Muinaiset FPS:t

Pitka_Masa

NES-Retro Apprentice
Insider
Viestit
793

Maine:

Keskustelua FPS-peleistä ennen Quakea. Mietin että pistänkö rajaukseksi "2,5D" raycasting FPS:t, mutta en ollut varma rajaako se liikaa ulos.

Minulla on näille jonkinlainen pehmeä kohta, pelasin aikanaan isän Metsähallitukselta saamalla 486:lla Wolf 3D:ta etu- ja takaperin, pelailin bosseja läpi pistoolilla jne. Doomin olen myös mennyt läpi, tosin kakkosta en.

Aivan vastikään löysin kauan hukassa olleen pelin, kun GOG:hen tuli LucasArtsin Outlaws, muistan kuinka pelasin sitä sukulaisilla jollain Pentiumilla.

Harvemmin näitä siis tulee pelattua läpi, lähinnä fiilistelen. Näissä kiehtoo yleensä se, että ne ovat ensimmäisiä lajinsa 3D-pelejä ja varsinkin alkupään FPS:t ovat mielenkiintoisia kun ne ovat tehty raudalle jossa ei ole 3D-kiihdytystä. Tämä on varsinkin Amigan FPS-pelien suola, peleinähän ne ovat huonoja.
 

waqu

E-waste hoarder
Ad Infinitum
Viestit
3569

Maine:

Varhaiset 3D:t jääneet kanssa hyvin vahvoina mieleen kun nuorena niitä paljon pelasi. Edelleenkin nuo 2D-rakennetut 3D:t on varsin toimivia ja mukavia. Mutta sitten varhaiset ihan ihka-aidot 3D:t paskaa, oikeastaan ne on tasoilla PS1, PS2 ja oikeastaan PS3:kin paskaa verrattuna uusiin. Varmasti semmonen genre mihin tekniikalla pystytty eniten tuomaan.

Mutta niin, Wolf 3d:tä tuli pelattua ja edelleen välillä lätkin. Sillon PC:llä, nykyään aika usein SNESillä tai MD:llä, vieläkin muistaa salapaikkoja hyvin noista. Saman enginen Blake Stone kanssa legendaarinen, joskus tulee tuotakin pelattua. Olikohan Operation Body Count myös samaa engineä? Se tuli jollain 500 in 1 CD:llä joskus, ei ole kyllä kaksinen peli.

Doomit toki menty läpi ja oli lapsena yksi suosikkipeleistä, viimeisimmäksi menty lukiossa läpi 9300:lla.
Outlaws meille ostettiin julkaisussa ja olihan se siistiä kun piti nappia painaa ladatakseen ase yksi panos kerrallaan. Fiilis pelissä hyvä, aikalaisekseen grafiikka ja näytökset yms. juoni oikein onnistuneita "where are you marshall?".

Toki Duke 3D:t ja saman enginen setit hauskoja kanssa. Pitäs nuo loputkin Buildit haalia mitä en ole testannut. Oli se joku William Shatnerin peli jne. Shadow warrior löytyy aitona PC:lle edelleen, pirun hauska peli siinäkin. Samoten Blood ja Redneck Rampage. Kaikissa näissä oli teemaan sopiva musta huumori läsnä. Harmittavasti nykyään ei niin paljoa näe vitsailua peleissä.

ROTT ehkä fiilikseltään parhaita, musiikki ja meininki on kyllä 5/5. Pienenä kuumotteli kidutuslaitteet ja kun pelistä pois lähti tapahtui jotain kamalaa. Ei ole kauaa kun tuli tätäkin testailtua. Tässä oli uutena juttuna vihujen anelemaan jäänti, jos tällöin ei vihua ampunut niin kohta se ampu sua. Pelin raivostuttavin ja kummastuttavin ominaisuus oli hypyn puuttuminen.

Samaa myös, että fiilistelyä nykään enemmäkseen kuin läpipeluuta, hauskoja pelata mutta ei ehkä ryppyotsaisesti tuntikausia. Henki näissä monesti huikea.
 

sf78

NES-Retro Apprentice
Viestit
653

Maine:

Wolfissa oli hauska niksi jota kaverit eivät hokanneet (enkä tietenkään kertonut, koska fuck' em): Ääniasetuksista saa digitoidut efektit kuulumaan PC-piipperin kautta jos koneessa ei ole äänikorttia.
 

natedogg

You are never too old to play
Ad Infinitum
Viestit
11729

Maine:

Hyvä ketju!

Doomit, Wolffit, ROTT, Duke, Redneck ja toki muutakin on tullu pelattua aikoinaan ysärillä ( tai sen jälkeen kun ei suostunu toimimaan koneeella :( ) ja myös iteltä löytyy genrelle soft spotti sydämessä!

Pistän joskus myöhemmin kovempaa fiilistelyä.

Jos saanen ja uskallan, niin suosittelen kyllä erittäin lämpimästi "uutta" peliä nimeltä Ion Fury, joka on toteutettu Build:illa, on muuten aivan helvetin loistava, 5/5 kamaa!
 

Pitka_Masa

NES-Retro Apprentice
Insider
Viestit
793

Maine:

Paras konsoli-Doomi on muuten SNESillä, koskapa on hauska miettiä kuinka ihme se on että se pyörii ylipäätään :D
 

TriplaKoo

Kelju K. Kojootti
Ad Infinitum
Viestit
5032

Maine:

Wolfissa oli hauska niksi jota kaverit eivät hokanneet (enkä tietenkään kertonut, koska fuck' em): Ääniasetuksista saa digitoidut efektit kuulumaan PC-piipperin kautta jos koneessa ei ole äänikorttia.
Nostalgia fläsärit iski just. Vanha IBM 486SX/25 joku perusmalli, jossa ei ollu oikein mitää ylimääräst mut Wolf3D sillä pyöri :D
 

TriplaKoo

Kelju K. Kojootti
Ad Infinitum
Viestit
5032

Maine:

Doom, Wolf3D, Duke, Heretic olivat ekana itellä olevia mitä tuli 486:lla pelattua ja tykiteltyä. Oi sitä aikaa kun ei tarttenu pahemmin miettiä et pyöriikö tää vai ei :D
 

Joko Gröbi kävit Alkossa?

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
4698

Maine:

FPS:ssiä tuli hakattua liikaakin, ihan jokainen mihin vaan sai warekätensä sillon 2000-luvun taitteessa niin tuli kokeiltua.

Ei niitä enää pelais kyl kirveelläkään, mut esmes Ion Maiden, eiku Ion Fury on kyl kova uusista retro/boomershoottereista.

Nykyään tyydytän nostalgiankaipuuta näihin peleihin Civvie11:n videoita seuraamalla, ei tarvii ite pelaa.

 

AsbestiLapanen

NES-Retro Expert
Insider
Viestit
3272

Maine:

Aika monia first person shootereita tuli vähintään kokeiltua mut harvoja niistä pelasi sen pidemmälle. Wolfenstein tuli pelattua myöhemmin tosin Jaguarilla ja sit PS3:lla ja kyllähän se menee välillä niin pitkäveteiseks ettei ole tosikaan eli melkein laskisin Jaguarversion eduksi sen mistä sen kohdalla on valitettu että siinä on niin paljon vähemmän kenttiä, sillä siitä puuttuu just ne pahimmat tylsistymishaahuilukentät.

Doomin ja tollaisten sijaan tykkäsin enemmän Hereticistä, jokin siinä pelin teemassa kiinnosti enemmän, Duke Nukem 3D:tä pelasin ekan episodin ja vähän päälle mut tuli vähän sellainen "plääh ei tämä ole hehkutuksensa väärti", mut pakko sanoa että kyllä se Shadow Warrior törppöhuumorinsa kanssa jätti isoimman vaikutuksen. Pystyit leikkaamaan vihut kahtia katanalla!

Genressä ei ole itsessään silleen mitään vikaa noin niinkun pelattavuuden kannalta, mut ehkä noita oli vain yksinkertaisesti liikaa liian vähällä vaihtelulla (varmaan kaikki genreä pelanneet on törmänneet tähän "kun oot nähny pari kenttää niin oot nähny ne kaikki"). Sen sijaan myöhemmin sit esim nää fps falloutit ynnä muut on toimineet, eli juurikin sellainen että pelissä on sit muutakin kuin vaan se että se on fps shooteri. Tosta syystä varmaan Heretic ja Shadow Warrior nousikin muiden ohi, kun toisessa oli kiintoisa teema muuten ja toisessa taas se huumori, eli jotain mikä kuitenkin kiinnosti vähän senkin jälkeen kun peli alkoi olla muuten liian nähty.
 
Viimeksi muokattu:

jacuzi

NES-Retro Novice
Insider
Viestit
19

Maine:

Edit: täähän olikin off topiccia kun rn hoksannut mainintaa "Ennen Quakea" 😏

Aika montaa on tullut pelattua, mutta Quakeworldin parissa vierähti ainakin 12 vuotta lähes päivittäin (pari taukoa armeijan ja Diablo2 myötä) ja scene taitaa olla edelleen elossa 23 vuoden jälkeenkin, kowa peli!

Erikoismaininta Redneck Rampagen soundtrackille!
 

sf78

NES-Retro Apprentice
Viestit
653

Maine:

Hereticissä tein aikoinaan niin, että kun äänikortista ei ollut suoraa linkkiä emon kautta CD-asemaan kuten myöhemmin vaan ääni piti vetää erillisellä piuhalla, niin pistin romppuasemaan Thunderdome 8:n täpöille ja pelin omat musat pois, niin se soitteli sitten CD:n kautta pelimusaa. 🤡
 

waqu

E-waste hoarder
Ad Infinitum
Viestit
3569

Maine:

Hexeneitä tuli kans pienenä jauhettua, taisin 1 ja 2 läpi pelata. N64:llä joku aika sitten pelasin kanssa, mutta vaikka sillon toimi niin ei se nostalgiaviba niin iso ole kuin just Shadow warriorissa, bloodissa tai redneck rampagessa.
 

Chip

PSX Gamer
Ad Infinitum
Viestit
513

Maine:

Todella vähän tuli näitä pelattua pentuna kun sain tietokoneen käyttöön vasta 1999. Naapurissa tai muissa paikoissa ei annettua näin väkivaltaisia pelejä pelata.

Joskus 2000-luvun puolella kokeilin hiukan Blake Stone: Aliens of Gold -peliä Windows 95:llä yhden luokkakaverin luona. Pitäisi kokeilla joskus uudestaan kun vaikutti melko hyvältä peliltä.

Teininä sitten Nokia 6681:llä pelasin aika paljon Wolfenstein 3D:tä, en kylläkään muista menikö läpi asti. Eri hyvä peli kyllä!

wolf3d-s60-0.8.2.PNG

Ai niin julkaistiinhan tuo Star Wars: Dark Forces ennen Quakea, tämänkin kanssa vietin paljon aikaa, tosin vasta vuosikymmen sen jälkeen kun se oli julkaistu.
 

Tumilyi

NES-Retro Novice
Insider
Viestit
390

Maine:

Limitedrunilla kans Quake ja Dusk myynnissä just nyt pleikkareille ja nintendoille

Itselle Wolf3D best ja Spear of Destiny! Doom kans hyvä, Duke ihan jees ja Quake o kova ja 2:n ihan jepa
 
Ylös Bottom