- Viestit
- 229
Maine:
Selkeästi yksilöity tieto suoraan omille palvelimille ja ilmaiseksi, Veijo Google + muut kiittää.
Lähes joka toinen äänestysikäinen käyttää vaalikoneita eduskuntavaaliehdokasta etsiessään. Se tarkoittaa noin kahta miljoonaa suomalaista. Nyt on paljastunut, että useiden vaalikoneiden tietosuojassa on aukkoja. Tietoa siitä, keitä ehdokkaita käyttäjät ovat tarkastelleet tulosten pohjalta, on vuotanut suoraan analytiikkaa tarjoavien yritysten, kuten Googlen ja Metan, haltuun.
Asian selvitti keväällä Turun yliopiston tietotekniikan laitoksella toimiva tutkimusryhmä. Se tutkii suomalaisten verkkosivujen tietovuotoja osana datavetoista kulttuuria koskevaa IDA-hanketta. Yhdestätoista tarkastellusta vaalikoneesta ainakin kuudesta oli vuotanut tietoja ulkopuolisille yrityksille.
Käytännössä analytiikkayritykset ovat saaneet tiedot kaikista niistä ehdokkaista ja puolueista, joiden profiileita käyttäjät ovat vaalikoneen täyttämisen jälkeen klikkailleet. Oletettavaa on, että vaalikoneessa tarkastellaan lähemmin etenkin niitä ehdokkaita ja puolueita, jotka äänestysmielessä eniten kiinnostavat.
Sitä, miten käyttäjä on vastannut vaalikoneen yksittäisiin kysymyksiin, ei tiettävästi ole vuotanut.
Kun vaalikoneista on lähtenyt kolmansille osapuolille dataa käyttäjän klikkailemista ehdokkaista ja puolueista, samalla on lähtenyt IP-osoite, muita laite- ja käyttäjäkohtaisia tunnistetietoja sekä lukuisia näytön resoluution ja laitteen käyttöjärjestelmän kaltaisia teknisiä yksityiskohtia, joita yhdistettyinä voidaan käyttää käyttäjän tunnistamiseen. ”Analytiikkayrityksille ei siis lähde käyttäjän nimeä, vaan yksilöiviä tietoja, jotka pystytään yhdistämään tiettyyn henkilöön”, Rauti sanoo.
Onkin perusteltua olettaa, että suuret analytiikkapalvelujen tarjoajat tietävät, kuka käyttäjä on ja kenelle poliittiset tiedot kuuluvat.
![]()
Useista vaalikoneista vuotanut käyttäjätietoa ulkopuolisille – tietosuojasta paljastui huolestuttavia aukkoja
Analytiikkaa tarjoavat yritykset kuten Google, Meta ja Tiktok ovat saaneet tietoa siitä, keitä ehdokkaita käyttäjät ovat tarkastelleet vaalikonetulosten pohjalta.suomenkuvalehti.fi
Esimerkiksi tämän takia käytän Chromella Googlen palveluita (eli lähinnä YouTubea) ja pääasiallinen selain eli Brave muuhun käyttöön. VPN-luonnolliseti kylkeen jos kiinteää yhteyttä käyttää ja LTE/5G:llä ei tarvi kiinteästä IP-osoitteesta murehtia. Parasta tietenkin olisi ettei tämmösiä tarttis ees miettiä ja silti pysyis poliittiset suuntaukset omana tietona.