiden poistumista piti jäädä koko ajan odottamaan. Zero on kiva lisä, ja pääsee hakkaamaa ekan pelin bossitki erillisessä boss rush modessa, mut muuten tän pelaaminen oli pikkasen rasittavaa.
 
1. Metal Gear Solid (12 pistettä)
- GBC:n MGS eli Ghost Babel on mahtava peli. Ihan mielettömän hyvä hiiviskelypeli. Ihan en ole läpi päässyt, mutta tätä on useampaan kertaan tullut aikanaan pelailtua hyvin pitkälle.

2. Pokemon Trading Card Game (10 pistettä)
- Lämpimät muistot intistä: Olin apupäivystäjänä yhden viikon, mikä tarkoitti sitä, että käytännössä ison osan viikosta istuin päivystäjän pöydällä. Jossain vaiheessa huomasin pöydällä GBC:n ja muutaman pelin laitteelle. Siinä aika kuluikin mukavasti, kun tätä peliä pelailin. Loistava peli. Kiitos yhdestä parhaimmasta inttimuistosta (niitä hyviä ei ole paljon).

3. Pokemon Gold / Silver / Crystal (8 pistettä)
- Vähän jäi aikanaan Gold/Silver paitsioon omalta osalta, vaikka kova Pokemon-fani olin ja Game Boy Color löytyi, mutta keskityin vaan Pokemon Bluen pelaamiseen. Onhan nämäkin hyviä Pokemon-pelejä, mutta ei ihan suosikkejani. S

4. Pokemon Puzzle Challenge (7 pistettä)
- Hiton koukuttava putslepeli (missä olen tietysti ihan paska). Plussaa annettava Pokemon-teemasta.

5. Tetris DX (6 pistettä)
- Tetris toimii aina, mutta ei ehkä ihan suosikkiversioitani tämä GBC:n.

6. Super Mario Bros. Deluxe (5 pistettä)
- Tän oon jopa aikanaan mennyt läpi, kun kaverilta lainasin.

7. Moomin's Tale (4 pistettä)
- kovaa muumimenoa!

8. Wario Land 3 (3 pistettä)
- Näihin Wario Landeihin pitäisi joskus paremmalla ajalla perehtyä. Näissä on paljon hyviä juttuja, mutta joku siitä huolimatta tökkii. Vaatis vähän parempaa tutustumista pelisarjaan.

9. Pocket Bomberman (2 pistettä)
- Ihan jees, simppeli pompermani

10. Donkey Kong Country (1 piste)
- Tää oli mun muistaakseni ihan ok.
 
Viimeksi muokattu:
Vai Gold / Silver / Crystal? Neljäs sukupolvi on monin tavoin samankaltainen peli toisen kanssa, joten näiden kolmansien versioiden nimet menevät tarkoituksella sekaisin. Diamond / Pearl / Crystal olisi myös luontevampi nimitys näille :p
Jep. Platinum jopa ehkä toiseksi paras Poke-peleistä mitä tiiän.
 
12p. Pokemon Gold / Silver / Crystal
10p. The Legend of Zelda: Link's Awakening DX
8p. Tetris DX
7p. Pokémon Trading Card Game
6p. Super Mario Bros. Deluxe
5p. Wario Land 3
4p. Moomin’s Tale
3p. Metal Gear: Ghost Babel
2p. The Legend of Zelda: Oracle of Seasons
1p. The Legend of Zelda: Oracle of Ages
 
En voi osallistua äänestykseen kun en saa täyttä listaa tehtyä :) Metal Gear olis ollut ykkönen ja Zelda DX kakkonen. Oraclet on vielä kunnolla pelaamatta. Seasons jäi joskus kesken kun jäin siinä jumiin, enkä Agesia ole edes testannut. Vois koittaa aloittaa toistepäin seuraavaks joskus, jos innostuis pelailemaan silleen läpi noi. Shantae kans pitäis ottaa joskus työn alle. Limited Runilta pitäis jossain kohtaa tulla virallinen reprokin siitä mulle. Muita pelejä mä en sitten oikein keksikiään :D
 
Mitenkäs tämä nyt meneekään? Wario Land II löytyy hyllystä Color-kotelolla, mutta pelikasetti on kuitenkin sen muotoinen, että sen saa laitettua tavalliseen Game Boy -laitteeseen. Tuo oikean yläkulman puuttuva nurkka on se oleellinen. Sitten löytyy samanlaisella pelikasetilla Bomberman Quest loosena. Mistä tiedän, saako sitä laittaa tähän listaukseen?

Screenshot_20210325-215448_Gallery.jpg
 
Mitenkäs tämä nyt meneekään? Wario Land II löytyy hyllystä Color-kotelolla, mutta pelikasetti on kuitenkin sen muotoinen, että sen saa laitettua tavalliseen Game Boy -laitteeseen. Tuo oikean yläkulman puuttuva nurkka on se oleellinen. Sitten löytyy samanlaisella pelikasetilla Bomberman Quest loosena. Mistä tiedän, saako sitä laittaa tähän listaukseen?

Screenshot_20210325-215448_Gallery.jpg
Saa mustat cartit laittaa.
 
Mitenkäs tämä nyt meneekään? Wario Land II löytyy hyllystä Color-kotelolla, mutta pelikasetti on kuitenkin sen muotoinen, että sen saa laitettua tavalliseen Game Boy -laitteeseen. Tuo oikean yläkulman puuttuva nurkka on se oleellinen. Sitten löytyy samanlaisella pelikasetilla Bomberman Quest loosena. Mistä tiedän, saako sitä laittaa tähän listaukseen?

Screenshot_20210325-215448_Gallery.jpg

Pelin laatikko kertoo selkeimmin, mille koneelle peli on julkaistu.

Mustat pelikasetit ovat GBC-pelejä, joissa on taaksepäin yhteensopivuus. Läpinäkyvät kasetit ovat vain Colorilla toimivia GBC-pelejä. Kummatkin kuuluvat tähän äänestykseen.

Esim. Wario Land II:sta on lisäksi erillinen mustavalkoinen GB-julkaisu harmaalla pelikasetilla.

IMG_2158.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös Bottom