FAQ

Minkälainen on NESin prosessori?

CPU perustuu 8-bittiseen 6502 NMOS prosessoriin, jonka on valmistanut Ricoh. Prosessorin varsinainen malli on RP2A03G. Sen käskykantaan ei kuulu yhtään CMOS STZ -käskyä, ja mikä tärkeämpää, koko prosessorissa ei ole edes toimivaa desimaalijärjestelmää. Sillä pystyy asettamaan ja tyhjentämään desimaali-flagejä, mutta kaikki laskut suoritetaan heksoina. NESin CPU:ssa on myös 5 sisäänrakennettua äänikanavaa.

Montako väriä NES pystyy näyttämään?

Normaalisti NES pystyy näyttämään 13 eri taustaväriä, ja 12 eri spriteväriä, eli yhteensä 25 väriä yhtäaikaa ruudulla. Kuitenkin jos kikkaillaan PPU:n (eli näytönohjaimen) kanssa, pystytään näyttämään kaikki NESin 64 väriä samanaikaisesti. Käytännössä tuo luku on kuitenkin 25.

Kuinka suuri on NESin resoluutio?

NESin resoluutio on 256x240, vaikka useat ihmiset luulevat että NTSC-versiossa resoluutio olisi pienempi, eli 256x224. On kuitenkin totta että monissa CRT TV-malleissa ylhäältä ja alhaalta puuttuu rivejä, mutta ei se tarkoita etteikö NESin resoluutio olisi silti edellämainittu.

Miksi NESin pelit hidastuvat ja vilkkuvat?

Tämä tapahtuu ainoastaan silloin kun ruudulle ilmestyy liikaa vilinää eikä yhteen frameen (1/60 sekunti) ole aikaa laskea kaikkea liikettä. NESin CPU:n kellotaajuus on vaivaiset 1.79MHz, joka ei kovin helposti riitä laskemaan kaikkea. Normaalisti jos peliä ei hidastettaisi, se voisi jysähtää hidastuessaan kokonaan jumiin. Siitä johtuen peliin on ohjelmoitu valmiiksi koodi hidastumista varten, jotta NES kerkeää laskemaan kaiken liikkeen ruudussa.

Vilkkuminen johtuu yleensä siitä että samalla vaakatasolla on liikaa (yli 8 hahmoa) liikettä. Aina kun yhdelle riville tulee enemmän, PPU ei yksinkertaisesti näytä niitä. Siitä johtuen ohjelmoijat ovat laittaneet eri Spritet vilkkumaan eri tahdissa, että ihmissilmä näkee ne kokoajan, eivätkä ne katoa kokonaan näkyvistä. Kyseistä algoritmiä kutsutaan nimellä OAM Cycling.

Mikä on suurin koskaan NESille tehty peli?

Kirby's Adventure, joka oli kooltaan 6 Megabittiä. Jotkin piraattikasetit olivat kuitenkin luultavasti isompia johtuen siitä että ne sisältävät monia pelejä (esim. 1200 yhellä kasetilla). Monipelikasettien pelit olivat kuitenkin usein hyvin pieniä ja lähinnä modauksia toisistaan.

Entäs pienin?

Pienimmät pelit olivat kooltaan ainoastaan 8K, kuten esim. Galaxian.

Kuinka monta NESiä ja sen peliä on myyty?

Yli 62 miljoonaa konsolia ja 500 miljoonaa peliä.

Mikä on NESin myydyin peli?

Tietenkin Super Mario Bros., jota myytiin yhteensä 40 miljoonaa kasettia.

Miten pystyn avaamaan NES-kasettini?

Avaamiseen tarvitaan erikoistyökalu, jota voit etsiä esim. eBaysta hakusanalla nes gamebit 3.8.

Mihin NESin pohjan laajennusaukkoa käytetään?

Japanilaisessa Famicomissa sitä käytettiin esim. 3D-laseihin, näppikseen ja vastaaviin, mutta euroopassa laitteita oli tietääkseni ainoastaan kaksi: Miracle Keyboard Piano Teaching System ja Baton Teleplay System (molemmat löytyvät sivustolta lisälaitteista).

Millä NES-pelit on ohjelmoitu?

Lähes kaikki pelit on ohjelmoitu 6502 Assembly-kielellä, koska NESin hidas prosessori vaatii sitä. Vaikka Nintendolla onkin BASIC-tulkki Famicom-laitteistoa varten, on aivan liian hidasta tehdä nopeita pelejä käyttäen sellaisia ohjelmointikieliä kuten C ja BASIC.

Miten aloitan NESin pelien ohjelmoimisen?

Loikkaa NES Dev Wikiin joka käsittelee aihetta erittäin kattavasti.

Mitä tarkoittavat pelilistoissa olevat lyhenteet kuten CIB? MIB? NIB?

Sivustolla on aiheesta oma sivunsa, sen näet tästä.

Mistä saan selville pelien aluekoodeja kuten EEC? SCN? NOE?

Sivustolla on aiheesta oma sivunsa, sen näet tästä.

[Takaisin]


Radikus © 2001+