Avaruus ja astronomia

Patrick Bateman

NES-Retro Guru
Insider
Viestit
12054

Maine:

Tähtitiede ja avaruus on kiehtonut aina mieltä, avataan topic jos kiinnostaisi joitain muitakin. Vähän on laaja aihe, öhhöhhö höhöhö, mutta koitetaan edes vähän rajata.

Jakakaa mielenkiintoisia artikkeleita ja videoita, mitä tahansa avaruuteen, eri maiden avaruushallintojen avaruusohjelmiin, tähtietieteen historiaan ja saavutuksiin liittyvää tai suositelkaa vaikkapa jotain hyviä avaruuteen liittyviä kirjoja, sarjoja tai leffoja. Astrologiaa tänne ei välttämättä kaivata, vaikka horoskoopissa kerrottaisiinkin että kaikki kauriit tapaavat yllättäen anteliaan pubiruusun.

Itselle avaruudella ja avaruuden ajattelemisella on jonkinlainen merkillisen rauhoittava vaikutus. On tullut erityisesti viimeisten vuosien aikana altistettua itsensä jokseenkin pahasti kaikenlaiselle informaatiotulvalle liittyen ties mihin todellisiin maailman ongelmiin ja politiikkaan liittyen, mutta Twitterin käyttäjänä myös kaikenlaisille toinen toistaan turhemmille paskamyrskyille. Kun oikein pantaa kiristää, niin saatan katsella jonkun pienen pätkän vaikkapa Hubble-teleskoopin ottamista kuvista tms. Avaruus muistuttaa kuinka mitätön koko tämä vituiksi mennyt maapallo on, kuinka ohikiitävän hetken ihmisen elämä kestää kun koko ihmiskunnan olemassaolokin on kosmisessa mittakaavassa lähes silmänräpäys. Mitättömyys ja yhdentekevyys antaa vapauttavan tunteen, se vetää nöyräksi.

Kun tulin isäksi, oli jotenkin uskomattoman vapauttavaa kun tajusin etten MINÄ ole yhtään mitään, on olemassa jotain itseäni paljon tärkeämpää, se tunne vapautti mut sellaisesta kuolemanpelosta ja turhamaisuudesta, tietynlaisesta itsekkyydestä ynnä muusta. Saan avaruuden ajattelusta hieman samanlaisen fiiliksen. Avaruus ja universumin mittasuhteet on jotain niin käsittämätöntä, ettei tämä pieni maapallo ja sen päällä ihmisen muodossa vaeltavat kusipäät merkitse yhtään mitään, ei ole väliä mitä Trump twiittaa twiittasi, ei ole väliä montako tonnia lainaa on maksamatta, ei ole väliä vaikka tuosta vitun Mondeosta on penkinlämmitin paskana ja pitäis taas upottaa huoltoon 600e. Vapauttavaa!

Omiin suosikkeihin lukeutuu aika paljon kaikenlaisia sarjoja ja leffoja aiheeseen liittyen, mutta mainitaan ensimmäisenä ylivertainen ykkönen, eli Carl Saganin Cosmos. Ai luoja miten täydellinen sarja. Siitä tehty uusintaversio, jossa juontajana on loistelias Neil deGrasse Tyson, on myös aivan erinomainen, kulkee nimellä Cosmos: A Spacetime Odyssey. Tuo on periaatteessa sama sarja, mutta +30v aikana tähtitiede on kehittynyt todella paljon, joten uutta tietoa on toki mieletön määrä. Viime vuonna Cosmos sai jatko-osan, täysin uusi sarja nimeltä Cosmos: Possible Worlds. Nuo sarjat on aivan 10/10 kamaa. Täytyy tosin myöntää, että tuo Possible Worlds meni jo niin intellektuelliksi ja diipiksi, että oli muutamaan otteeseen kelailtava taaksepäin ja pysähdyttävä ajattelemaan että mitä vittttua tässä nyt oikein tapahtuu. Sitäkin suuremmalla syyllä kannattaa sivistää itseään!

Neil deGrasse Tyson on #muuten arvioinut, että meidän universumi on 50% todennäköisyydellä jonkin korkeamman voiman tai älykkään sivilisaation tuottama simulaatio. En pidä tuota ajatusta itsekään lainkaan mahdottomana. Tai oletteko ikinä miettineet miltä mustan aukon sisällä näyttää (enkä tarkoita rektumia)? Kenties siellä näyttää juuri siltä miltä ympärilläsi näyttää. Ehkä me kaikki ollaankin vain heijastumia mustan aukon tapahtumahorisontissa.. huuuuuu.

Että semmosta. Kertokaahan jotain lisää.
 
Avaruus on AINA kiinnostanut itseäni. Mutta valitettavasti olen erittäin huono lähtemään yhtään syvällisempiin kirjoihin tai dokumentteihin perehtymään.
Niinpä avaruus on jäänyt itselle lähinnä mielenkiinnon kohteeksi, joka esiintyy vain tv-sarjoissa ja elokuvissa.
Mutta kaikki yhtään pienempi ja helppolukuisempi fakta ja uutisointi tulee kyllä aiheen tiimoilta aina tarkistettua, jos kohdalle osuu.

Mihinkään suurempiin filosofiointeihin en asian tiimoilta osaa todellakaan lähteä, mutta onhan toi suuri tuntemat maailmankaikkeus jotain huikeaa. Tuolla jossain voi olla aivan mitä tahansa.

Aihetta sivuten, niin syksyllä oli uutisointia maailmankaikkeuden synnystä. Niin jollain proffalla on teoria, että maailmankaikkeus uusiutuu aikojen saatossa uudelleen ja uudelleen.
Eli siis alkuräjähdys jonka jälkeen sitten alkaa laajeneminen, mutta kun laajenemista on tapahtunut tarpeeksi kauan, niin maailmankaikkeus romahtaakin voimalla takaisin kasaan, mikä aiheuttaa uuden alkuräjähdyksen ja kaikki alkaa taas alusta.
Tuo proffa siinä selitti, että tästä olisi jopa olemassa jonkinlaisia todisteita tähtihiukkasissa tai missä lie tuolla avaruudessa. Ja että tämä kaikkeuden reboottaus olisi tapahtunut jo viisi-kuusi kertaa ainakin.
Ja mun mielestä toi on omalla tavallaan aika hiton siisti teoria.
 
Aihetta sivuten, niin syksyllä oli uutisointia maailmankaikkeuden synnystä. Niin jollain proffalla on teoria, että maailmankaikkeus uusiutuu aikojen saatossa uudelleen ja uudelleen.
Eli siis alkuräjähdys jonka jälkeen sitten alkaa laajeneminen, mutta kun laajenemista on tapahtunut tarpeeksi kauan, niin maailmankaikkeus romahtaakin voimalla takaisin kasaan, mikä aiheuttaa uuden alkuräjähdyksen ja kaikki alkaa taas alusta.
Tuo proffa siinä selitti, että tästä olisi jopa olemassa jonkinlaisia todisteita tähtihiukkasissa tai missä lie tuolla avaruudessa. Ja että tämä kaikkeuden reboottaus olisi tapahtunut jo viisi-kuusi kertaa ainakin.
Ja mun mielestä toi on omalla tavallaan aika hiton siisti teoria.
Juu, tuttu teoria, eli Big Bangia seuraa Big Crunch. Tämän teorian mukaan siis tosiaan universumin laajennuttua ns. lakipisteeseensä, kaikkeus alkaa vetämään itseään takaisin sisäänsä. En nyt muista miten tämä tieto tukee tuota teoriaa, mutta päinvastoin kuin on luultu universumin laajenemisen hidastuvan, niin todellisuudessa se kumminkin kiihtyy yhä edelleen, ja tälle ilmiölle lienee selityksenä tähtitieteelle vielä lähes täysin tuntematon pimeä energia, dark energy, joka käsittää maailmankaikkeuden massasta noin 70%. Pimeä aine, dark matter, puolestaan noin 25% ja vain 5% olisi tavallista ainetta, eli planeetat, tähdet, kaikki mitä maailmankaikkeudessa nähdään. Voi olla siis myös mahdollista, että lopulta universumi vain jäähtyy ja sammuu kun kaikki galaksit ja materia on laajentunut niin etäälle toisistaan.

Toinen teoria, joka on aivan yhtä todennäköinen kuin mikä tahansa muukin, on multiversumiteoria. Ehkä meidän maailmankaikkeus on vain pieni kupla äärettömässä määrässä rinnakkaisuniversumeja. Tuo mitä mainitsit tähtihiukkasista on varmaankin kosminen taustasäteily jota tarkoitat, se on mikroaaltosäteilyä joka on oletettavasti muodostunut varhain universumin synnyn eli big bangin jälkeen, mutta siihen liittyen sitten on esitetty näitä teorioita Big Crunchiin ja multiversumiin liittyen, että se saattaa olla jäänne jostain mitä oli ennen big bangia.

Jos tein asiavirheitä niin korjatkaa ihmeessä, ulkomuistista kirjoittelen, joten en ihan täysin takuuseen mene sanomisistani.
 
Sehän tässä toki pitää myös tuoda esille, että nykyteknologia on mitä on.
Käsittääkseni se mitä teleskoopeilla, observatorioilla sun muilla tähtitaivasta tarkkaillaan, niin valvovan katseen alla on vain aika pieni prosentti koko taivaasta.
Eli tutkittavaa on todella paljon. Ja avaruusteknologia matkustamisen suhteen on vielä niin olematonta, että tutkimusmatkat aivan scifiä edelleen. Ehkä Marsiin ihminen saadaan meidän elinaikana vielä ihan hengissä pinnalle asti.
Mutta eipä tuolla kuussakaan nyt ihan hirveästi ole käyty vierailemassa viime vuosikymmeninä. Toki raha merkkaa näissä asioissa erittäin paljon.

Tässä voisi sitten heittää senkin ikävän seikan kehiin, että vaikka avaruus on mielenkiintoinen ja tuntematon, niin tuota samaa löytyy ihan maapalloltakin.
Maailman meret ovat edelleen aika tutkimattomia. Tuolla syvyyksissä voi olla vaikka mitä. Tässäkin tosin pätee jälleen teknologian puute. Ei niitä kovia paineita kestäviä sukellusveneitä taida ihan liikaa olla.

Taitaa maailmalla olla vielä myös jonkin verran sademetsiä jäljellä, jotka ovat täysin tutkimattomia(?).
 
Space, the final frontier.

Onhan tuo aihe aina kiehtonut, itseltäkin suositusta Cosmos-sarjoille vaikka en ole uusimpaan vielä ehtinytkään tutustua. Olen ihan samaa mieltä siitä että tekee välillä hyvää miettiä koko maailmankaikkeuden kannalta kuinka vähän millään on oikeasti merkitystä, aivan turha stressata pikkuasioista. All those moments will be lost in time, like tears in rain.

Multiversumitkin on mielenkiintoinen teoria, ehkä jossain on nesretro.com jossa offari on kiellettyä ja Radikuskin punnitaan neuvolassa. Mieletöntä.
 
Nää hommat on itseäkin aina tietyissä määrin kiinnostanut. Cosmos on todella hyvä sarja (Carl Saganin, tuota uudempaa en oo katsonu kun hajajaksoja sieltä täältä).

String theory vs loop quantum gravity hommia tuli jossain välissä enemmänkin luettua, mutta nyt alkaa oleen jo niin pitkä aika, että pitäis omaakin muistia taas virkistää. Jos nuo hommat kiinnostaa, niin muistelisin, että Mr. Nobodyssä ainakin String theory avataan hyvin ja selitetään kohtuu maalikkotasolla!
 
Avaruus kyllä kiinnostaa. Pitäis käydä joskus. Voisi olla ihan selfien arvoinen paikka.

E: Lähinnähän tossa avaruudessa itseä kiinnostaa ehkä juuri se äärettömyys ja se, miten avaruutta miettiessä voi aloituspostauksessakin mainittujen mukaisesti palauttaa itsensä ruotuun. Ei niillä olimma meiningeillä ole isossa kuvassa juurikaan merkitystä, jos vaan tarpeeksi kaukaa katsotaan.
 
Maailman meret ovat edelleen aika tutkimattomia. Tuolla syvyyksissä voi olla vaikka mitä. Tässäkin tosin pätee jälleen teknologian puute. Ei niitä kovia paineita kestäviä sukellusveneitä taida ihan liikaa olla.
Tämä on jotenkin omassa päässä niin outo tilanne, jos ihminen on käynyt kuussakin niin pistäkää nyt paukkuja sinne merien tutkimiseenkin.

We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.
 
Tämä on jotenkin omassa päässä niin outo tilanne, jos ihminen on käynyt kuussakin niin pistäkää nyt paukkuja sinne merien tutkimiseenkin.

Mariaanien haudalla ja muilla tutkimattomilla merialueilla ei nyt yksinkertaisesti nähty kylmän sodan aikana olevan yhtä hyvää potentiaalia sen toisen suurvallan ja samalla koko ihmiskunnan tuhoamiseksi.
 
Paremminkin rahan ja siitä saatavan hyödyn puute.
Tämä on pilannut maailman.

Tykkään kun TNG:ssä on unohdettu moinen humpuuki.

Edit: Patrickille muistutus että jos painat lainaa niin voit lisäillä viestejä kerralla postaukseen ja vastata kerralla kaikkiin, ellet sitten halua kasvattaa postcounttia. :whistle:
 
Tämä on jotenkin omassa päässä niin outo tilanne, jos ihminen on käynyt kuussakin niin pistäkää nyt paukkuja sinne merien tutkimiseenkin.

We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.
Parempi vaan jättää R'lyeh r'lyehläisille.
 
Edit: Patrickille muistutus että jos painat lainaa niin voit lisäillä viestejä kerralla postaukseen ja vastata kerralla kaikkiin, ellet sitten halua kasvattaa postcounttia. :whistle:
Osaan kyllä, ei ole tarvetta postcount-pippelinvenytykselle, mutta kun tulee munat vaahdossa innokkaasti lähdettyä heti vastaamaan niin ei ehdi edes lukemaan kaikkea. Tarvisi siis rauhoittua hieman, sen voin yrittää tehdä.
 
Takaisin
Ylös Bottom