Saturn

Saturni tuli aikoinaan 90-luvun puolivälissä ostettua ja on kenties suosikkini kaikista konsoleista. Kauan kauan toista kymmentä vuotta sitten tyhjensin varastoa ja menin sen myymään. Nyt alkoi sitten vanha suola janottamaan ja ostin koneen, joka osoittautui rikkinäiseksi. Niinpä aloin googlettelemaan, jospa Suomesta löytyisi paikka, josta voisi saada kenties retrokoneiden korjaamiseen vinkkejä. Niinpä rekisteröidyin tänne. Hmm, tästä tulikin nyt sitten jonkinlainen retrosedän origin story, tervehdys vaan nesretroilijat.

Mutta tosiaankin, Saturnille on enemmän huippupelejä, kuin mitä niitä ehtisi pelaamaan (tarkastelen asiaa, ehkä lievästi segalasien läpi).

Tervetuloa!

Mikäs konsolissa on rikki/mitä se tekee/mitä se ei tee?
 
Siitä Saturnin viasta. Kone ilmoittaa sisäisen tallennustilan määräksi 0. Tästä johtuen pelejäkään ei voi pelata, koska jokainen peli valittaa käynnistyessä, että muistia pitäisi vapauttaa, jotta peliä voi pelata. Sen verran on jo selvinnyt, että kyseessä ei ole paristovika vaan, että todennäköisesti emolevystä on hajonnut jotain.

Mitä olen kokeillut:
- vaihdoin pariston
- painoin muistin resointipainiketta useampaan kertaan (pariston vieresssä)
- poistin pariston ja pidin saturnin irti verkkovirrasta vuorokauden
- yritin memory managerilla tyhjentää muistia, mutta kun valitsee tyhjennyksen, niin memory manager ilmoittaa "Not cleared!"

Tietoa aiheesta löytyi aika vähän, mainitut oireet samankaltaiset:

Seuraavaksi puran koneen ja alan tutkimaan (ei kokemusta aiheesta), en vielä tiedä koska ehdin sen tekemään.

Olisi mielenkiintoista kuitenkin tietää onko täällä kellään vastaanvanlaista vikaa ollut? Tai olisiko vinkkejä miten edetä? Tuolla Racketboyn postauksella varmaan pääsen eteenpäin, mutta en tiedä emolevyn ja komponenttien diagnosoinnista mitään - enkä myöskään kolvaamisesta (todennäköisesti kolvaushommiksi menee).
 
Tossa on muutamakin mahdollisuus. Eli savet säilyttävää muistisirua itsessään ei kannata vaihtaa toiseen samanlaiseen vaan samantien voi mennä FRAM sirulla joka käytännössä toimii kuin flashmuisti eli tallennukset ei haihdu siitä vaikka virrat katkaistaisiin.

Se isoin ongelma on vain se että se siru joka säilyttää tallennukset on isossa osassa saturneja kiinnitetty emolevyyn liimalla ennenkuin emolevy on mennyt hihnalla tinauuniin, ja usein se liima on paljon järeämpää siellä alla kuin ne tinaukset itsessään. Sirusta saa kyllä jalat poikki ja tinat poistettua, mutta vaikeinta on saada se siru itsessään irti ilman että vahingoittaa mitään johtimia sen alla tai solderpadeja joihin uusi siru tulisi kiinni.

Eli tollaista ei kannata ottaa ensimmäiseksi kolvausprojektiksi vaan ennemmin nakittaa homma jollekin sellaiselle jolla on kuumailma-asema käytettävissä siltä varalta että siru on liimattu kiinni.

Sitten se toinen mahdollisuus, se savet säilyttävä siru itsessään ei välttämättä olekaan se missä on vikaa.

Saturneissa paristo pitää virrat sellaisella sirulla joka huolehtii myös kellon, päivämäärän, jne säilymisestä ja se reset nimenomaan resetoi tämän sirun, joka taas sitten kontrolloi sitä sirua jolla tallennukset ovat. Pariston circuitry ja resetin circuitry ovat kaksi erillistä asiaa jotka kytkeytyvät tuohon siruun, ja siinä välillä on sitten paljon muita pintaliitoskomponentteja. Hajonneen muistisirun sijaan on todennäköisempää että vikaantunut komponentti löytyykin jostain niistä.

Sitten jos Saturn on jotain niistä varhaisimmista malleista niin on myös mahdollisuus että vikaantuminen johtuu vuotaneista konkista. Varhaisissa pintaliitoskonkat vuotavat kun taas myöhäisemmissä konkat vain lähinnä kuivuvat. Yleensä ne suurimmat konkkavuodot sijoittuvat nimenomaan ton mainitun kellonajan säilyttävän sirun jalkojen lähistölle, eli en pitäis yhtään mahdottomana sitäkään että ton sirun lähellä olevat vuotaneet konkat olis aiheuttanu ongelmat, mikäli kyseessä on varhainen saturnmalli
 
Kiitos @Mirsku kattavasta ja selkeästä vastauksesta. Pitää varmaan päällisin puolin tarkastella levyä ja komponentteja, jos silmämääräisesti jotain havaitsisi. Voisi varmaan vähän mittarillakin tökkiä - ja etsiä sitten oikea henkilö korjaushommaan. Varhainen saturnmalli tosiaankin kyseessä (jossa on jo FRAM).
 
Mistä saisi hommattua Sega Saturniin tarvittavat johdot halvalla? Omistan konsolin ja yhden ohjaimen, mutta kaikki piuhat puuttuvat. Jotenkin sellainen mielukuva, että tuo kuitenkin toimii, mutta ei viitsisi kovin isoa rahallista riskiä ottaa.
 
Mistä saisi hommattua Sega Saturniin tarvittavat johdot halvalla? Omistan konsolin ja yhden ohjaimen, mutta kaikki piuhat puuttuvat. Jotenkin sellainen mielukuva, että tuo kuitenkin toimii, mutta ei viitsisi kovin isoa rahallista riskiä ottaa.

Ebaysta aikoinaan omani tilasin ja eivät mitään maksaneet. Varmaan ihan EU-alueeltakin saa asialliseen hintaan jos ei halua tullihommia tehdä (vai joko ebay osaa sen itse tehdä niin kuin monissa maissa?).
 
Mistä saisi hommattua Sega Saturniin tarvittavat johdot halvalla? Omistan konsolin ja yhden ohjaimen, mutta kaikki piuhat puuttuvat. Jotenkin sellainen mielukuva, että tuo kuitenkin toimii, mutta ei viitsisi kovin isoa rahallista riskiä ottaa.
Ruotsalaisen harrastelijan Japanspel-putiikka tulee ensin mieleen, josta voisi löytyä: https://japanspelshop.se/index.php?route=product/category&path=119_71_104

Sieltä olen itse tilaillut jonkin verran Saturn-kamaa.
 
Mulla oli Saturn muutaman vuoden, mutta myin lopulta pois koska tajusin että ei tälle vaan ole kauheasti hyviä pelejä, ainakaan PAL alueella. Joten modattu kone pitäis olla että tuolla mitään tekee. Lisäksi PAL alueen pelikotelot oli ihan hirveetä paskaa, ei mitään kunnollista lukitusmekanismia joka johti siihen, että kotelot eivät menneet kunnolla kiinni sekä etukannet pahvia.
 
Mulla oli Saturn muutaman vuoden, mutta myin lopulta pois koska tajusin että ei tälle vaan ole kauheasti hyviä pelejä, ainakaan PAL alueella. Joten modattu kone pitäis olla että tuolla mitään tekee. Lisäksi PAL alueen pelikotelot oli ihan hirveetä paskaa, ei mitään kunnollista lukitusmekanismia joka johti siihen, että kotelot eivät menneet kunnolla kiinni sekä etukannet pahvia.
Tämmösellä parinkybän investoinnilla olis päässy hommassa etenemään importien ja muun kivan suhteen.

saturn.JPG
 
Tämmösellä parinkybän investoinnilla olis päässy hommassa etenemään importien ja muun kivan suhteen.
Komppaan sf78:ää ja lisään vielä, että jos Action Replay:n ominaisuudet ei jostain syystä riitä, niin on olemassa vielä piirun verran monipuolisempi carttiviritys: Pseudo Saturn Kai, ominaisuudet löytyy tuon linkin takaa. Tuollaisia Pseudo Saturn Kai (PSK) -cartteja myydään kaiken maailmaan amatsooneissa ja kiinakaupoissa. Tuollaisen Action Replay -cartin voi myös itsekseen fläshäillä PSK:ksi, jos motivaatiota löytyy.

Action Replay ja PSK -carteissa on siis se hyvä puoli, että laitteistotason modauksia ei tarvita. PSK:sta ei ole omakohtaisia kokemuksia, Action Replay on riittänyt vallan mainiosti.
 
Penskana tuli ysärin puolivälin hujakoilla luettua Super Poweria ja pääteltyä, että Saturni on saatava. No, eihän sitä sitten koskaan tullut saatua syistä X (hinta ja saatavuus varmaan keskeisimmät). Nyt kun sitten nuo shootterihommat ovat olleet tapetilla tässä pari-kolme vuotta, niin kesällä (heti näin rapiat 25 vuotta myöhemmin) viimein hoksasin, että nythän sen Saturnin voisikin ottaa haltuun. Ei muuta kuin härkää sarvista ja netin huutokaupasta NTSC-J-kone (+ parisenkymmentä peliä melko laidasta laitaan). Mukana tuli peruskamaa, kuten Sega Rally (arcadesta tuttu jo ysäriltä/mainio), Daytona USA (karseahko...), Street Fighter Zero (kova), Panzer Dragoon Zwei II (pitäisikin syventyä) plus vähän obskyyrimpia autopelejä kuten myös shovelware-osastoa (mm. alle euron Pachinko-simulaattori...). Siihen sitten päälle tuli importattua vielä mm. Virtua Fighter Remix (niin ikään nuoruuden pelihallivisiiteiltä tuttu) Vampire Hunter (aka toka Darkstalkers) ja parit napakat shootterit, niin alkoi viimein kokonaiskuva hahmottua - tykkään kyllä melkoisesti. Lompakko ei tosin ykkää ihan yhtä paljon, sillä ns. standardikaman ulkopuolella myös monet japanipelit tuntuvan olevan nykyään kohtalaista irvistystä aiheuttavissa hinnoissa. Mitä itse konsolin ominaisuuksiin tulee, niin onhan se todettava, että eivät nuo 3D-grafiikat ole kyllä kovin arvokkaasti vanhenneet (tsekkaa vaikka Virtual Hydlide, jos et usko). Jokin tuollaisessa ysäriä henkivässä rujossa varhaispolygonkamassa silti viehättää. 2D-pelit (esim. mainittu Vampire Hunter) ovatkin sitten graafisesti huippuluokkaa, ja pelattavuuskin tuntuu olevan just eikä melkein. "Kuuden napin" ohjain sopii räpylään myös vallan mainiosti. Importtaus ja irvistely tullee siis jatkumaan, vaikkei NES:iä tai SNES:iä kone omissa kirjoissa syrjäytäkään. /sönkötys
 
Viimeksi muokattu:
Tullut tässä havaittua, että Suomessa ei ihan mahdottoman kuumana tunnu japsi-Saturn-pelien kauppa käyvän (siis akselilla tori.fi/huuto.net/fb-ryhmät). Mitenkäs Nesretron Saturn-harrastelijat: tilailetteko kamanne suoraan Japanista, vai löytyisikö esim. Keski-Euroopasta tai Pohjoismaista jotain suositeltavia NTSC-J-pelien myyjiä? Mitä nyt hieman ebayta tullut seurailtua, niin kyllä ne verot ja mahd. toimituskulut kaukoidästä tuntuvat aika herkästi siirtyvän EU-alueella sijaitsevien pelien pyyntihintoihin (toki loogista). Melkeinpä oikeastaan niin, että kulutkin huomioiden suoraan "lähteeltä" tilaaminen on usein edullisempaa. Vaihtoehdot kiinnostaisi siltikin + kaikenlaiset vinkit!

SFC-kamaa on tullut jos jonkin verran importattua Japanista, mutta Sega-hommissa olen täysi noviisi edelleen...
 
Täältä oon yleensä halvimmalla saanut, vaikka toki tuohon tulee proxyt + tullit päälle. Kannattaa ostaa isompia pompseja kerralla ja vaikka ostaisi eri myyjiltä, niin ne voi yhdestä ~10€ lisämaksusta bundlettaa yhdeksi paketiksi. Ennen oli hyvä kun alle 20€ pelejä ei tarvinut tullata, mutta nykyään kun kaikki jää niin en oo enää mitään yksittäisiä halpispelejä jaksanut ostaa...
 
Mitenkäs Nesretron Saturn-harrastelijat: tilailetteko kamanne suoraan Japanista, vai löytyisikö esim. Keski-Euroopasta tai Pohjoismaista jotain suositeltavia NTSC-J-pelien myyjiä?

Piti vähän aikaa miettiä että mistä ihmeestä noita on edes oikeastaan tullut, mutta menee vähän siihen sarjaan että yksinkertaisesti vaan joka ikinen vastaantullu mahdollisuus on käytetty, ja se sijoittuu noin 10+ vuoden ajalle.

Eli käytännössä silloin päätti jo mitä ostaa ja millä summilla about jos tulee vastaan, ja sitten on vaan tullut sellaisia tilanteita että joku kyllästyy johonkin, ja jonkin muun kaupan yhteydessä vaan mainitsee "ainiin tämmönen ois kanssa".

Taitaa olla ihan vaan muutamissa peleissä se mitä japanista tai ebaysta on tullu poimittua ja kaikki muu ollut attack of opportunityjä ja pikkuhiljaa hyvä tulee
 
Itelläkin näyttäisi olevan hurjat neljä Saturnin ostopeliä :D Noistakin 90% on jotain 20€ tai alle pelejä...

IMG_0553.PNG
 
Piti vähän aikaa miettiä että mistä ihmeestä noita on edes oikeastaan tullut, mutta menee vähän siihen sarjaan että yksinkertaisesti vaan joka ikinen vastaantullu mahdollisuus on käytetty, ja se sijoittuu noin 10+ vuoden ajalle.

Eli käytännössä silloin päätti jo mitä ostaa ja millä summilla about jos tulee vastaan, ja sitten on vaan tullut sellaisia tilanteita että joku kyllästyy johonkin, ja jonkin muun kaupan yhteydessä vaan mainitsee "ainiin tämmönen ois kanssa".

Taitaa olla ihan vaan muutamissa peleissä se mitä japanista tai ebaysta on tullu poimittua ja kaikki muu ollut attack of opportunityjä ja pikkuhiljaa hyvä tulee

Tämä on kyllä ihan toimiva systeemi, mikäli kärsivällisyyttä vaan riittää. Onneksi ei ole tarvetta itselläkään hommata kaikkia kiinnostavia pelejä kerralla + osa harrastuksen viehätystä on juurikin tuo nettikauppojen/-alustojen pläräily mielekkäiden kauppojen toivossa. Saturnin kanssa pitää vaan selvästi olla aimo annos realismia siinä, mitä voi odottaa hintojen suhteen...
 
Itelläkin näyttäisi olevan hurjat neljä Saturnin ostopeliä :D Noistakin 90% on jotain 20€ tai alle pelejä...

IMG_0553.PNG
Hyvä maku siellä! Ja hyvään hintaan olet saanut, jos näistä on jotain alle kahdenkympin irronnut(!) Taitaapa Gunbird olla nykyisin pinon ainoa, jota saa kotelo+vihko+peli -kombinaationa (eli ilman lippulappusia) viiden kympin pintaan - muut ovat jo kalliimpia.

Nolottaa myöntää, että itselläni ei ole noista vielä ainuttakaan - täytynyt antaa pelibudjetin toipua hetki Radiant Silvergunin hommauksesta. Castlevania pitää luonnollisesti hankkia sopivaan saumaan, kunhan tähdet taivaalla (lue: hinta) ovat sopivassa asennossa. Maria-optio tuossa kiinnostaa, vaikkei graafisesti taida ihan PS-version rinnalle päästä. DoDonPachi varmastikin oma suosikki-shootteri, jota onkin tullut MAME:lla tahkottua tuntikaupalla (ja on itse asiassa toistaiseksi ainoa räiskintäpeli, josta on tullut 1CC hommattua myös aidolla PCB:llä). Saturn-versio kuulemma vaatisi melkeinpä pystyasennossa olevan telkkarin. DonPachin porttaus kirvoittanut myös internetissä jonkin verran kritiikkiä, vaikka epäilemättä hyvin pelittää Saturnilla tämäkin. Kyllä nämä molemmat hyllyyn ajautuvat ennemmin tai myöhemmin ihan jo periaatesyistä. Jos Soukyugurentain nyt ensin koittaisi jostain napata haltuun :cool:
 
Viimeksi muokattu:
Jaa niin ne on noissakin hinnat noussut, Castlevania tais olla kyllä "kallis" jo aikoinaan kun oon nuo hommannut.

DoDonPachi varmastikin oma suosikki-shootteri, jota onkin tullut MAME:lla tahkottua tuntikaupalla (ja on itse asiassa toistaiseksi ainoa peli, josta on tullut 1CC hommattua myös aidolla PCB:llä)

Hattua täytyy nostaa DoDonPachin 1cc vedosta, nyt on kunnollista! :salute::salute:

Mulla on Saturniin itellä JAMMA palikka, niin oon Donpachia ja DoDonpachia testaillut tuolla tatessa olevalla Blast Cityllä! Ei oo aitoja lankkuja tullut testattua (että vois vertailla puristeille), mutta hyvin noitakin kyllä pelas.
 
Takaisin
Ylös Bottom