Avaruus ja astronomia

pulis

NES-Retro Novice
Viestit
245

Maine:

Vulcan moment ois kylä mieluisa käänne vuodelle 2023.🖖
Jonkinlaista ”Vulcan” äksöniä tänä vuonna ilmeisesti onkin. :) Ei tosin sitä mitä toivoit, mut ihan kiva tämäkin, kun tuo kilpailua SpaceX:n Falconille ja luo samalla painetta saada Starship laukaisukuntoon.
 

pulis

NES-Retro Novice
Viestit
245

Maine:

Starshipinkin osalta ollaan todennäköisesti jo aika lähellä ekaa kiertoratalaukaisua koska helmikuussa oli tosiaan pääosin onnistunut yhtäaikainen testiliekitys kaikilla 33 rakettimoottorilla. Ja tankkien täyttöä ovat moneen kertaan myös testailleet.
 

Wiizeli

Kuolemaa odottava paskanaama
Ad Infinitum
Viestit
22026

Maine:


Asteroidi ohittaa lauantain aikana ensin Kuun ja lentää tunteja sen jälkeen Maan ohi. Näillä näkymin se sujahtaa Kuun ja Maan kiertoratojen välistä.

Kuun ja asteroidin väliin jää 515 000 kilometriä. Maan se ohittaa huomattavasti lähempää, 68 000 kilometrin päästä.

Asteroidin halkaisijan arvioidaan olevan noin 40–90 metriä pitkä. On harvinaista, että näin suuri asteroidi lentää näin läheltä Maata.


Valitettavasti ei ole osumassa mihinkään.
 

natedogg

You are never too old to play
Ad Infinitum
Viestit
22495

Maine:

pulis

NES-Retro Novice
Viestit
245

Maine:

No niin, Starshipin ensimmäiselle kiertaratatestilaukaisulle on FAA:lta vihdoin lupa ja huomiselle (17.4.) on vahvistettu ensimmäinen laukaisuaikaikkuna klo. 15 - 17:30.
Toki on hyvin todennäköistä, että jotkut ongelmat esim. huonot sääolosuhteet, lykkäävät laukaisua myöhemmäksi, mutta ei kuitenkaan puhuta mistään Olkiluoto 3:n kaltaisista viivästymisistä.
Seuraaville päiville 18.-22.4. on myös varattuna vara-aikaikkunoita.

SpaceX:n virallinen Starship Flight test sivu:

Everyday Astronautin sivu:

SPACEX_STARSHIP_INFOGRAPHIC_041223_web_096b650bff.png
 

pulis

NES-Retro Novice
Viestit
245

Maine:

No niin, 30 sekuntia!

edit: ilmassa ollaan! Jumankekka kumrähisee
edit2: joutuvat räjäyttään lähellä 2. vaiheen irroitusta. ihan ok eka yritys.

 
Viimeksi muokattu:

Wiizeli

Kuolemaa odottava paskanaama
Ad Infinitum
Viestit
22026

Maine:


Tähtitieteilijät ovat tutkineet useita tähtiä ja niiden evoluution eri vaiheita. Nyt tutkijat ovat kyenneet kokoamaan käsityksen tähtien elinkaaresta ja siitä, kuinka ne käyttäytyvät ympyröivien planeettojen kanssa.

Tuore tutkimus vahvistaa, että kun auringon kaltainen tähti lähestyy elinkaarensa loppua, se laajenee 100–1000 kertaisesti alkuperäisestä koosta. Lopulta laajentuva tähti nielaisee läheiset planeetat itseensä. Näin saattaa siis käydä meidänkin kotiplaneetallemme, kun auringon elinaika on päättymässä.

Tähtien elinikä on keskimäärin 10 miljardia vuotta. Meidän aurinkomme on noin 5 miljardia vuotta vanha, joten huolta ei ole hetkeen.

Tähtitieteilijät ovat nyt havainneet ensimmäiset suorat todisteet kuolevasta tähdestä, joka laajenee ja nielaisee yhden planeetan. Havainto on tehty Noirlabin hallinnoimassa kansainvälisessä Gemini South-observatoriossa. Todiste tapahtumasta löydettiin eräästä linnunradan tähdestä noin 13 000 valovuoden päässä maasta.

– Nämä havainnot tarjoavat uuden näkökulman Linnunratamme miljoonien tähtien löytämiseen ja tutkimiseen, Noirlabin tähtitieteilijä Ryan Lau sanoo.

Vaikka aikaisemmin on tiedetty tähtien nielaisevan planeettoja, nyt saadut tulokset ovat ensimmäisiä suoria todisteita tapahtumasta.

– Nämä uudet havainnot tukevat ennusteita oman maapallomme tulevaisuudesta, observatorion johtaja Martin Still sanoo.

Kestää noin 100 päivää, kun laajeneva tähti nielaisee planeetan.

Lau hehkuttaa, että tulokset ovat merkittäviä ja ne kertovat olemassaolomme ohimenevyydestä.

– Meidän aurinkokuntamme loppuvaiheet päättyvät todennäköisesti vain muutaman kuukauden kestävään välähdykseen, Lau arvioi.Harmi vaan, että tota tapahtumaa pitää odottaa vielä sellaiset ~5 miljardia vuotta. Olisin jo nyt valmis.
 

Snake Plissken

NES-Retro Guru
Insider
Viestit
16259

Maine:

Ylös Bottom