Kuukauden haaste 2022

Kuukauden haaste: Säästetään sähköä (marraskuu 2022)

Viimeisiä haasteita viedään. Alun perin oli tarkoitus, että yksi haasteista olisi liittynyt päivittäisen ruutuajan vähentämiseen, mutta eletään hetkessä ja mennään astetta ajankohtaisemmalla haasteella. Ruutuajan vähentämisen voi jokainen onneksi sisällyttää tähän haasteeseen.

Sähkönkulutus ja sähkön hinta on nyt ollut pinnalla, mutta moniko on yrittänyt oikeasti vähentää kulutustaan?
Nyt on aika yrittää: haastan kaikki vähentämään sähkönkulutustaan. Myös ne, joilla on aivam vitum hyvä leso huippuhintainen supertarjous HALPA diili voimassa.

Jos lähdet mukaan haasteeseen, niin kerro, miten meinaat säästää sähköä, ja kuukauden edessä aina välillä tilanneraportteja että miten on mennyt. Konkreettisia tekoja kehiin, eikä mitään sössötystä halvoista sopimuksista. Tässä ei ole kyse pelkästään rahasta.

Laskelmia ja säästövinkkejä myös kehiin, mikäli siltä tuntuu.
Ootin et ois tullu se "No nut november" haaste, mut sitä joutuu varmaan ite tekemään sit :D

Mut joo tässähän on jo lokakuu harjoteltua sähkön säästämistä ja jatkuu samalla linjalla. Vielä on kuitenkin halpa sähkösopimus mut varaudutaan nyt tohon kun tää loppuu tammikuun jälkeen.

Lämmitys vie kaikkein eniten sähköä omakotitalossa ja sitä on jo automatiaoitu et makkarissa patteri lämmittää vaa 22:00 - 05:00 välillä ja ilmalämpöpumppu on +16 säädetty 06:00 - 24:00 ja loput ajasta sit +20. Takkaa tulee lämmiteltyä ahkeraan ja voi olla et jossaim vaiheessa joutuu puita lisää ostamaan.

Autotallilla kun olen jotain ropaillut niin en ole vielä tänä syksynä kertaakaan lämmitystä käyttänyt ja varmaan yritän tällä pärjätä niin pitkälle kuin mahdollista. Mulla siis ihan kylmä autotalli ja lämmittänyt yleensä aina silloin kun siellä olen. Joskus pääs halvalla diesel lämmittimellä ja sit kun se alkoi kalliiksi tulemaan niin 9kW tehoisella lämmittimellä tuli viel halvemmaks. Nyt tulee viel halvemmaks ku tekee töitä niin paljon et keho pysyy lämpöisena ja riittävästi vaatetta niin tulee vieläkin halvemmaksi.

Sähköauton möin pois, mut se ei kyllä yhtään ole auttanut tähän mitään, mul mennyt nyt lokakuussa pelkkiin polttoaineeseen rahaa 750€ kun sähköllä saman ois päässyt 100-200€ hujakoil
 
Eli vähäsen, et voisitko jo nyt tulla ja valmistua uus auto saatana :D ?

Perjantaina se auto on tehty ja varmaa menee viel kuukaus et suomee tulee. Ja kun miettii et tohon sähkön päälle menee se 300€ rahoituksiin niin mun käytössä tulee paljon halvemmaksi tolla ajaminen

Tai no halvemmaksi ja halvemmaksi, ihan helvetistitihän tohon joutuu käsirahaa maksamaan jos vertaa vaikka Ladaan :D
 
Lokakuun haaste taputeltu ja saldoksi jäi yksi lihansyönti ja yksi kanansyönti.
Kalaa/äyriäisiä noin viidellä aterialla. Muuten kasvis-lakto ovo linjalla.

Lihansyönti liittyi frendin kanssa järkkäämääni minileffafestariin jossa oli yhden elokuvista inspiroimaa väliaikatarjoilua:
974BF874-A7A4-48BE-A7BD-A590766A48C7.jpeg
eli pari nakkia tuli syötyä tässä yhteydessä.

Kanaa söin kun frendin luona kylässä joka oli tehnyt illallista. Eli enpä alkanut kieltäytymään.

Kalaa söin tietoisesti vähemmän eli esim toimistopäivinä duunin ruokalassa otin aina kasvisvaihtoehdon vaikka olisi ollut mielenkiintoista kalaruokaa tarjolla.

Eipä haaste juurikaan omiin ruokailuihin vaikuttanut. Eli aika vastaava ruokavalio normaalistikin. Lihaa saattaa tulla normisti useammin syötyä ulkona esim bursan muodossa. Ja kalaa ehkä hieman useammin. Kotona nykyiselläänkin kokataan pääosin vegenä.
 
Viimeksi muokattu:
Haaste aloitettu! Ei juurikaan ole mistä pihistää sähköä, mut aamukahvilla keksin et jää monesti kahvinkeittimeen lämmöt ja lirut pannun pohjalle, sillä ajatuksella et josko ne lirut vielä ottais, kun muki tyhjä.

Nnoh.. näinhän tapahtuu siis tasan kerran sadasta :D

Eli kahvit mukiin, pannun huuhtasu ja virrat pois. En usko tästä tulevan säästöä edes 2kwh enempiä koko kuukausitasolla, mut on se jotain!

Kaukolämmössäkää ei voi pattereita laittaa pienemmälle, kun ei ees vielä anna lämpöä :D ajoissa kaupunki aloittanu säästelyn.
 
Väitän että kaikki voi säästää jossain. Se on sitten eri asia että kokeeko sen tarpeelliseksi, varsinkin jos sähkölasku on jo mukavan pieni ja kukkarolle sopiva. Itse ajattelen, että kyse ei ole pelkästään rahan säästämisestä.

Pakastimen sulattaminen on esimerkiksi juttu jonka voi tehdä.
Välillä voi iltaisin ottaa vaikka sarjisnipun tai kirjan käteen kun meinaa vaan istua tietokoneella. Tietokone ja pelikonsolit kokonaan kiinni vaikka parina iltana viikossa ja muuta puuhaa tilalle.
Suihkussa pystyy oikeasti käymään tosi nopeasti, jos vain haluaa.
Kaikkia laitteita ei tarvitse pitää valmiustilassa aina.

Tossa nyt vaikka pari juttua.
 
No sen verran ajattelin kokeilla vielä pihistää sähköstä että nappasin kämpässä huonelämpötilan 20c->18c ja villapaidan kaapista esiin!

Kstsotaan vaikuttaako mihin päin kulutuksessa ja tottuuko tuohon. Kuulemma pari viikkoa menee totutella huonelämpötilan muutokseen. Nautin muutenkin viileästä mutta tässä saattaa tulla takapakkia kun vaimolle tuo 20c tuntuu olevan jo liian vilpoinen että jos hällä olot on liian huonot niin perumma hommat!
 
Väitän että kaikki voi säästää jossain. Se on sitten eri asia että kokeeko sen tarpeelliseksi, varsinkin jos sähkölasku on jo mukavan pieni ja kukkarolle sopiva. Itse ajattelen, että kyse ei ole pelkästään rahan säästämisestä.

Pakastimen sulattaminen on esimerkiksi juttu jonka voi tehdä.
Välillä voi iltaisin ottaa vaikka sarjisnipun tai kirjan käteen kun meinaa vaan istua tietokoneella. Tietokone ja pelikonsolit kokonaan kiinni vaikka parina iltana viikossa ja muuta puuhaa tilalle.
Suihkussa pystyy oikeasti käymään tosi nopeasti, jos vain haluaa.
Kaikkia laitteita ei tarvitse pitää valmiustilassa aina.

Tossa nyt vaikka pari juttua.
Pakastin uusittu viime kesänä vaiko edellisenä, sulattelee itse itsensä ja lämmöt tosiaan optimissa ei siis jäädy/jäädä.

Konsoli ja kaks telkkua ainoot valmiustilassa olevat laitteet. Toinen töllö niin aktiivissa käytössä, et alkaa vituttaa eriksee säätää jotain ees taas virtoja. Toisee naksauttelen ees taas sitten virrat.

Tietokoneella en istu, kun ei ole.

Mut hyviä hommia jos tämmöstä on.

Oon jopa nettireitittimestä ottanu valot pois päältä ettei kulu sähköä :dolan:
 
Ai että on juhlaa olla näin helvetin rikas.

IMG_20221101_171611-01.jpeg
Radin jokapäiväinen ongelma.

Mutta asiaan. Itsellänikin on juuri vaihtumassa mahdollisimman huonoon aikaan sähkösopimus ja hinta pompsahtikin viisinkertaiseksi, eli sinällään sähkönsäästö olisi ajankohtaista.

Käytän vaan muutenkin jo paljon vähemmän sähköä, kuin mitä keskikulutus on tämänkokoisessa yksiössä. Ainakin siis jos sähkölaskun takana olevaa kaaviota on uskominen. Eli ei kauheasti ole enää mistä säästää, ainakaan mistä haluaisin säästää (tietokone, konsolit).

Noidenkin laitteiden kohdalla olen vuosia jo kytkenyt jatkojohdosta virrat pois, ettei jää laitteet valmiustilaan esim. nukkumaan mennessä. Valaistuskaan ei ole mikään kirkkain täällä, kuten esim. streamaustani seuranneet ovat ehkä huomanneet.

Niinä päivinä jolloin nukun paljon/pitkään säästyykin eniten sähköä, koska silloin laitteet ovat luonnollisesti kiinni.
 
Takaisin
Ylös Bottom