Mac-pelaaminen

Lumienkeli

NES-Retro Novice
Insider
Viestit
296

Maine:

Mac ja pelaaminen - kun nämä kaksi mainitsee samassa lauseessa, keksii joku varmasti hauskan vitsin jota ei olla ennen kuultu :) Foorumilla ei vielä ole ketjua Mac-pelaamiselle, joten asia on korjattava!

Oma Mac-ura alkoi 2005 kun ostettiin meidän perheeseen Mac Mini. En tiedä miksi Apple-bugi puri mua noihin aikoihin, mutta muistan että paikallisen Stockmannin yläkerrassa oli esillä valkoinen iBook jota ihastelin. Sain aivopestyä isän investoimaan Mac-tietokoneeseen... Ja nyt minulla on kuudes Mac menossa. Nyt haluan kerrata Mac-pelaamisen vaiheita ja historiaa, lähinnä oman kokemuksen mukaan.

PowerPC-vaihe ja Mac OS X-pelaaminen

Macit käyttivät 2000-luvun alussa IBM:n PowerPC-prosessoreita joten ohjelmien kääntäminen Windowsilta ei ollut niin helppoa. Minissä ei riittänyt voimaa pyörittää oikeastaan yhtään mitään peliä, mutta en ollut koskaan kummoinen PC-pelaaja tätä ennenkään joten se ei sinänsä haitannut. Oikeastaan innostuin enemmän koska Mac-pelejä oli saatavilla erittäin rajoitettu määrä ja pienen nettiyhteisön seuraaminen teki tästä erikoista ja jännittävää. Ensimmäiset pelit mitä asensin uuteen ja upeaan Maciin oli mm. eri konsolien emulaattoreita, Starcraft (Blizzardin pelit oli sisältäneet sekä Mac- että PC-versiot samalla levyllä) ja Cave Story. Jonkun 3d-pelin demoa pyöritin myös, nimittäin Macin mukana tuli 2005 valmiiksi asennettuna jotain tauhkaa ja shovelwarea joista sittemmin on luovuttu.

Ensimmäinen peli minkä ostin Macille oli Fallout 2, löysin sen 15 euron hintaan muistaakseni huudosta. Mac-versio oli alunperin julkaistu Mac OS 9:lle, mutta julkaisija MacPlay oli tehnyt tähän myös OS X-käännöksen. Pelasin koko pelin läpi ja yritin etsiä Baldur's Gate kakkosta Macille, mutta tästä ainut versio minkä löysin oli yksi kappale ebayssä ja myyjä ei postittanut Suomeen, joten latasin tämän internetistä... Tosin jostain syystä en saanut sitä kunnolla toimimaan joten jäi kokematta.

PowerPC-Maceille pelejä käänsi mm. MacSoft (Halo, Age of Empires yms), MacPlay (Fallout yms), Aspyr (Star Wars-pelit, Doom 3 yms) ja Feral Interactive (Tomb Raider, Lego-pelit). Näistä nykyään Aspyr ja Feral on yhä aktiivisia. Näihin aikoihin pelit piti ostaa DVD:llä koska mitään Steamiä ei tietenkään ollut.

Intel-vaihe 2006 eteenpäin

Kun Apple vaihtoi Intel-prosessoreihin, ilmestyi Mac-pelit enemmän pelisivustojen otsikoihin. Kaikki väittivät että nyt alkaa tulla enemmän pelejä Macille koska PC-ohjelmien kääntäminen olisi helpompaa, mutta näin ei oikeasti kyllä käynyt vielä hetkeen. Lisäksi monet pelkäsivät että jatkossa kaikki pelaajat vain asentaisivat Windowsin Maceilleen pelaamista varten, mutta tämä ei lopettanut Mac-pelien julkaisua. Harmi että Inteliin siirtyminen tarkoitti että monet vanhat pelit jäi pelikelvottomiksi jos niitä ei päivitetty Intel-yhteensopivaksi. Aspyr, Feral ja Blizzard käänsivät pelejään ihan hyvin, mutta PPC-pohjaisten sovellusten tukeminen lopetettiin lopulta kokonaan Mac OS Lionin myötä v. 2011. Tällöin mm. Starcraft lakkasi toimimasta.

EA:kin ilmoitti 2007 tulevansa Macille ryminällä Intelin myötä, ja julkaisivat kourallisen pelejä Macille jotka olivat yksinkertaisesti Cider-porttauksia eli olivat Windows-pelejä jotka pyörivät jonkinlaisen Wine-emulaation kautta. Eli nämä eivät olleet "oikeita" Mac-käännöksiä, ja tämä trendi valitettavasti jatkui monenkin julkaisijan toimesta vuosikausia ja edelleen. Final Fantasy XIV:n Mac-versio on tällainen Wine-toteutus, ja oli julkaisussa niin umpisurkea että peli otettiin pois myynnistä ja rahat sai takaisin. Square Enix teki uuden yrityksen Shadowbringersin myötä mutta peli on edelleen samalla tavalla tehty, ja oman kokemuksen mukaan karmea. EA:n peleistä ostin heti Command & Conquer 3:n tuliterälle Intel iMacilleni mutta se pyöri niin hitaasti etten jaksanut läpäistä. Loput EA:n pelit poimin Prisman alekorista euron kappale, ja ne on vieläkin muoveissa ja "koristavat" kokoelmaani.

Steam saapuu Macille 2010

Jotain uskomatonta tapahtui keväällä 2010, kun Steam ja Valven pelit saapuivat Macille. Steam tarjosi pelaajille mahdollisuuden ostaa peli samalla hinnalla PC:lle ja Macille, mikä oli aikamoinen game changer. Toisaalta tästä aiheutui ongelmia Mac-pelien kääntäjille, jotka eivät välttämättä halunneet tarjota Mac-versiota Steamissä koska he eivät olisi saaneet siitä myyntituloja. Muistan tapauksen Call of Duty Black Ops joka taitaa olla ainut peli Steamissä josta on myynnissä pelkästään Mac-yhteensopiva versio erillään PC-versiosta. Tämän pelin käänsi Aspyr joka kuitenkin antoi Steamiin käännöksensä Bioshock Infinitestä ja Borderlands 2:sta. Ostin nämä molemmat Aspyrin kotisivujen kautta että saivat varmasti rahansa.

Näihin aikoihin pelien Mac-valikoima laajeni huimasti, tosin pääasiassa indie-kehittäjien ansiosta. Monet pelit saivat Mac- ja Linux-käännöksensä koska ne oli helppo myydä yhdessä paikassa. Tosin Steamin lisäksi Mac-peleille oli tullut muita netin kauppapaikkoja Intel-aikana 2006-2010 josta aikanaan ostin esimerkiksi Braidin, mutta nämä palvelut ovat kadonneet internetin mustaan aukkoon. Apple itse julkaisi Macille vihdoin oman digitaalisen kauppapaikan, App Storen vuonna 2011. Jotkut pelit löytyy myös App Storesta Macille, mutta käytän aina Steamiä jos mahdollista että pelistä saa myös PC-version.

Apple pudottaa 32-bittisten sovellusten tuen 2019

Koska Apple on aina siirtymässä eteenpäin ja rankalla kädellä pudottaa tuen vanhoille teknologioille, pudotettiin macOS Catalinassa tuki 32-bittisille sovelluksille. Tämä tarkoitti että päivittämättömät pelit lakkasi toimimasta, ja näitä pelejä oli todella paljon. Macgamerhq on tehnyt tästä kattavan listan:

Apple silicon (ARM)-aikakausi ja tulevaisuus 2020 -

Ensimmäiset Apple silicon-pohjaiset Macit julkaistiin viime vuonna ja taas pelättiin että yhteensopivuus vanhojen sovellusten kanssa kärsii. Onneksi kuitenkin Rosetta 2 (Intel-ARM-käännösteknologia) on luultua parempi ja monet sovellukset pyörivät hienosti. Mutta olen varma että Apple pudottaa tuen Intel-pohjaisille sovelluksille pian. Minulla ei vielä ole uutta Macia mutta odotan innolla miten Macit tästä eteenpäin kehittyy.

Käytän digitaalisena elinkumppanina Macbookia ja pelaan tälläkin edelleen, mutta ainoastaan WoW Classicia ja emulaattoreita. Loppujen lopuksi rakensin oman PC:n muutama vuosi sitten pelaamista varten ja luovuin desktop-Maceista vanhan iMacini myötä. Mac-pelaaminen sai paljon Intelin ja Steamin myötä, mutta toisaalta myös menetti sen erikoisuutensa mitä vielä PPC-ajalla oli. Fyysiset Mac-pelit tietysti katosivat myös suhteellisen pian. Vaikken niitä ehtinyt paljoa keräillä, laitan silti kuvan oheen. Ironista tietysti ettei näistä enää yksikään toimi nykypäivän Maceilla. Lisäksi oma innostus laantui enkä ole enää muutamaan vuoteen kunnolla seurannut Mac-pelien skeneä.

Pelaatko sinä Macilla vai onko se vain hyötykäyttöön?


Aitoja Mac-pelejä, Bioshock oli näistä tuorein:
1635020895507.jpeg

EA:n Mac-pelejä, eivät myyneet toivotusti:

1635021146587.jpeg

Lopuksi kunniamaininta Blizzardille jonka Warcraft-, Starcraft- ja Diablo-aiheiset pelit sisälsi myös Mac-versiot aikanaan. Näistä löytyy yksi jos toinenkin Collector's Edition.
 

Lumienkeli

NES-Retro Novice
Insider
Viestit
296

Maine:

Mulla on tosiaan jopa kaksi kpl noita Fallout kakkosia, toinen on pelkkä DVD-koteloversio ja toinen on paksumpi missä tuli paksu manuaali mukana. Sen ostin ykkösen mukana myöhemmin.

Ei kannata välittää Fallout 2:n aikarajasta, NPC vaan välillä muistuttelee että "kiirehdi, sankari, ethän unohtanut meitä villeiltä seikkailuiltasi"
 
Ylös Bottom