Ace Attorney

Tingle

NES-Retro Journeyman
Insider
Viestit
2487

Maine:

1628945970249.png

Ace Attorney on Capcomin kehittämä visual novel/seikkailupelisarja, jossa pelaaja hyppää henkirikoksia selvittävän puolustusasianajajan saappaisiin. Pelit koostuvat kahdesta osuudesta: tutkinnasta ja oikeudenkäynnistä. Tutkintavaiheessa etsitään rikospaikalta todistusaineistoa ja haastatellaan silminnäkijöitä. Oikeussalissa pelaajan tulee etsiä todistajien kertomuksista valheita. Tämä tapahtuu osoittamalla väitteen kanssa ristiriitainen todistuskappale. Näin pakotetaan todistaja taas muokkaamaan lausuntoaan, ja satu muuttuu pikku hiljaa lähemmäksi totuutta. Näppärästi syytetty on aina syytön, poliisi ja syyttäjä ovat täysin hakoteillä ja jokainen todistaja on krooninen valehtelija, mutta sellainen ei hauskaa salapoliisitarinaa haittaa yhtään. Dekkarien ja Matlockin lisäksi selkeä esikuva on Akira Kurosawan klassikkoelokuva Rashomon. Siinä murhan neljä todistajaa kertovat täysin erilaisen tarinan tapahtumien kulusta, eikä katsojalle anneta selkeää vastausta siihen, mitä todella tapahtui. Pelisarjan pohjalta on luotu myös piirrossarja, sarjakuvaa ja näytelty elokuva. Sarjan päähenkilö Phoenix Wright on ollut myös pelattavana hahmona Ultimate Marvel vs. Capcom 3 -taistelupelissä.

Ace Attorneyt julkaistiin alun perin Nintendon käsikonsoleille, mutta myöhemmin ne on nähty myös muilla konsoleilla, Steamissä ja älypuhelimilla. Ohessa sarjan pelit, sekä alkuperäinen (japanilainen) julkaisualusta:

Pääsarjan pelit:
  • Phoenix Wright: Ace Attorney (GBA)
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Justice for All (GBA)
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Trials and Tribulations (GBA)
  • Apollo Justice: Ace Attorney (DS)
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies (3DS)
  • Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice (3DS)
Aloittelevan asianajajan Phoenix Wrightin ensimmäinen peli julkaistiin Euroopassa Nintendo DS:llä 2006, kahden seuraavan osan seuratessa pian perässä. Näissä painoksissa rikospaikkaa tökitään DS:n alanäytöllä, ja kuuluisat "Objection!"-huudahdukset pääsi laukomaan konsolin mikrofoniin. Käännöksen yhteydessä tapahtumat tuotiin fiktiiviseen Los Angelesiin, jossa on säilynyt hämmästyttävän paljon japanilaisten siirtolaisten tuomaa kulttuuria. Phoenixin avustaja Maya Fey kykenee meediona kutsumaan kuolleiden sielut puhutteluun. Tätä nerokasta juonielementtiä käytetään aina silloin, kun käsikirjoitus on muuten edennyt umpikujaan. Ensimmäiset kolme peliä ovat saatavilla kaikille nykyalustoille Phoenix Wright: Ace Attorney Trilogy -kokoelmajulkaisussa.

Koska Phoenixin tarina oli sarjan luojan Shu Takumin mielestä kolmessa pelissä kerrottu, kirjoitti hän neljännelle pelille uuden päähenkilön, hermostuneisuuden havaitsevan Apollo Justicen. Tässä vartavasten DS:lle kehitetyssä osassa todistusaineistoa hiplataan kosketusnäytöllä tavallista enemmän. Capcom kuitenkin pelkäsi uuden päähenkilön vaikuttavan pelien myyntiin, joten viidennessä osassa Phoenix Wright palasi valokeilaan. Hänen lisäkseen pelattavina ovat myös Wrightin toimiston muut asianajat Apollo, ja uusi kasvo, psykologiaa opiskellut Athena Cykes, joka analysoi todistajien tunnetiloja. Kuudes osa Spirit of Justice on oma henkilökohtainen suosikkini. Peli onnistuu sekä kehittämään hahmoja että luomaan itsessään todella viihdyttävät mysteerit. Henkimaailman hommat ovat vahvasti läsnä, mutta tällä kertaa niille on annettu selkeät säännöt, eivätkä haamut ilmesty puskista paljastamaan syyllisiä. Oikeussalissa kanavoidaan murhan uhrin viime hetket näkyville, jota tarkkaillaan kuin videokameran kuvaa.

Sivupelit:
  • Ace Attorney Investigations: Miles Edgeworth (DS)
  • Ace Attorney Investigations 2 (DS)
Phoenixin suosittu kilpakumppani, syyttäjä Miles Edgeworth sai myös pääosan omissa peleissään. Oikeudenkäyntiin asti Investigations -pelit eivät koskaan etene, vaan jutut ratkaistaan rikospaikkojen point 'n click -henkisellä tutkimisella. Investigations 2 on tällä haavaa ainoa Ace Attorney -sarjan peli ilman länsimaalaista julkaisua.
  • Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney (3DS)
Level-5 ja Capcom löivät seikkailupelisankareidensa hynttyyt yhteen. Ongelmanratkaisutaidoistaan tunnettu professori Layton ja Phoenix Wright päätyvät keskiaikaiseen kaupunkiin tutkimaan noitavainojen mysteeriä. Surkeasta loppuratkaisusta huolimatta kyseessä on varsin erinomainen peli. Kun Ässä Asianajajien kuivakkaat tutkintaosuudet maustetaan Laytonin loputtomalla pulmakavalkadilla, on jatkuva hauskanpito taattu. Molempien pelisarjojen ystävänä nautin suuresti.
  • The Great Ace Attorney: Adventures (3DS)
  • The Great Ace Attorney 2: Resolve (3DS)
Pääsarjan taakseen jättänyt Shu Takumi kirjoitti 3DS:lle vielä kaksi täysin uutta seikkailua. The Great Ace Attorney -peleissä Phoenix Wrightin esi-isä Ryunosuke Naruhodo selvittää rikoksia 1800-luvun lopun Lontoossa yhdessä kuuluisan etsivän Herlock Sholmesin kanssa. Hiljattain pelit julkaistiin myös länsimaissa The Great Ace Attorney Chronicles -kokoelmana. Se onkin minulla nyt pelityksessä - kommentoimista varten loin sitten tämän ketjun.
 
Viimeksi muokattu:
Itelle hyvin tärkeästä pelisarjasta kyse! DS:llä muutamaan kertaan pelannut läpi neljä ekaa pääpeliä ja ekan Edgeworthin. Muhun ei kamalasti mangatyyli iske, mutta näissä se ei haitannut. Esitellään jatkuvasti toinen toistaan kummallisempia hahmoja ja keissit mielestäni hyvin kirjoitettu.

Ainoa miinus oikeastaan siitä varsinaisen pelaamisen puutteesta. Aikalailla raiteilla liikkuu hommat eteenpäin aina siihen saakka, että joutuu jonkun yleensä yksittäisen jutun esittämään.
 
Se on myös aika todentuntuista, että Saksassa voi alkaa syyttäjäksi jo 10-vuotiaana tai jotain.
 
GBA trilogian pelannut IOS versiona luurilla läpi ja tuntuu piru maistuvan! Eli viihdyttävä pelisarja kyllä omassa överiydessään. Pitäisi joskus jatkaa muiden pelien kera.

Ja leffa kiinnostaisi katsoa! Hulluinta toki että elokuva on Takashi Miiken ohjaama.
 
Hyviä pelejä! Viisi ekaa olen pelannut. Just kesälomalla tuli himot pelailla tätä, kun hieman hypetyin siitä Switchin pelistä. Avasin 3DS:n ekaa kertaa vuosiin ja menin eshoppiin aikeissani ostaa Spirit of Justicen, niin huomasin Dual Destiniesiin olevan lisäkeissi DLC:nä. Sen pelasin ja aloin miettiä, että hitto, näiden peluusta on jo NIIN pitkä aika, etten käytännössä muista niistä juuri mitään. Päätin sit että pelaan DD:n parhaat/kiinnostavimmat keissit, eli tässä tapauksessa 1, 4 ja 5. Veti kyllä mukaansa aivan yhtä hyvin, kuin ekalla kerrallakin!

Spirit of Justicen vois kyl napata seuraavan kerran, kun tulee alennukseen. Saa vinkata jos näin tapahtuu!

TGAA kiinnostaa kans aika paljonkin!
 
Ja leffa kiinnostaisi katsoa! Hulluinta toki että elokuva on Takashi Miiken ohjaama.
Kyseessä on viihdyttävä ja rehellisen hölmö pätkä. Kyllä sen kerran katsoo mielellään.


Avasin 3DS:n ekaa kertaa vuosiin ja menin eshoppiin aikeissani ostaa Spirit of Justicen, niin huomasin Dual Destiniesiin olevan lisäkeissi DLC:nä. Sen pelasin ja aloin miettiä, että hitto, näiden peluusta on jo NIIN pitkä aika, etten käytännössä muista niistä juuri mitään.
Dual Destiniesin DLC oli minusta pelin paras keissi. Noin ylipäätään pidän yksinään toimivista kokonaisuuksista eniten.
 
Kirjaudu tai rekisteröidy katsoaksesi spoilerin sisällön.

Itse pelannut kaikki länsimaissa julkaistut pääsarjan pelit ja Investigations 1:sen. Tällähetkellä on peluussa tuo Great Ace Attorney Chronicles ja on ollut kyllä jees peli, kivasti tuo uusia mekaanikoita sarjaan ja tarinankerronta on hyvää samaa tasoa. Lemppareita sarjassa ovat eka peli ja Investigations 1, mutta ovat silti kaikki sarjan pelit huikeita (vaikka tokasta pelistä pidän vähiten Apollo Justicen lisäksi). Saisivat vielä tuon Investigations 2:sen julkaista länsimaissa niin olisi kaikki sarjan pelit kaikkien pelattavissa. Innolla myös odotan jos tulisi pääsarjaan uusi jatko-osa tai jopa Investigations 3, jonka kanssa voisi sitten aiemmat Investigationsit julkaista samassa kivassa paketissa ;)
 
Pelasin hiljattain läpi The Great Ace Attorney Chroniclesin Nintendo Switchillä. Paketti sisältää kaksi peliä: The Great Ace Attorney Adventures ja The Great Ace Attorney 2: Resolven. Ratkaisu on erinomainen, sillä pelit eivät toimisi yksinään mitenkään. Ensimmäisen pelin tarkoitus on pohjustaa jatko-osaa, eikä jatko-osa toimi ilman edellisen pelin tuntemista. Ei ihme, että alkuperäiset 3DS-julkaisut floppasivat Japanissa.

the great ace attorney irs.jpg
Sherlock Holmesin avustaja Watson on pelissä kymmenvuotias pikkutyttö. Anime oli virhe.

Eletään 1800-luvun loppua. Sulkeutunut saarivaltio Japani on avannut satamansa länsimaalaisille vaikutteille ja uudistuu kovaa vauhtia tulevaksi suurvallaksi. Tänä Meiji-restauraationa kutsuttuna aikakautena nuori opiskelija lähetetään Isoon Britanniaan opiskelemaan maailman edistyksellisimmän oikeuslaitoksen tavoille. Valikoivasti tulkittu historiallinen konteksti onkin pelien mielenkiintoisinta antia. Vaikka animemainen kirjoitus ei ajan henkeä ja Lontoon sumua huo’ukaan, lukuisat yksityiskohdat ja Sherlock Holmes -viittaukset elävöittävät maailmaa. Tarinan aikana käydään maailmannäyttelyssä, tavataan venäläinen bolševikki, sekä avustetaan japanilaista klassikkokirjailijaa Soseki Natsumea, joka kuvittelee olevansa kissa. Myös sukupuolten tasa-arvo ja rasismi ovat teemoina kevyesti läsnä. Henkimaailman hommia ei (onneksi) ole, vaan asianajaja huijaa käyttämällä Herlock Sholmesin edistyksellisiä keksintöjä, joita ei vielä tunnusteta oikeussalissa. Sormenjälkitutkimusten ja muiden nykyajan vempeleiden puute mahdollistaa myös luontevammat mysteerit, joissa kirjoittajan ei tarvitse tehdä tapauksesta liian monimutkaista niiden kiertämiseksi.

Suurin ongelma on animemaisittain paisunut dialogi. Kaikki yksityiskohdat kerrataan useaan kertaan, ja joka hahmolta kysytään mielipidettä jokaiseen käänteeseen. Kaksi ensimmäistä tapausta olivat niin heikkoja, että harkitsin pelaamisen jättämistä siihen. Onneksi kuitenkin jatkoin, sillä seuraavat tapaukset ja toinen peli pitivät laadun tasaisempana. Toki pituutta on kauttaaltaan liikaa, mutta se selittyy tyhjäkäynnin lisäksi myös tapausten monimutkaisuudella ja koolla. Usein yhden kappaleen aikana ratkaistavana onkin useampi mysteeri. Shu Takumille tyypillinen huumori ja persoonallisuus pelastavat muuten kuivakasta puheripulia.

Ensimmäinen peli jättää paljon mysteerejä auki. Onnistuuko Resolve selvittämään ne? Noh, osa odotuksista päättyy antikliimaksiin, tapahtumien vyyhti on tarpeettoman monimutkainen ja siksi rikki, ja mukaan on mahtunut myös täysin älytön animekäänne. Mutta noin ylipäänsä olin vaikuttunut siitä, miten mielenkiintoinen juoni saatiin aikaan. Mikä tärkeintä, rytmitys toimii paremmin. Jokainen tapaus on itsessään hyvin viihdyttävä ja koko ajan haluaa selvittää, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

Ace Attorneyn ikuisuusongelma on paisuttaa hahmojen taustatarinaa. Puhtaalta pöydältä aloittaminen on hyvä ratkaisu, mutta lopulta Great Ace Attorney päätyy myös ratkomaan menneisyyden saippuaoopperavyöhtä. Kaipaisin peliä, jonka tarina kulkisi enemmän eteen, kuin taaksepäin. Nyt olisi ollut hyvä sauma luoda oikeasti uudenlainen tarina, mutta lopulta hahmot jäävät tuttujen kaariensa vangeiksi. Asianajajat oppivat tavoittelemaan totuutta pikavoittojen sijasta, ja lopulta luottamus ystäviin on ystävyyttä.

gaa todiste.jpg
Todistusaineistoa väännellään ja käännellään uusien johtolankojen toivossa.

Hämmentävän paljon ideoita on tuotu Professor Layton vs. Ace Attorneystä, kuten englantilainen ympäristö ja usean todistajan yhtäaikainen kuulustelu. Tämä toimii niin, että todistajat saattavat reagoida toistensa tarinoihin, jolloin pelaajalle palaa merkkiääni. Aktiivisuutta pelaajalta ei käytännössä vaadita, mutta hahmojen vuorovaikutus tuo kirjoitukseen eloa. Myös tuomion määrääviä lautamiehiä pääsee ristikuulustelemaan ja käännyttämään toisiaan vastaan, mutta mekaniikka on vähän keinotekoinen. Ne tuovat kyllä vaihtelua muuten helppoihin oikeudenkäynteihin, joissa edetään muuten suoraviivaisesti kyselemällä tarkennuksia, kunnes virheellinen väite löytyy.

Uutena mekaniikkana Professori Laytonin korvaavan Herlock Sholmesin älyttömät päätelmänsä tulee korjata tutkimalla kolmiulotteista ympäristöä. Oikean johtolangan löytämällä teoria muuttuu lähemmäksi totuutta. Tämäkin on hyvin helppoa puuhaa, mutta värittää muuten kuivakkaa tutkimustyötä. En aluksi tästä hitaasta minipelistä oikein välittänyt, mutta myöhemmin siitä syntyi oikein mielenkiintoisia skenaarioita, etenkin kun ennestään tutkittuja ympäristöjä ei enää kierrätetty.

gaa kuulustelu.jpg
Todistajien aitioon mahtuu useampi silminnäkijä kerralla.

Oheismateriaaliin on nähty kunnolla vaivaa, sillä paketti sisältää konseptitaidetta ja musiikkia taitelijoiden kommenttien kera. Löytyypä musiikkitilasta paljon kesken jääneitäkin sovituksia, jotka eivät lopulliseen peliin mahtuneet. Graafiseen ilmeeseen on selkeästi nähty vaivaa, sillä pelin hahmomallit eivät näytä 3DS:n rosoisuudelta ollenkaan. Ääniraita ei ole ehkä yhtä mahtipontinen ja vauhdikas kuin muissa sarjan peleissä, mutta svengaavaa mysteeritunnelmaa riittää.




The Great Ace Attorney Adventures ei hitautensa ja kesken jäävän tarinansa vuoksi täysin sytyttänyt, mutta toinen osa olikin sitten yksi parhaista asianajopeleistä. Tarjolla on lisää tuttua huttua sarjan faneille, ei juuri enempää eikä vähempää. Uutena alkuna se saattaa sopia uusille pelaajille, tai kärryistä pudonneille paluumuuttajille. Kolmaskin osa tulevaisuudessa kelpaisi, mutta enemmän jänskätän seitsemännen pääsarjan osan puolesta.
 
Yksi tärkeimpiä pelisarjoja itselleni. Tullut pelattua pääsarjasta kaikki paitsi uusin. Se on kyllä ostettu ja aloitettu, mutta en tiedä mitä siinä tapahtui, kun jäi kesken ensimmäiseen keissiin. Pitäisi antaa sille uusi mahdollisuus. Edgeworthit olen myös pelannut. Professor Layton crossoveri on myös loistava.

Hieno juttu että nuo Great Ace Attorneyt käännettiin viimein. Mullaha on ollut tässä ikuisuusprojektina japanin opiskelu, jos ei muista syistä niin siksi että pääsisin joskus pelaamaan nuo. Nyt tuntuis tavallaan luovuttamiselta jos pelaisinkin nuo käännetyt versiot. Mutta joka tapauksessa kiva että löytyvät nyt Switchille.

Leffa ja animesarja katsottu myös! Ei tästä maailmasta ja hahmoista saa tarpeekseen.
 
Ei oo koskaan tullu pelattua, vaikka mielikin ois tehny ja ihan mielenkiintosia pelejä.

Ei edes pikatestausta suoritettu. Asia täytys kyllä korjata.
 
Ite pelailin jonkun matkaa jotain näistä, mutta ei vaan tommonen visual novel-pelailu oikein jotenkin iskenyt. Ehkä joskus jos taas iskee joku DS-innostus, niin vois kokeilla uudemman kerran.
 
Nämä on muuten ainoita pelejä, joita pelatessa oon nukahtanut. Heräsin joskus, kun DS kopsahti otsaan sängyssä pelatessa. Onneksi sentään otsaan, eikä mennyt esimerkiksi hampaat poikki.
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös Bottom