Kuinka vaihdat Switchin lämpötahnat

Miri

Vainovalkeavuoren paholainen
Insider
Viestit
7816

Maine:

Oli sopiva ajankohta uusia yhdestä Switchistä lämpötahnat, niin samalla napsin kuvia että tein ohjeen, plus siinä samalla huomasin muutamia asioita mistä ehkä kannattaa mainita. Ne on siis sellaisia mitä osa saattais ehkä miettiä, niin tässä tulee vähän selvyyttä niihinkin.


Eli kun oot ottanu Switchin takakuoren auki, SD kortin lukijan irti, ja metallikuoren pois niin olet tässä tilanteessa.

switchin_lampotahna-vaihto-1.JPG

Siellä on päällimmäisimpänä tota thermal puttyä joka ei ole lämpötahnaa, vaan se on niinkuin nestemäisempää lämpötyynyä. Jos toi on vielä sellaista sotkuista ja muovailtavaa niin sen voi ottaa talteen ja käyttää uudestaan. Tässä omassa hyvin varhaisessa mallissa toi oli jo aika kovettunutta, mutta oon aikasemmin törmänny Switchiin jossa se on ollu vielä vähemmän kovettunutta.


switchin_lampotahna-vaihto-2.JPG

Jos se alkaa olla kovettunutta niin otetaan jokin muovi ja kaavitaan se irti. Muovinen osa siksi ettei naarmutella tota litteää heatpipea. About tohon asti voi kaapia ja sitten ottaa pumpulipuikoilla ja IPAlla loput. Tota ei tarvitse saada ihan täydellisesti pois, eli jos sitä jää jonneki pikkuisen ni ei haittaa.

Tässä kohtaa muuten viimeistään otetaan akun johto irti, se kannattaa nostaa jollain muovisella ettei aiheuta vahingossa oikosulkua. Myös Joyconien akkujen johtoja käsitellessä kannattaa käyttää jotain muovista ettei vahingossa tökkää oikosulkuun.

Sitten näytän kaksi asiaa mitkä on tärkeä huomioida tässä kohtaa.

switchin_lampotahna-vaihto-3.JPG


Ympyröity liitin on SD kortin lukijan liitin jota pitää ehdottomasti varoa ettei siihen mene mitään likaa, lämpötahnaa, yhtään mitään. Se on juotettu emolevyyn ja oot aika kusessa jos vaurioitat sitä.

Toinen minkä voi huomioida tässä kohtaa ni jos tuntuu että tossa ohjaimen railissa on väljää tai liitin ottaa huonosti tai jotain, niin tässä kohtaa se on helppo uusia. Toi kaapeli ei ole tässä kohtaa minkään alla, eli jos uusis ton railin ni ei olis kuin ruuvata irti ja pistää uusi ja sen johto sit tohon liittimeen.


switchin_lampotahna-vaihto-4.JPG

Toinen tärkeä tietää on se että tuolla menee toi kaapeli joka tulee volume ja power napeilta. Siinä ei ole mitään edessä suojaamassa sitä sen ihmeemmin, eli muista että siellä on se kaapeli.switchin_lampotahna-vaihto-5.JPG

Miksi kaapelin muistaminen ja sen varominen on tärkeää niin koska tässä kohtaa leikataan varovasti katkoviivojen kohdalta toi pehmeä materiaali poikki. Mitään muuta ei leikata kuin vain se pehmeä materiaali, ja tosiaan tuolla akun luona on se kaapeli eli ei leikata sitä samalla.


switchin_lampotahna-vaihto-6.JPG

Se pehmeä materiaali kun leikattiin ni sitten kun otetaan vaan kolme jäähyn kiinnitysruuvia irti ja nostetaan vaan toi lämpöputki ja muu irti. Ota huomioon että tämä switchi on puhdistettu pölyistä muutama vuosi sitten, ja tätä on käytetty vain handheld jolloin tuuletin ei ole vetänyt pahemmin pölyä sisään. Jos Switchi on ollu vuosia telakassa niin se ei ole välttämättä todellakaan yhtä pölytön sisältä. Siinä tapauksessa tuulettimen lapoja voi puhdistaa vähän vaikkapa hammasharjalla ja puhaltamalla paineilmaa, pelkkä paineilma ei irrota pölyä jos se pinttyy kiinni, mutta harjalla ne irtoaa. Jos se metallikuoren sisäpinta tai ulkopinta on pölyinen ni sen voi pyyhkiä pölyistä pois heti kun sen nostaa irti.


switchin_lampotahna-vaihto-7.JPG

Ja tässä nähdään miten kovettunutta lämpötahna voi olla tämmösessä varhaisessa. Toi on aivan täysin vaihdon tarpeessa olevaa, eikä se enää tartu esim sormiin, vaan se on just sellasta muovisella jollain raaputeltavaa. Ensin voi tosiaan kaapia muovisella varovasti ja sit IPA plus pumpulipuikot joilla loput. Kovettunu lämpötahnahan siis irtoaa hyvin jos pitää kunnolla kasteltua ipapuikkoa siinä kiinni vähän aikaa ja sit pyyhkäsee, se pitää vaan kostuttaa sillä ipalla.

BTW tossa näkyy samalla myös hyvin miten Switchin USB-C liitin on kiinnitetty, se on juotettu kiinni eikä sellainen jatkokappaleessa oleva naksautettava joten sen vaihtaminen tulee olemaan vaikeaa jos sen hajottaa, mutta posiviitisena puolena se ei ole tinausten varassa kuten joissain konsoleissa esim HDMI liittimet on, vaan sen toi kuoriosa on kiinni kahdella ruuvilla molemmilta puolilta eli ihan herkästi se ei kyllä väänny.


Jatkuu seuraavassa postauksessa...
 
Viimeksi muokattu:
Ja jatkuu:

Tää on nyt täysin optionaalinen vaihe, ja tämä on se kaikista vaikein kohta. Syy sille miksi tämä on optionaalinen on siinä että Switchin SoC on kuitenkin tollainen joku 9 watin tms siru ja tässä kohtaa on kuitenkin kaikista paras kontakti, eli siis kaikista vähiten sitä kovettuvaa entistä tahnaa kovettumassa. Joten kun muut tahnat on kunnossa niin tähän vaihtamisen vaikutus ei ole ihan niin iso.

Tää vastaa vähän kuin vaihtais johonkin sellaiseen intelin prossuun lämpötahnan heatspreaderin alle missä ne on vaihdettavissa, normikäytössä ne toimii kyllä ilmankin, mut kyllähän se parantaa lämmönpoistoa jos sen tekee.


switchin_lampotahna-vaihto-8.JPG

Eli sen metallisen kannen alaosan ja SoCin välissä on vielä lämpötahnaa kanssa. Ja se metallisen kannen saaminen irti ilman että sitä vääntää on ehkä se vaikein operaatio, sitä nimittäin ei voi kääntää millään metallisella tai vastaavalla, kääntelin itse tollasilla terävillä muovisilla plus kynsillä, ja siltikin sitä sai kyllä suoristella sen jälkeen. Miksi se on siis riski niin jos sitä ei suoristele ja jos sen reunat on liian vääntyneet jostain niin se voi ottaa helposti kosketusta esim noihin keraamisiin kondensaattoreihin jotka on kaiuttimen liittimen luona. Eli jos otat ton irti niin tarkista moneen kertaan että sen reunat on väännelty kuntoon ennenkuin laitat sen takaisin.

Yksi mielenkiintonen havainto kanssa oli että suoraan SoCin päällä oleva lämpötahna oli pysynyt paremmin kuivumatta kuin mitä sen päällä oleva oli. Nintendo on saattanut tarkotuksella käyttää paremmin kuivumista sietävää tahnaa tuolla ihan siksi ettei tota tarvitsisi aukoa.

Entinen tahna lähtee ihan kuin vaihtais GPU:n tahnoja ja varovainen pitää olla ettei noi keraamiset kondensaattorit sirun reunoilla irtoa.

Tosta kannesta taas, niin toi vaalea ei ole lämpötahnaa vaan muovia joka on liimattu sinne estämään ettei kansi osu keraamisiin kondensaattoreihin. Toi keskikohta sirun ytimen kohdalla ei ole nimittäin se kansi, vaan se on päällä olevan ohuen kupariliuskan pohja. Tossa metallikannessa on siis reikä sirun ytimen kohdalla. Ja koska se on kupariliuska niin sen puhdistaminen on vähän erilaista kuin alumiinin, eli voi joutua hankaamaan vähän enemmän.

Sitten sellainen juttu uutta tahnaa laittaessa että tähän kannattaa suhtautua kuin että se on GPU eikä kuin että se on moderni CPU. Tämä tarkoittaa sitä ettei siihen laiteta kasaa keskelle, vaan se levitetään tasaisesti. Tämä siksi että lämpötilasensorista ei tiedä missä kohtaa sirua se sijaitsee, jolloin tilanteessa jossa se ei leviäkään jonnekin nurkkaan, voi se nurkka kuumua liikaa ilman että sensori tajuaa sitä jos se sijaitsee toisella puolella sirua. Eli paljaiden ytimien kanssa aina tahnan levitys ja tarkistus että sitä on kaikkialla.

Käytin ite Arcticin MX-4:sta kun sitä sattui olemaan, ja oon huomannu sen sopivaks moneen tämän tyyliseen koska se levittyy vähän helpommin kuin muutamat muut saman hintaluokan.


switchin_lampotahna-vaihto-9.JPG

Tässä kohtaa oon laittanu jo tahnan ja kannen takaisin, ja se kupari on ohuempi kuin toi metallikansi muuten, joten näkyy missä kohtaa sirun ydin on koska toi kupari on ohuempaa. Sitä voi varovasti sivellä tossa kohtaa jos huomaa ettei ole ihan tasainen.

Jos skippasit sen kannen alla olevan tahnan vaihtamisen niin oot tässä vaiheessa menossa silloinkin.


edit: Tässä on havainnollistava kuva about että miten toi voileipä on kasassa ja missä välissä siellä on tavanomaisempi lämpötahna.

switchin_SoC_kerrokset.jpgTähän sitten tulee kans normaalia lämpötahnaa ja sitä ei kannata laittaa tohon kupariin vaan tohon heatpipen päässä olevaan osaan. Käytännössä levittää sen vaan tasaisesti ja ei haittaa jos sitä tulee yli koska..

switchin_lampotahna-vaihto-10.JPG

Tossa näkyy onko sitä tarpeeksi vai ei, kunhan heatpipe on ruuvattu takaisin niin jos sitä tursuaa tolleen vähän sieltä välistä niin silloin on aika nappiin osunu määrä. Ja sitä pitää laittaa pikkuisen enemmän kuin kuvittelis, eli se ei ole sellanen että ihan ohut kerros vaan sitä voi olla vähän paksummin, ja sillonkin sitä tursuaa vain noin vähän sieltä.


switchin_lampotahna-vaihto-11.JPG

Jos se kuoren ja heatpipen välissä oleva lämpötöhnä sattui olemaan vielä sellaista että sen saa muotoiltua takaisin niin sitä voi käyttää, mutta muuten sitten voi pistää kokonaan uutta. Tossa on aikalailla se paksuus mitä kannattaa laittaa, ja näkee myös mille alueelle tarkalleen. Hyvä arvio olisi että kun lämpöputken päällä on saman verran kuin mikä on lämpöputken paksuus muuten, niin silloin on sopiva määrä, se kyllä leviää vähän jos sitä olis liikaa. Sivuilla toki sitä töhnää on sitten enemmän koska ne kohdat on alempana muutenkin.

Eli ton tarkoitushan on tosiaan että se takametalli toimis kanssa heatsinkkinä.

switchin_lampotahna-vaihto-12.JPG

Yksi asia mikä kasatessa kannattaa huomioida on toi SD kortin lukijan liitin. Sen päällähän on avattessa se pehmeä pala jossa on liimapinta. Nooh ainakin omassa tässä jostain syystä toi liitin tykkää mennä vähän vinoon, toi kaapeli on varmaan pikkuisen liian jäykkä ja vääntää sitä, ja ton palan tarkotushan on että takakuori painaa sitä, ja se painaa varovasti tota liitintä ettei SD kortti katoa kesken pelaamisen.


switchin_lampotahna-vaihto-13.JPG

Mitä sitten tykkään tehdä näissä tilanteissa, niin laitoin sinne ensin muutaman millin paksun kuminpalan jossa on liimapinta, ja sitten ton pehmeän palasen siihen päälle. Se on siis vähän korkeammalla kuin normaalisti olis, mutta mitä toi tekee niin silloin se takakuori paremmin painaa tota että se liitin varmasti pysyy siellä. Se kuminpala on siis ohuempi kuin mitä toi pehmeä pala on paksu, joten mitään vahinkoa se ei tee, mut se vaan pitää sen paremmin paikallaan siellä.
switchin_lampotahna-vaihto-14.JPG


Ja sitten kun Switchi on kasattu niin siellä on todennäkösesti lämmöt jotain tämmöstä heti käynnistyksen jälkeen, joten peliä vaan päälle ja joku puoli tuntia ainakin sille rasitusta että lämpötahnat ottaa sen paikkansa missä niiden pitäiskin olla. Telakkaa käyttävillä helpompi siinä mielessä että se SoC tuottaa sillon lämpöä kuitenkin enemmän ni saa paremmin tahnat asettumaan. Se kaikista raskain 3D peli vaan käyntiin.

Pelasin jotain puoli tuntia laturin johto kiinni, mutta kun tarkistin lämmöt niin en saa niitä edes nousemaan yli 42 asteen. 😅
Sen puolen tunnin pelailun jälkeen voi todeta vaan että:

switchin_lampotahna-vaihto-15.JPG


edit: Yksi juttu kans mihin halusin vastata tällä, niin jos joku esimerkiks käyttää Switchiä handheldinä ja miettii että miten paljon se kerää pölyä silloin sisäänsä niin kuvista näkyy miten paljon sitä tulee muutamassa vuodessa. En nyt puhdistanut pölyä yhtään mistään.

Sit toinen niin ylipäätään että mitä niille lämpötahnoille käy ja millaseks ne vanhetessaan menevät. Ne menee tosiaan sellasesta sormiin tarttuvasta sellaiseks kaavittavaks vähän kuin kuivuneeks muovailuvahamaiseks.
 
Viimeksi muokattu:
Vaihdoin aiemmin tänään myös toiseen, myöskin varhaiseen konsoliin, tahnat. Ja otin muutaman kuvan vielä täydentämään aiempia.

switchin_lampotahna-vaihto-18.JPG

Jos verrataan vähän että mitä tolle lämpöpurkalle on käynyt toiseen nähden, niin tässä toi lämpöputken ja pellin välissä oleva oli huomattavasti kovettuneempaa. Lisäksi sitä oli pienempi määrä. Toi kuvio johtuu siis jonkinlaisesta vetäytymisestä tai vastaavasta, se oli kaikki tossa pellissä, yhtään ei irronnut sitä lämpöputkeen, ja se oli kovettuneempaa.

Molemmat Switchit ovat siis saman ikäisiä ja siitäkin huolimatta siellä on pientä eroa.

Tässä oli vähän vähemmän lämpötahnaa muutenkin kuin mitä toisessa oli, ja se oli kovettuneempaa.

Ja kun en tajunnut ottaa kuvaa siitä paljonko ensimmäiseen laitoin lämpötahnaa sinne suoraan SoCin ytimen päälle (olin liian ajatuksissani sen kanssa että mietin mietin se tulee levittymään yms) niin otin toisesta kuvan.

switchin_lampotahna-vaihto-16.JPG

Koska tohon päälle tulee ohut kupari joka on taipuisaa, niin sopiva määrä sinne väliin on jotain tollaista luokkaa.

Sitä on vähemmän kuin mitä sitä oli tehtaalta, ja ei aivan niin ohutta kerrosta kuin mitä toi tahna antais levittää, vaan vähän enemmän.

switchin_lampotahna-vaihto-17.JPG


Tässä sama vähän eri kuvakulmasta. Kun se kansi tulee tuohon sitten päälle niin toi ytimen kohta näkyy selkeästi siinä kuparissa ja sitä kannattaa vähän vielä hieroa siitä kuparin päältä ihan sormella varovasti että toi levittyy välissä tasaisesti. Se ohut kupari nimittäin mahdollistaa sen.

Sitten taas siihen lämpöputken päässä olevaan jäähyn osaan kannattaa laittaa lämpötahnaa enemmän kuin tohon. Tämä siksi että vaikka teoriassa lämpötahnaa pitäis aina olla minimaalisin määrä mitä voi laittaa, niin se vaatisi että jäähyjen tai ytimien pinnat olisi tasaisia, mitä ne ei koskaan ihan täysin ole. Joten käytännössä tahnaa tarvitsee vähän enemmän kuin optimaalinen tilanne olis. Tossa kohtaa vähäinen riittää koska voit itse vaikuttaa siihen että onko se kupari miten tasaisesti miten lähellä ydintä. Mutta sen heatpipen alla olevan metallin pohjan tasaisuuteen et voi vaikuttaa ellet erikseen hio sitä tasaisemmaks.

Se aiemmissa postauksissa mainittu "kunhan sitä vähän tursuaa ylimääräistä välistä" toimii hyvin.

Osalla lämpötahnoista on myös käytännössä sellainen ominaisuus mistä puhutaan harvemmin, etenkin jos ei välttämättä tarvita pitkäkestoisuutta, mutta osalla tahnoista kuten esim just arcticin tolla, pikkuisen liikaa hidastaa kuivumista kunhan mennään tarpeeksi monen vuoden käytölle. Eli esimerkiksi käsikonsolissa tai joissain konsoleissa muutenkin, missä ei varmasti halua olla heti aukomassa sitä uudestaan, ei haittaa jos lämpötahnaa on pikkuisen liikaa.
 
Takaisin
Ylös Bottom