Osakkeet, rahastot ja muut sijoituskohteet -keskustelu

natedogg

You are never too old to play
Ad Infinitum
Viestit
23416

Maine:

Täällä keskustelemme yleisesti sijoittamisesta.


Bitcoin ja muut kryptorahahommat omaan ketjuunsa: https://nesretro.com/x/index.php?th...-litecoinista-ja-muista-kryptovaluutoista.66/


Itellä tosiaan tällä hetkellä on vaan jotain vajaa 200€ Nordnetin Suomi -indeksirahastossa, joten mitään hirveitä summia ei oo vielä päässy kertymään.

Tasaisin väliajoin pienillä summilla olen tuota kerryttänyt.

( mulla oli kyllä jokunen aika sitten tuolla vajaa 600€, mutta ne lunastin ja taisin muutaman kympin jättää )
 
Mulla on OP:n Rohkea- ja Kiina-rahastoissa yhteensä n. 900 euroa kiinni ja S-Pankin rahastoissa muutama satanen. Oli paljon enemmän ennen ku ostin talon, mutta sitä varten tyhjensin kaikki paikat missä rahaa oli.

Tossa kun tuli pörssin koronasukellus keväällä, niin ostin 100 €:lla tota Kiinaa 17.4.2020. Nyt sen arvo on 144 € eli 8 kuukaudessa tullut tuottoa 44 %. Jos olis laittanut silloin miljoonan, niin nyt olis 440 000 € voittoa!

Mun taktiikkana on ostella juuri noita rahastoja tässä niin kauan kuin vaan kuukausipalkasta jää yli. Nordnetissä mulla on muutama typerä osake, joilla ei tee mitään.
 
Itse aloitin sijoittamisen muutama päivä sitten OP-Maltillinen rahastoon. Mietin tosiaan tota rohkea vaihtoehtoakin, mut päädyin lopulta maltilliseen. Joka kuukausi 50€ lähtee rahastoon, joten pienillä sijoituksilla mennään vielä.

Nyt kun alkaa koronarokotteet olevan markkinoilla ja oletettavasti tää tauti alkaa kesään mennessä haihtua tämän myötä. Luulen et matkailuala voisi olla kova paikka sijoittaa nyt kun arvot siellä laskeneet.
 
3 vuotta nyt sijoittanut ja tällä hetkellä salkun arvo pyörii 25 tuhannen hujakoilla. Rahastoja ei ole kuin 1500 euron edestä, joka kuu menee 20 euroa tuonne ja rahasto hommat meinasin jättää lapselle sitte joskus ku on joku parikyt vuotias

Osakkeita on tullut ostettua yleensä, vähän kaikenlaista laidasta laitaan. Osinkotulot vuodessa pyörii nyt siellä 500 hujakoilla.

Mulla ideana että aina kun rahaa tulee tilille niin pistän vähintään sen 10% sijoituksiin. Yleensä kyllä saa vähäb enemmänki laitettua
 
No perhana laitoin vielä säästöjä haisemaan Op-Amerikka kasvuun, Op-Japani ja Op-Latinalainen Amerikka. 100€ jokaiseen. Tulipahan hajautettua nyt sit moneen paikkaan kerralla.

Jospa tämä "koronakurimus" saatas päätökseen rokotteitten myötä ja sais samalla maailmantalouden kovaan nosteeseen ja itekki nettoais sillä jotain.
 
Osakesäästötilillä on tällä hetkellä noin viis tonnia suomalaisissa osakkeissa. Siskon lapselle ja kummilapselle laitan molemmille 15€/kk rahastoon, niin ei tarvitse mitään rojua ostaa lahjaksi.

Tavoitteena olisi joskus saada ainakin sellainen tuotto, että voisi pitää vuodessa ylimääräisen lomakuukauden ja/tai tehdä neljäpäiväistä työviikkoa.
 
Mulla on yksi Nokian osake.

Ja sitten sellanen Sonyn osake mitä ei saa myytyä niin se on kaiketi arvoton.

Ihan kohta eläkkeellä.
 
Minulla on sijoitettuna tällä hetkellä noin 11 tuhatta, pari vuotta olen tehnyt töitä, elänyt nuukasti ja sijoittanut. Jako suurin piirtein niin että 7 tonnia osakkeissa ja 4 tonnia rahastoissa jotka ovat OP Suomi-indeksi ja OP Venäjä.

Ainoa mitä olen myynyt pois on Neste, kun oli 98% plussalla. Jätin puolet.

Muuten on sitten seuraavia:
Valmet
Kemira
Nokia (vittusaatana)
Sampo
Metsä Group
Kesko
Lassila & Tikanoja
Fortum
YIT

Ja miksi olen säästänyt niin ankarasti, no minulla on oikeudellisia riskejä teoriassa ainakin niin on ollut pakko.
 
Ajattelin nyt vähän enemmän avautua omista sijoituspuuhista ja pohdinnoista tulevaisuuden suhteen. Aloittelevana sijoittelijana otetaan vastaan myös vinkkejä.

Pohtinut tuossa 2020 vuoden aikana sijoittamista mutta rohkeutta siihen touhuun ei ole ollut. Säästöt makaillut pankin normitilillä vuosia ja sinne olen kerryttänyt vuosien varrella mukavasti useita tuhansia. Päätin kuiteskin nyt loppuvuodesta et tälle tulee loppu ja et nyt on isompien liikkeitten aika.

Pohdin ekana rahastoihin sijoittamista ja kaikkien ns. Alkusekoilujen jälkeen vaihtelin kaikki hajauttamat rahastot pelkästään OP Kiinaan. Kiinan markkinoita ajattelen, että niillä on isoin valtti tuoda pitemmällä tähtäimellä rahaa. Kiina ison dropin myötä elpynyt koronasta todella nopeasti, joka mielestäni on merkki vaan hemmetin hyvistä odotuksista tulevaisuuteen. Tietysti kiinan riskit on varmasti siellä vellovat kansalaisten levottomuudet ja väestön ikääntyminen, mutta koen että investoinnit kiinan puolella ja vahva pohja yrituspuolella kaikinpuolin kestää vielä väestön ikääntymisen haasteet. Op Kiinan rahastoon sijoitan nyt pienen summan rahaa kuukausittain.

No tämä ei kuiteskaan itselleni riittänyt vaan otin myös osakesalkun käyttööni ja pohdin sijoituksiani siihen. Aluksi aloitin matkailuun sijoittamisellä (lyhyellä tähtäimellä.) Ihmiset mitä luultavammin koronakiimoissaan ja rokottamisen aloittamisen myötä rupee jo ensikesää ja syksyä kaavailemaan matkailun mielessä. Finnairin noste voi olla merkki tästä ja uskon et käppyrät vielä nousee jonkun verran. Ajattelun katsoa sijoituksiani tälle saralle (Finnair, Viking Line ja Tallink) tuonne kesään/syksyyn ja todennäkösesti nostan sieltä mahdolliset voitot ulos.

Muita pitemmän ajan investointeja mitä kaavailin ja ostin oli peliteollisuuteen sijoittaminen. Remedy, Rovio, Next Games lähti ostolistalle. Remedyllä on kovat piipussa ns.nyt kun heillä on tällä hetkellä pari peliä kehitteillä, joista yksi näistä joki "isompi kala". Olisiko Alan Wake 2 ? Project Vanguard voi olla myös tosi iso juttu lyödessään läpi, jos moninpelistä tulee suosittu. Roviolla meno on tasaista ollut usean vuoden, mutta josko sieltä joku hittipeli tulisi tulevina vuosina ? Isoa droppia tuskin tästäkään on tulossa, sillä Angry Birds varmasti pitää yhtiötä pystyssä. Next Gamesia epäilen eniten, mutta sielläkin tulossa stranger things ja blade runner peliä, jotka voi jollain tapaa olla myös kassamagneetteja. En suuria odotuksia tälle odota, joten myynti saattaa tulla jo pienemmänkin nousun aikana.

Muita pieniä sijoituksia heitin myös digiaan, metso outoteciin, wärtsilään, valmetiin ja eq:hun.

Sijoittamista en jättänyt tähän vaan päätin myös laittaa rahaa kryptoonkin. Ostin Bitcoinia, Etheriumia, Litecoinia ja Rippleä. Näissä tarkemmin ajatuksena seurailla nousuja ja laskuja aktiivisemmin ja myydä pienillä voitoilla osaa pois ja jättää hieman isompien kasvujen myötä. Isompien droppien myötä tarkoitus tehdä sitten myös täsmäostoja ja odottaa uusia nousuja. (Tämä nyt oli offtopic tänne, mutta ajattelin nyt kaikki silti kirjoittaa yhteen paikkaan)

Sanotaanko näin että rahallisesti panostin noin 2/3 omista säästöistäni näihin ja jätin kuiteskin jotain pahan päivän varalle. Toiveena olisi että varallisuutta olisi kasvatettu tuonne 40 ikävuoteen mennessä, että taloudellisesti voisi hengittää vähän vapaammin. Sijoittamista varmasti tulen jatkamaan kuiteskin sen iän saavuttuakin, jos en täysin vararikossa ole.
 
Tänä vuonna täräytin kaikki ylimääräiset kevään suuressa koronadipissä pankkitililtä osakkeisiin, eikä tällä hetkellä ainakaan harmita, kun tuottoja tiiraa. Oli siis osakkeita jo aikaisemminkin, mutta melko pienimuotoisena puuhasteluna hankittuna.

Hajautuksessa semmoiset toistakymmentä eri firmaa.
 
Viimeksi muokattu:
Tänä vuonna täräytin kaikki ylimääräiset kevään suuressa koronadipissä pankkitililtä osakkeisiin, eikä tällä hetkellä ainakaan harmita, kun tuottoja tiiraa. Oli siis osakkeita jo aikaisemminkin, mutta melko pienimuotoisena puuhasteluna hankittuna.

Hajautuksessa semmoiset toistakymmentä eri firmaa, mutta arvatkaapa mikä tuosta kuvasta on Nokia 😅
Jos vaan olis ollu se kristallipallo et hommat elpyi näinkin nopeasti koronapaskan myötä. Mut hienoa et oot saanut tehtyä hyviä kauppoja!

PS: Nokiaa ei ole vaikea arvata :D

PSS: Seuraavaa isompaa dippiä odotellessa ja eiköhän sitä itsekkin hyökkää sit näitten hyvällä taloudella olevien yritysten rattaisiin.
 
Koronasta kyllä tosiaan elvyttiin yllättävän nopeasti! Oli omakin salkku aika paljon miinuksella tossa välissä, mutta nyt taas ollaan plussan puolella hyvin.

Mulla on vielä aika pieniä summia osakkeissa ja rahastoissa, mutta on sitä kehitystä silti mielenkiintoista seurata. Pahiten mulla on nyt miinuksella Venäjän rahasto. Mähän olen nyt vähän sellaisessa hassussa tilanteessa, että toisaalta toivoisin rahaston menevän plussalle, mutta toisaalta mun omaa arkielämää helpottaa aika paljon tuo ruplan paska kurssi!
 
Vaikka itellä onkin ollu pientä summaa vielä, niin kyllä siitä saa ehdottomasti tyydytystä, että siellä on teoriassa rahaa, minkä eteen ei oo joutunu tekemään töitä yhtään tuntia.

Osakepoimintaa tuskin tulen koskaan harrastamaan, luotan indeksirahastoihin.

Mutta kuitenkin, never say never.
 
Koronasta kyllä tosiaan elvyttiin yllättävän nopeasti! Oli omakin salkku aika paljon miinuksella tossa välissä, mutta nyt taas ollaan plussan puolella hyvin.

Mulla on vielä aika pieniä summia osakkeissa ja rahastoissa, mutta on sitä kehitystä silti mielenkiintoista seurata. Pahiten mulla on nyt miinuksella Venäjän rahasto. Mähän olen nyt vähän sellaisessa hassussa tilanteessa, että toisaalta toivoisin rahaston menevän plussalle, mutta toisaalta mun omaa arkielämää helpottaa aika paljon tuo ruplan paska kurssi!
Minulla menee Venäjä-rahastoon joka kuussa satanen. Kylläpä kävi pahasti punaisella kun korona iski ja öljyn hinta laski samalla :D
 
Viimeksi muokattu:
Mitään en sijoitamisesta ymmärtänyt, kun vuosi sitten ensimmäiset laput salkkuuni ostin ja vieläkään hyvin vähän ymmärrän, mutta salkku +35% vuodessa joten ihan mukavaa touhua ollut. Vuoden aikana oppinut, että rahastot on ihan vitun tylsiä ja suorat osakkeet paljon jännempiä. Eniten tässä touhussa vituttaa alituinen "ois pitäny" tai "voiku olis tienny" ja jossitelu pitäisikin kieltää itseltä kokonaan, koska kristallipalloa ei vain ole keksitty. Jos jotain olen vuoden aikana oppinut, niin omaan perstuntumaan kannattaa usein luottaa ja jokainen dippi on ostopaikka.
 
Takaisin
Ylös Bottom