Juustoleipä vai leipäjuusto?

Juustoleipä vai leipäjuusto

 • Juustoleipä

  Äänet: 2 4.9%
 • Leipäjuusto

  Äänet: 28 68.3%
 • Aivan vitun sama

  Äänet: 11 26.8%

 • Äänestäjiä yhteensä
  41

HYB

Assumed Legend
Ad Infinitum
Viestit
597

Maine:

6EE56E8E-CF11-478A-9A5A-2B353F5ECF4C.jpeg

Kumpaa nimitystä käytät tästä jumalten ruuasta? Hillolla vai ilman, lämpimänä vai kylmänä?

Ainoa oikea vastaus on tosiaan juustoleipä kainuulaisen perinteen mukaan eikä muita nimityksiä suvaita, pollissakin väärä vaihtoehto on vain muodon vuoksi. Itse syön paljaaltaan ja kylmänä, tässä ei tarvita mitään hilloja sotkemaan makuelämystä.
 
Viimeksi muokattu:

biblo

NES-Retro Guru
Insider
Viestit
10637

Maine:

Natinajuusto elikkäs leipäjuusto nautitaan suoraan paketista kylmänä ilman lisösörsseleitä. Tuosta nimiasiasta kuullut ennenkin ja totean edelleen että aeva sama miksi mitäkin kekäkin haluaa kutsua!
 

Kaura

NES-Retro Novice
Viestit
78

Maine:

Mä olen välillä ihmetellyt kaupassakin tuota, että osassa paketeista lukee juustoleipä. Puhtaan loogisesti ajatellen yhdyssanojen vika osahan kertoo, mistä on kyse, ja ekat osat on määritteitä. Kinkkuleipä on leipä, jossa on kinkkua. Leipäkinkku on kinkkua, joka menee leipään.

Mut pikaisella googlauksella näyttää siltä, että juustoleipä-nimityksen syynä on valmistustapa:

”On särähtänyt korvassa kun juustoleipää sanotaan leipäjuustoksi. Hieman taustaa sanalle. Anoppini kuvasi juustoleivän tekoa seuraavasti: maito juoksetetaan juustonjuoksuttimella, juusto kerätään juustoliinaan ja juusto muotoillaan laudalle leivän muotoon, siis tehdään juustoleipä. Juustoleipää seisotetaan jonkin aikaa ja sitten leipä paistetaan - perinteisesti avotulen paahteessa. Siis juustoleipä on juustosta tehty leipä, ei leivästä tehty juusto."

Näin itselle täysin valmistusprosessista vieraantuneena tuntuu tosi tyhmältä ajatella juustohyllystä löytyvää maitotuotetta leipänä, mutta on se kieltämättä paljon enemmän leivän mallinen paistorosoinen lätty kuin keskiverto juusto.

Mitä syöntitapaan tulee, mun äiti aina jälkiruoaksi paloitteli leipäjuustoa syvään lautaseen maitotilkan kanssa ja laitettiin mikroon. Maito valutettiin sitten pois ja homma syötiin hillon kanssa. Olen välillä tehnyt itselleni tuota samaa, rakenne ja maku ovat tosi jänniä ja mulle nostalgisia. En tiedä mistä on moisen keksinyt...

Perinteinen ja mikrouuneja vanhempi tapahan on kuulemma pudotella paloja kuumaan kahviin. Rakenteellisesti juusto muuttuu hyvin samalla tyylillä siellä kuin mikrossa.
 
Ylös Bottom