Minkä kirjan luit viimeksi?

En ole kuivunut kaktus vaan kosteutettu sämpylä niin suuni ei tuoksu tunkiolta aamuisinkaan. Suosittelen veden juomista!

Minä juon tankkiautollisen vettä päivässä.
 
Yön aikana hampaiden pinnoille kertyy herkästi bakteereita, sillä syljeneritys laskee nukkumisen aikana. Bakteereita kertyy, vaikka hampaat pestään illalla ennen nukkumaanmenoa. Bakteerien aiheuttama plakkikerros kannattaa pestä pois ennen aamupalaa - tuskin haluat antaa niille lisää ravintoa.
 
Kim Newman
Anno Dracula: The Bloody Red Baron
1995
Leffakriitikko/-asiantuntija Kim Newmanin vaihtoehtoista historiaa ja vampyyrikauhufantasiaa yhdistelevän kirjasarjan toinen osa.
Ensimmäisen osan tapahtumista vuonna 1888 on mennyt muutamankymmentä vuotta ja 1. maailmansota on loppuvaiheillaan. Sota on toki Draculan itsensä masinoima liityttyään Saksan keisarin kanssa liittoon ja ideana on tuoda koko Eurooppa, ja lopulta toki maailma, Draculan vallan alle. Tutut sekä uudet hahmot yrittävät sotaa lopettaa ja saada selville mitä tapahtuu Saksan linjojen takana salaperäisessä saksalaisten sotilaiden ja tiedemiesten miehittämässä linnassa jossa vampyyriksi muutettu lentäjä-ässä Manfred "Punainen paroni" von Richthofen myös majailee.

Sarjalle tyypilliseen tapaan tässä sekoitetaan oikeita historiallisia tapahtumia ja henkilöitä populaarikulttuurista tuttuihin hahmoihin (pääosin toki kulttikauhusta tuttuihin) ja edellisen osan tavoin Newman onnistuu siinä hienosti. Tässä oli edelliseen verrattuna itselleni huomattavasti vähemmän tuttuja hahmoja ja tapahtumia mutta se ei haitannut sillä Newman kertoo tarinaa kuin se olisi kaikki hänen kokonaan itsensä keksimää eikä missatut viittaukset jää haittaamaan.
Koska kirja sijoittuu 1. maailmansotaan, on sen sävy edellistä synkempi eikä sodan kauheuksia unohdeta vaikka hirviömenolla välillä mässäilläänkin. Sävyn lisäksi tämä on myös ekaa kirjaa suoraviivaisempi rakenteeltaan eikä tässä poukkoilla niin paljoa eri henkilöiden ja tapahtumapaikkojen välillä mikä itselleni oli ainakin miinusta, itse kuitenkin tykkäsin ekan kirjan mysteeritarinamaisesta rakenteesta ja tarinan kertominen usean henkilön välillä sai tarinan etenemään vauhdikkaasti. Nyt tässä poljetaan välillä suoraviivaisuuden takia hieman tyhjää eikä tarinan loppukaan ihan saavuta sitä suuruuden tuntua mitä aluksi odotin. Uudet päähenkilöt eivät myöskään olleet niin toimivia kuin edellisen kirjan, vaikka hyviä hahmoja silti olivatkin.

Vioistaan huolimatta silti melkein yhtä tasokasta kauhufantasiaeskapismia kuin Anno Draculakin.
4/5

Kim Newman
Anno Dracula 1923: Vampire Romance
2012
Newmanin vuosia Anno Dracula -sarjan toisen ja kolmannen osan jälkeen kirjoittama n. 150-sivuinen novelli joka hieman nivoo yhteen kyseisiä osia sijoittumalla kronologisesti niiden väliin. Pääosassa nähdään parin uuden hahmon lisäksi The Bloody Red Baronista kateissa ollut vampyyri Geneviève joka päätyy ratkomaan syrjäiselle englantilaiselle ja sateenpiiskaamalle kartanolle mysteeriä.

Newman on tarinan lyhyestä kestosta huolimatta saanut tähän mukaan hyvän tarinankaaren laajentaa hänen luomaansa maailmaa ja onnistuu myös tuomaan mukaan mahdollisesti melkein yhtä paljon viittauksia kuin The Bloody Red Baron, aina Lovecraftista kiinalaisiin kansantaruihin. Kirjan mysteeri sekä tunnelma ovat myös hyvin onnistuneita ja tämä muistuttaakin sarjan ekaa kirjaa tyyliltään huomattavasti enemmän kuin ainakin pari ekaa jatko-osaansa. Suurimpana ongelmana onkin ehkä se että tarinaa olisi voitu helposti laajentaa pidemmäksi, ehkä jopa täysimittaiseksi kirjaksi asti, jolloin viimeinen neljännes ei olisi tuntunut liian nopeasti etenevältä.

Ihan toimiva, vaikkakin hieman vajanainen, osa Anno Draculaa silti.
3.5/5
 
Stephen King: Christine

Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

1983 julkaistu romaani, jossa amerikkalaisen high schoolin kliseinen heikko nörttihahmo Arnie Cunningham alkaa pakkomielteillä vuosimallin 1958 Plymouth Furystä ja sitten alkaakin tapahtua kummia.

Tässä kirjassa kaksi asiaa jäi päällimmäisenä mieleen. Ensiksikin tämä on varmasti ainoa lukemani kaunokirjallinen teos, joka alkaa lätinällä jostain tekijänoikeuksista. Tässä joka kappaleen alussa on lainaus jostain autoihin liittyvistä rock-biiseistä ja lupien kuntoon saaminen oli vissiin ollut aika urakka. Omasta näkökulmastani ihan turhaa työtä, koska jonkun Bruce Springsteenin laulunpätkän lukeminen kappaleen alussa ei tarjonnut itselleni oikein mitään. Toisekseen tässä suomenkielisessä kovakantisessa laitoksessa oli jotenkin todella pientä tekstiä. Wikipedian mukaan englanninkielinen julkaisu on 526 sivua ja tämä suomenkielinen oli vain 413 sivua. Tuo yli sadan sivun heitto ei ihan pelkästään taida selittyä englannin kielen prepositioilla ja artikkeleilla.

Muistelisin, että tämä oli aikoinaan ehkä ensimmäinen Kingin kirja, jota lapsena aloin lukea. Kannessa oleva siisti amerikanrauta (suominannet hienommat kuin jenkkikannet) utuisessa autotallimiljöössä, joka on vissiin kromauksista päätellen aavikolla, jotenkin puhutteli, mutta muistaakseni jäi kirja kuitenkin kesken. Liekö ollut syynä sitten juuri tuo, ettei lukeminen oikein tunnu etenevän, kun yhdellä sivulla on niin paljon tekstiä. Tää on myös silleen vähän pitkästyttävä kirja, koska lopulta aika vähänpuoleisesti mitään tapahtuu. Suomennos tuntuu välillä jotenkin vähän tökeröltä, mutta vissiin tässä on pitänyt keksimällä keksiä suomennoksia joidenkin hahmojen käyttämälle korostetun epätavalliselle sanastolle.

Muistelisin, ettei John Carpenterin ohjaama filmatisointikaan kovin kummoinen ollut, mutta varmaan sen voisi uudelleen jossain vaiheessa katsella.

Enää ois 70 Kingin kirjaa luettavaksi. On se ollut kova äijä hakkaamaan kirjoituskonetta.
 
Ei oo tullut katsottua, että onko noita uusimpia kuinka kirjastossakaan, kun ihan kaikkia ei viinämeisimmässä tarkastelussani edes käännetty suomeksi. Tämähän on myös tarkasti excelöity osa elämääni tällä hetkellä.

Edit: Onkohan Kingillä paljon sellaisia kirjoja, että jos antais sille jonkun irrallisen kappaleen eteen luettavaksi, niin ei ees muistaisi, että mistä kirjasta se on tai onko edes itsen kirjoittama...
 
Siinä kohtaa kun saat nuo 70 luettua niin Kingiltä on tullut 30 lisää.
Moderni versio Zenonin "Akhilleus ja kilpikonna"-paradoksista. Aina kun saat kaikki Kingin siihen asti luetut kirjat luettua, on tullut puolet lisää, ja kun ne on luettu, on taas tullut puolet lisää jne jne, kunnes lopulta luet viimeisintä kirjaa about samaa tahtia kuin mitä King sitä ulos suoltaa.
 
Kim Newman
Anno Dracula: Dracula Cha Cha Cha
1998

Sarja on siirtynyt kolmannen osansa myötä vuoteen 1959 ja tapahtumapaikaksi on valikoitunut Italia. Ekan kirjan parhaimmat hahmot ovat jälleen kaikki yhdessä sarjan tähän mennessä vakavimmassa tarinassa joka käsittelee rakkautta ja ystävyyttä sekä niiden vaikeuksia. Muiden päähenkilöiden lisäksi mukana on myös mm. Hamish Bond eli vanha kunnon agentti 007 twistillä joka oli loppupeleissä yllättävänkin hauska hahmo.
Kim Newman on toki sarjaansa ottanut vaikutteita sekä hahmoja popkulttuurista (kirjan nimikin tulee Christopher Leen tähdittämän vampyyrikomedian lopputekstien biisistä), pääosin leffoista, ja koska nyt ollaan Italiassa niin vaikutteissa näkyy toki mm. Federico Fellinin lisäksi giallot, Mario Bava ja Dario Argento, ja kaikki hyvin vahvasti. Toki pikkuviittauksia voi spotata lukuisista muista italialaisista leffoista ja leffantekijöistä.

Aiempia kirjoja "aikuisemmasta" tarinasta huolimatta kyseessä on oikeastaan ekan kirjan kanssa yhtä hyvä tarina, tosin eka silti vetää itelle ykköseksi sen goottikauhufiiliksen takia. Newman on kuitenkin tässä osannut jättää kakkososan hieman liian pitkän keston pois ja keskittynyt enemmän asiaan eli vaihtoehtoisen historian, populaarikulttuurin ja vampyyrikauhun sekoittamiseen.

Hyvin maistui tämäkin osa, viikossa tuli luettua, ja mielenkiinnolla odotan miten Newman meinaa jatkaa tarinaa kun tämä kuitenkin olisi toiminut hyvänä päätöksenä trilogiallekin.
4/5
 
Neljä jäljellä? Näitähän on kymmeniä olemassa?
Oiskohan noita Tammen ekoja suomennoksia olemassa vain kahdeksan, loput sitten erilaisilla kansilla? Muistelisin että itse lapsena luin noita kaikki mitkä meidän kirjastossa oli ja niitä taisi olla juuri se kahdeksan.
 
Juu näköjäänä oli 54 kirjaa siinä pääsarjassa. En sit tiiä miten katoin että ois lukenu 8. :D
Siis jos niissä kirjojen aluissa lukee että siinä on 8 kirjaa, niin niitä on vaan aina kyseisen kirjan suomennoksen julkaisuhetkeen mennessä ehditty kääntää sen verran.
 
Takaisin
Ylös Bottom